31 Mayıs 2013 Cuma

FINDIKLI SUSAMLI KURABİYE

Bloğumu bu aralar ihmal ettim galiba. Bu ara önümde pek engel gözükmediği için sanırım yazmaya daha fazla zaman ayırabilirim. Bu arada boş durmadım tabiki gene mutfaktaydım, hepsini fotoğrafladım, iş sadece tarifi yazmaya kaldı. Zaten yemek yapmak mı zor, yazı yazmak mı, bilemedim:)) Bazen tarifi yazmak yemeği yapmaktan daha fazla zaman alıyor.

İçinde hiç yağ, hatta un olmayan istediğiniz kuru yemişlerle deneyebileceğiniz bir çeşit beze tarifi hazırladım. Tadı ve görüntüsü nefis. Bu ölçülerle dolu dolu olmasa da bir tepsi kurabiye elde edebilirsiniz.

 
Malzemeler:

1 yumurta akı,
80gr. pudra şekeri,
1 paket vanilyalı,
1 çay kaşığı tarçın,
1 su bardağı çekilmiş fındık,
aldığı kadar kavrulmuş susam,
bir iki damla limon.

Yumurtanın beyazını biraz köpürttükten sonra içine bir iki damla limon damlatın. Elenmiş pudra şekerini yavaş yavaş eklerken çırpmaya devam edin. Sertleşen yumurta beyazı krem şanti kıvamına gelince bir yemek kaşığı dolusu kadar kapaklı bir kaba ayırın ya da üzerine strech filmle kapatın.

Kalan yumurta beyazının içine tarçın ve vanilyayı ekleyin, spatulayla karıştırın. Çekilmiş fındığı ekleyin. Susamı da ele hafif yapışan bir hamur elde edene kadar ekleyin ve yoğurun. Buzdolabı poşetine koyup poşetin içindeyken 1 cm kalınlığında açın, bir tepsiye koyup dinlenmesi için buzdolabına kaldırın.

Bir iki saat sonra soğuyup, dinlenmiş hamurdan kalıp yardımıyla şekiller çıkartıp yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin.

Kenarda ayırmış olduğumuz yumurta beyazını şekillendirilmiş kurabiyelerin üzerine taşmayacak şekilde bir tatlı kaşığı yardımıyla yayın. Ben bir tatlı kaşığı kadar yumurta beyazına kırmızı gıda boyası katıp ortalarına damlattım, bir kürdan yardımıyla da bir çizik atıp kalp şekli verdim.

Önceden ısıtılmış 120 derece fırında 15 dakika pişirin. Ardından 15 dakika da fırının sıcaklığını 100 dereceye indirerek pişirin, soğuyunca  servis edebilirsiniz.


28 Mayıs 2013 Salı

ŞEKER HAMURLU BEBEK KURABİYELERİ - BABY SHOWER


Aramıza yeni katılan güzeller güzeli kızımız Zeynep Bahar için yaptığım bebek kurabiyeleri. Uzun ve sağlıklı ömürler...


Kurabiye tarifini yoğunluğum yüzünden yazmaya fırsat bulamadım:(  Fotoğrafları yayınladıktan sonra ilk fırsatta şeker kurabiye tarifim de yayında olacak




















25 Mayıs 2013 Cumartesi

ÜÇ KATLI SÜRPRİZ KEK

       Bu tarifi burada ilk gördüğümde önce malzemelere baktım, un miktarı az geldi, kabartma tozu da yoktu, ama üç katmanlı bir kek vardı ortada, garip geldi açıkçası. Ben böyle garip, değişik tarifleri deneme saplantılı olduğum için hemen işe koyuldum. Sıvı bir kremayı fırına verdim üç katlı bir kek çıktı ortaya.

      En üstte yumuşacık bir kek -ki benim en sevdiğim yer burası oldu, ortada yumuşak bir krema - burası da çok güzel, en altta da unu fazla gelmiş gibi sert bir muhallebi. Kahveyle nefis oldu. Bu krem karamelli portakalı kek gibi bir tarif, sonuç insanı şaşırtıyor. Bir kere deneyin kararı siz verin bence.

 
Malzemeler:
 
  • 110 gr tereyağ
  • 600 ml süt
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 1 su bardağı un
  • 3 adet orta boy yumurta
  • 2 çay bardağı şeker
  • 2 damla elma sirkesi ( ben üzüm sirkesi kullandım )
  • 50 gr çikolata
  • bir tatlı kaşığı vanilya

  • Yapılışı:

  • Sütünüzü kaynatmadan sadece ısıtıp içine tereyağ ve çikolatayı ekleyip eritelim.

  • Yumurtalarınızın aklarını bir kaba, sarılarını bir kaba alalım. Beyazlarına sirkemizi ekleyip şanti kıvamına gelinceye kadar çırpalım. Ters çevirdiğimizde düşmüyorsa olmuş demektir.

  • Yumurta sarılarını şekerle beraber çırpalım. Krema kıvamı alıp beyazlayınca yavaş yavaş sütümüzü ekleyelim. Un ve kakaoyu da eleyip ekleyelim. Ardından beyazları da katıp karıştıralım. Karışımı yağlanmış tepsimize dökelim. Sıvı olduğu için kelepçeli kek kalıbı kullanmayalım.

  • Sulu bir kıvamda olduğu için kalıbı fırına yerleştirirken dikkat edelim. 180 derecede 45-50 dakika pişirin. Ben kürdan testi uyguladım ama keki anlayabilmek için kürdanın sadece ucunu batırdım. Sıcakta yenilebildiği gibi soğuk dinlenmiş halini ben daha çok beğendim.

23 Mayıs 2013 Perşembe

BUTTERCREAM - PORTAKALLI YAĞLI KREMA

Resimle koyma konusunda çok kararsız kaldım çünkü yağlı kremam pastanın üstüne az geldi ve biraz sıvaması zor bir krema olduğu için hatalarım çok. 26 cm'lik pasta altını kapladı kaplamasına ama süslemelerim yüzünden çok ince bir tabaka kaplamak zorunda kaldım. Hal böyle olunca sıvarken oluşan kek kırıntılarını örtemedim.

Şeker hamuru altına da uygun bir krema aslında bir süre buzdolabında muhafaza edip sertleşmesini beklemek gerekiyor sadece. Dilimleme içinde ideal; sertleşen krema dilimlemeyi kolaylaştırıyor.

Adı üstünde yağlı bir krema. Araştırmalarımda sadece pudra şekeri ve tereyağı ile yapılan tariflerle karşılaştım daha çok, cafe fernando'da yumurta beyazıyla yapılan tarifi görünce biraz daha hafif olabilir diye düşündüm. Yağ kokusu gitsin ben biraz portakal suyu ve kabuğunun rendesini kullandım. Çırpma esnasında kakao eklemesiyle çikolatalı bir görüntü verebilirsiniz. Çikolatayı eritip tereyağından önce ekleyebilirsiniz.

Erimiş halini ben daha çok beğendim gerçekten yağlı bir krema gibi, ama donuk halini pek beğenmedim açıkçası bildiğimiz tereyağ tadı, ama şekerli. Aslında tadına bakanlar benim kadar karamsar bakmadı olaya hatta çok beğenenler bile oldu. Damak tadı bu, belki siz de çok beğenirsiniz. Ya da şöyle tarif edeyim hazır pastaların üstündeki hazır kremalar var ya ondan işte. Ben onları da sevmem.

 
Malzemeler:

3 yumurta beyazı
1/2 su bardağı toz şeker
1 çay kaşığının ucuyla krem tartar ( tercihen )
1 fiske tuz
200 gr tereyağ ( oda sıcaklığında )
1 portakalın rendesi ( rendenin ince tarafıyla rendelenmiş )
1/2 çay bardağı portakal suyu

Yumurta beyazlarını benmari yöntemiyle sıcak su dolu bir kabın içine oturtuyoruz. Alttaki su kabının altını çok açmayalım ki beyazlarımız pişmesin.  İçine önce tuzu sonra şekeri yavaş yavaş ekleyip mikserin hızını artırıyoruz. Yumurta beyazları kar gibi olacak ve içindeki şeker de eriyecek. Ayrıca bu arada beyazlarımız da pişeceği için çiğ yumurta derdimiz olmayacak. Parmağımızın ucuyla şekerlerin eiyip erimediğini kontrol ederken beyazların sıcaklığı iyice yükselmişse yumurtaları sıcak su dolu kabın üstünden alma zamanı gelmiş demektir.

Kabımızı aldıktan sonra biraz da soğuması için çırpalım. ısısı düştüğü zaman tereyağını yavaş yavaş ekleyelim. İyice karışıp özleşince portakal suyunu ve rendesini de ekleyelim. İyice çırpılan kremamız ( yaklaşık 5 dakika )kullanmaya hazır.

Eğer biraz sıvı gözüküyorsa biraz buzdolabında bekletin. fakat uzun süre kalırsa sürme de zorluk yaşarsınız. O zaman benmari ısıtarak tekrar istediğiniz kıvama getirebilirsiniz.


20 Mayıs 2013 Pazartesi

ÇİKOLATA SOSLU, CORN FLAKES MANTOLU KURABİYE


İşte gene elde kalan kurabiyeleri dönüştürme tarifi. Nişastalı Kurabiye rağbet görmeyince ben de daha önce bir arkadaşımda gördüğüm ama tok olduğum için deneyemediğim bu kurabiyelere çevirdim nefis oldu. En son oğlum son kurabiyeyi babam yedi diye kurabiyenin arkasından ağıtlar yakıyordu. Zar zor bir gönül alma girişiminden sonra yakın zamanda kurabiyeyi tekrar pişirme sözü verdim. Yani uzun lafın kısası denemenizi tavsiye ederim.


Bu kurabiyenin yapım esnasında ortaya çıkacak tattan çok da emin değildim. Hatta ya olmazsa ne yapabilirim? Ne olabilir? diye düşünceler geçiyordu kafamdan. Amaan, uğraşması da zormuş inşallah güzel bir sonuç çıkar ortaya derken sonuçtan çok memnun kaldım. Siz de uğraşın derim.

Corn flakesleri elinizde yaklaşık olarak pirinç tanesi büyüklüğünde kırın. Bittikçe eklerseniz elinizde artan malzemeniz kalmaz.

Ben kurabiye başına bir tatlı kaşığı fındıklı çikolata kreması ( herhangi bir marka olabilir  çok gittiği için ucuzlarından alabilirsiniz ) kullandım biraz arttı bile. Benim kurabiyelerim ne büyük ne de küçük orta boy olmuşlardı. Siz kaşığı çok doldurmayın bence tepeleme olmasın ama, silme de az gelebilir. Önce birkaç tane yapın zaten ölçüyü sonradan kendiniz ayarlarsınız. Bir iki blogda çok fazla ölçüler vermişler elinizde malzeme artsın istemem. Gerçi kalsa da yenilmeyecek şeyler değil. Bu sadece öneri.

İçine bir  yemek kaşığı sıvıyağ ve çikolata kreması koyup mikrodalgada biraz ısıtın. Eğer mikrodalganız yoksa cezveye koyup ısıtabilirsiniz. Amacımız kremayı biraz inceltip bulamaya uygun hale getirmek.


İki malzemeyi de ( çikolatalı fındık kreması ve corn flakes ) ayrı ayrı biraz derin ve yayvan kaplara alın. Kurabiyeyi önce kremaya bulayıp ardından cornflakesle kaplayın. Servis tabağına aldıktan sonra diğerlerine de aynı işlemleri uygulayın. Hepsi bittikten sonra buzdolabına kaldırıp iyice soğuyana kadar bekletelim. Bir gece beklerse daha güzel olur ama ben dayanamam derseniz bir saat sonra yenmeya hazır hale gelir.


Bu kurabiyelerin ağzını kapatmayın üstündeki corn flakesler yumuşarsa bütün tadı kaçabilir. Bir de kurabiyeler eğer çok büyük olursa üzerine gelen malzemeyle daha da hacim kazandığı için çok büyük yapmaktan kaçının.



19 Mayıs 2013 Pazar

PLASTİK ÇİKOLATA - MODELLEME ÇİKOLATASI

Uzun zamandan beri denemek istediğim bir modelleme hamuru plastik çikolata. Yapımı basit ve malzemesi  de az. Tadını sorarsanız şeker hamurunu açık ara farkla geçer, sakız tadında bayram şekerlerine benziyor. Şekil verme olayı şeker hamuru gibi ama çalışması biraz daha zor, insanın elinin sıcaklığıyla verdiğiniz form hemen bozulabiliyor. Hamuru buzdolabında muhafaza edip kullanacağınız miktarı dışarı çıkartırsan sorun yaşanmıyor. Ama sanırım zamanla el çabukluğuyla bu sorun da ortadan kalkacaktır.


Çiçek modellerken elinize çok temas ettirmemek adına yağlı kağıdın arasına koyup çiçek motiflerini oluşturabilirsiniz. Soğuması için biraz buzdolabına koyduktan sonra birleştirmeleri yapıp istediğiniz yere yerleştirebilirsiniz. Tadı da sakız gibi olan bayram şekerlerine benziyor.

Modeller konusunda çok fazla fikir veremem çünkü benim de ilk tecrübem. Denemelerim devam ettiği sürece resimleyip sizinle paylaşırım.


Malzemeler:

125 gr bitter çikolata
2 yemek kaşığı glikoz


Benmari usulü erittiğimiz çikolatayı sıcakken karıştırarak glikozu ekleyin. Eğer glikozunuz yoksa bal da kullanılabileceğini okumuştum ama hiç denemedim.


Karıştırırken koyulaşmaya başlayacak. Toplanıp hamur kıvamına gelince yağlı kağıda ya da alüminyum folyoya hava almayacak bir şekilde sarın.



Bir saat oda sıcaklığında tuttuktan sonra istediğiniz şekli vermeye hazır hale geliyor. İstediğiniz miktarı kullanın daha sonra kalanı buzdolabında muhafaza edin.


16 Mayıs 2013 Perşembe

PİRİNÇ UNLU, DAMLA ÇİKOLATALI KURABİYE


Pirinç unlu muhallebi yapanlar bilirler o tadı. Bu kurabiyeyi ısırdığınızda o muhallebiyi yediğiniz andaki tad geliyor o anda. Ben biraz daha renklensin diye damla çikolata kattım içine siz pirinç unu tadı gelsin derseniz sade tüketin. Ya da benim gibi yapın, yarısını sade şekillendirdikten sonra damla çikolataları ekleyip biraz daha yoğurun ve şekil verin.


Bu kurabiye yapma fikri, evde var olduğu unutulduğu için tekrar tekrar alınmış pirinç unlarından geldi. Nasıl olur diye çok emin olamadığım için bir bardak da nişasta kattım içine. Nişasta içine giren kurabiyeler tabiri caizse daha kıyır kıyır oluyor. Bu kurabiyeye incir, kuru kayısı gibi kuru yemiş çeşitleri de çok yakışacaktır bence. İsterseniz bir küçük hamura da küçük küçük doğradığınız kuruyemişlerden birini karıştırabilirsiniz.

Malzemeler:

125 gr tereyağ
1 su bardağı nişasta
1 yumurta
1 tatlı kaşığı vanilya
1 su bardağı toz şeker
Aldığı kadar pirinç unu
isteğe göre damla çikolata

Tereyağ ve şekeri beyazlayana kadar yoğuralım. Yumurta ve vanilyayı da ekleyelim. Nişastayı ve pirinç ununu yavaş yavaş ekleyip kulak memesi kıvamında bir hamur elde edelim. Yağlı kağıt serilmiş ya da yağlanmış tepsiye ceviz büyüklüğünde toplar yapıp dizelim. İsterseniz yarısını şekillendirdikten sonra kalan yarısına  damla çikolata ekledikten sonra yoğurup onları da şekillendirelim. 170 dereceye ayarlanmış fırında hafif renkleri dönmeye başlayıncaya kadar pişirelim.

15 Mayıs 2013 Çarşamba

PEYNİR KREMASI


Pişirmeydi, karıştırmaydı, topaklanmaydı derken kim uğraşacak muhallebiyle diyorsanız işte size çok güzel bir tarif. Hafif bir meyveli veya sade pasta yapmak isterseniz  köpük gibi bir krema. Tek yapılacak işlem çırpmak, sonuç muazzam. Evet, cupkeklerinizin üzerine de rahatlıkla kullanabilirsiniz.

İsterseniz bir paket kakao ve damla çikolata ekleyerek kakaolu yapabilirsiniz. Bu ölçülerle 26 cm'lik üç katlı hatta arada meyve gibi malzemeler kullanıldıysa dört katlı bir pasta rahat rahat kaplanabiliyor. Sizin kekiniz küçükse tek ölçüyle yapabilirsiniz. Orjinal tarif burada



Malzemeler:

2 paket süt kreması ( 1 paket 200 gr )
600 gr  labne peyniri ( 1 paket 300 gr ama markasına göre gramajları değişiyor )
2 bardak pudra şekeri

Süt kremasını çırpacağımız kabı ve çırpma uclarını buzlukta bekletirseniz çırpma işleminiz daha iyi sonuç verecektir.

Süt kremasının içine şekerimizi koyup çırpmaya başlayın. Önce düşük devirde sonra yüksek devirde  kremamız şanti kıvamı alıncya kadar çırpın.

Sertleşen kremamıza suyu süzülmüş ( kabın kenarından suyunu akıtabilirsiniz ) labneyi koyalım. İyice karışana kadar çırpalım. ( ben süzdüğüm peynir suyunu pasta ıslatırken kullandığım sütün içine koyuyorum ) Dilerseniz portakal kabuğu veya limon kabuğu rendesiyle lezzetlendirebilirsiniz. Bu kadar...

13 Mayıs 2013 Pazartesi

YUMURTASIZ PANDİSPANYA


Yumurtasız kek mi olur demeyin bakın karşınızda. Yumurta alerjisi olanlar, hayvansal gıda tüketmeyenler, pastalarda browni tadıdan hoşlananlar için uygun bir tarif. Bana sorarsanız ben klasik pandispanya tarifimden vazgeçmem puf puf sünger gibi hafif. Bu tarifi de arşivimde durması için hazırladım.
 
Katlara ayırıken mümkün olduğunca ince kesmeye çalışın. İçindeki sudan dolayı sanırım ıslak bir yapısı var ama ben genede her kata yarım bardak olmak üzere şekerli sütle ıslattım. İçine hafif bir krema olan peynir kremasını kullandım. aslında başarılı bir pasta ama benim damak tadım ötekine daha çok alışkın galiba. Ben üç kat kesebildim keserken dağılabiliyor biraz dikkatli olmak gerekiyor.
 
 
 
 
Malzemeler:

2 bardak soğuk su
2 tatlı kaşığı sirke ( ben üzüm sirkesi kullandım
2/3 bardak ayçiçek yağı
1 tatlı kaşığı vanilya
2 bardak  un
2 bardak şeker
50 gr ( iki paket kakao)
1 paket kabartma tozu

Un, şeker, kabartma tozu, vanilya ve kakaoyu bir kapta karıştırın ve beraber eleyin.Sirke, sıvı yağ ve buzlukta soğuttuğunuz suyu başka bir kapta karıştırın.Daha sonra bu iki karışımı mikserle karıştırın. Fazla değil özleşince çırpmayı bırakın.

Altına yağlı kağıt serdiğiniz ( kalıbımızı yağlamıyoruz) 26 cm'lik kelepçeli  kalıba ya da istediğiniz herhangi bir orta boyuttaki kalıbınıza bu karışımı dökün. 170 derecede 40-50 dakika ( kürdan testini uygulayın ) pişirin. Çıkardığınız kalıbı tel ızgarada ters çevirerek soğutun. Kalıp soğuduğunda kekinizi çıkartıp terleme yapmaması için tel ızgarada soğutun. Katlara ayırmadan bir gece strech filme sarılmış şekilde buzdolabında bekletin.



12 Mayıs 2013 Pazar

NİŞASTALI KURABİYE

 

Evde uzun zamandır kullanmadığım baharatçıdan aldığım nişastalarım gözüme battı bugün. Eskiden yapardık nişastalı un kurabiyesi, onu denemeye karar verdim. Nişastam fazla olduğu için sadece nişasta kullanmak istedim ama az gelince bir su bardağı un ilave etmek zorunda kaldım. Açık olarak aldığımdan dolayı gramını söyleyemiyorum. Ama bildiğimiz ele yapışmayan kulak memesi kıvamında bir kurabiye hamuru oldu.

Klasik bir kurabiye dediğim gibi eskiden çok tüketilirdi ama artık değişen herşey gibi damak tadımız bile değişmiş. O kadar değişik kurabiyeden sonra bu basit alalade bir tad bıraktı bizde. Bende yarısını bu şekilde tükettikten sonra hemen değişik bir şeyler arama arayışına gittim.Daha önce bir arkadaşımda yediğim kurabiyeler geldi aklıma onu uyguladım. Nefis oldu. Yakın zamanda onu da yayınlarım.

Sakın yanlış anlaşılmasın ağızda dağılan bayatlamayan lezzetli bir kurabiye. Ben herhalde evdekileri çok alıştırdım değişik tatlara, beklentileri yüksek olduğu için bu kurabiyeler zayıf kaldı. Siz de deneyin bir taşla iki kuş kurabiyelerden biri çünkü.

Malzemeler:

250 gr tereyağ 
1 su bardağı un
2 yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 tatlı kaşığı vanilya
Aldığı kadar nişasta ( ben mısır kullandım )

Yumuşak tereyağı ve şekeri ister mikserle ister elinizle özleşene kadar karıştırın. Yumurtaları teker teker kırarak yedirin.

 Kalan malzemeleri de ekledikten sonra yumuşak bir hamur elde edin.

İstediğiniz şekli verdikten sonra 160 derece fırında üstünün kızarmasına müsaade etmeden pişirin. Pişip pişmediğinde tereddüt yaşarsanız kurabiyenin altından da kontrol edebilirsiniz. Altları daha çabuk renk değiştiriyor çünkü. ( benim fırınım dört raflı alttan ikinci rafta pişiriyorum ) Fırından aldıktan sonra ilk sıcaklığı çıkınca isterseniz üstüne pudra şekeri serpin.

11 Mayıs 2013 Cumartesi

PANKEK



Bizim kahvaltılarımızın vazgeçilmezi. Her zaman dediğim gibi eğer akşamdan hazırlanıyorsa daha bir vazgeçilmez oluyor. Ben mayalı yapıyorum ama kabartma tozuyla da oluyor. Bal, çikolatalı fındık kreması, reçel, marmelat, tahin-pekmez böyle uzayıp giden yakışanları var. Sade tüketmek de başka bir tercih tabiki.

Ben hamurumu akşamdan hazırlıyorum üzerini kapatıp kış ise serin bir yere yaz ise buzdolabına kaldırıyorum. Mayalanma, soğukta yavaş da olsa aktif olduğu için, biraz büyük bir kaba koymakta fayda var. Sabah ilk iş buzdolabından çıkartıp oda sıcaklığına gelince yağsız teflon tavayı kızdırıp pişirmeye başlıyorum. Pişirmesi ve hazırlaması zahmetsiz. Yağ olmadığı için çok hafif  ve lezzetli bir kahvaltı alternatifi.

Malzemeler:

1 bardak süt,
1 yumurta,
1.5 bardak un,
1 çay kaşığı instant maya,
1 çay bardağı şeker,
1 çay kaşığı tuz.

Eğer aktif kuru maya kullanıyorsanız sütün içine bir çay kaşığı koyup erimesi için on dakika içinde beklesin. İnstant maya kullanıyorsanız unun içine karıştırıp kullanmalısınız.

Süt, yumurta, şeker ve tuzu kabınıza koyup beraber karıştırın.  Maya ve ununuzu da karıştırıp pürüzsüz bir kıvam oluncaya kadar ister mikser, ister elinizle karıştırın. Çok koyu bir kıvamı olmadığı için mikserimi yormadığından ben mikser kullanmayı tercih ediyorum. Boza kıvamında olmalı. Yumurtalarınızın boyutuna göre un kıvamını ayarlayabilirsiniz. Yumurtalarınız küçükse ağır bir kıvam olacaktır biraz daha süt ekleyin. Ya da tam tersi bir durumda jumbo boy yumurta kullanıyorsanız biraz daha un alabilir hamurunuz. Ama kıvam ayarlarken kaşık kaşık dökmelisiniz yoksa işin içinden çıkamazsınız.

Akşamdan yaptıysanız üzerini örtüp serin bir yere kaldırın. Sabaha hazır olacaktır. Aynı gün kullanıyorsanız kabarıp göz göz oluncaya kadar yaklaşık bir saat mayalanmalıdır. Buzdolabına kaldırdıysanız oda sıcaklığına gelmesini bekleyin.

Tavanızı kızdırıp kepçe yardımıyla ister tek parça halinde ister küçük küçük dökebilirsiniz.Üst kısmında gözler oluşmaya başlayınca arka tarafını çevirebilirsiniz. Öteki tarafı da tavadan ayrılınca hazır demektir. Başından uzun süreli ayrılmayın çabuk pişen bir hamur çünkü. İstediğiniz malzemeyle tüketebilirsiniz. Tazeyken yemenizi tavsiye ederim bekleyince yumuşaklığı gidiyor gevrek bir hamur oluyor.





8 Mayıs 2013 Çarşamba

NESQUİCKLİ PARMAK KURABİYE




Kurabiyelerde farklı tatlar arayanlardansanız bu da hoş bir kokusu ve tadı olan bir kurabiye. Süslemeleri konusunda serbestsiniz; ben o anda elimde olan malzemelerle süsledim ama siz dilerseniz sade bırakabilirsiniz. Şeklini yuvarlak da yapabilirsiniz, ben biraz doğaçlama çalışırım. Benimkiler gibi zor yiyen çocuklarınız varsa her zaman onlara yönelik düşünmek zorundasınız. Rengi, kokusu hatta şekli bile bu gibi çocuklara çekici ya da itici gelebiliyor. Oğlumun dediğine göre -mazeretin sonu yok dokunarak bile anlayabiliyormuş tadını:))  Bir haftaya kadar buzdolabında muhafaza ederseniz tazeliğini koruyor. Gelelim malzeme listesine...


Malzemeler:

125 gr tereyağ
1 çay bardağı sıvıyağ
1 yumurtanın sarısı
1 çay kaşığı karbonat
1 su bardağı pudra şekeri
2 yemek kaşığı nesquick
1 tatlı kaşığı kakao
aldığı kadar un
yeterli miktarda beyaz çikolata, fındık kırığı


Un hariç bütün malzemeyi karıştırma kabımıza alıp yoğuralım. Unu da yavaş yavaş ekleyip ele yapışmayan bir hamur elde edelim.Yağlanmış tepsimize parmak şekli verdiğimiz kurabiyeleri, birer parmak boşluk bırakarak dizelim. 170 derecede ısıtılmış fırında 20 dakika pişirelim. Uçlarını benmari eritilmiş beyaz çikolataya ardından da fındık kırığına batırarak kuruyuncaya kadar bekleyin. Benim biraz da erimiş bitter çikolatam vardı onlarla da siyah benekler yaptım. Kururken birbirine temas etmemesi için resimdekiler gibi diğerlerinin sırtlarına dayayabilirsiniz.


7 Mayıs 2013 Salı

KAKAOLU NİŞASTALI PANDİSPANYA - SÜNGER KEK - PÜF NOKTALAR


Evde pandispanya yapmak sanılanın aksine gayet kolay ve masrafsız bir iş. İş sadece çırpma işlemi ve bir kaç püf noktasından ibaret.

Pandispanya yaparken yumurtalarımızın taze olması çok önemli. Ayrıca beyazları ve sarıları ayrı ayrı çırparsak daha güzel kabarmış yumuşak bir pandispanya elde ederiz. Yumurtaları beyazlarından ayırırken küçük bir kaba beyazımızı ayırıp ordan karıştırma kabımıza aktarırsak olası bir aksilik durumunda (yumurtanın bayat çıkması,sarının içine düşmesi vb.) diğer yumurtalar etkilenmemiş olur. Bu işlemde itinalı olmamızın sebebi beyazların içine toplu iğne ucu kadar sarı kaçtığı takdirde kar haline getirebilmeyi gerçekleştiremeyecek olmamız. Eğer krem tartarınız varsa çay kaşığının ucu kadar bir miktarla, yoksa bir iki damla limonla daha sert bir kıvam elde edebilirsiniz.

Yumurta sarısıyla şekeri çırparken yumurtaların rengi beyaza dönmeye ve krema kıvamı almaya başlayınca sıcak suyu ( yumurtalar pişmesin diye yavaş yavaş ekleyin ) ve ardından malzeme listesindeki sıvıları ekleyin.

Unlu karışımı kattıktan sonra artık mikseri bir kenara bırakıp tahta bir kaşık veya silikon spatula kullanmalıyız.

Beyazlarla sarıları karıştırırken beyazları çok ezmemeye gayret edin. Yuvarlak hareketlerle karışım birbiriyle özleşince karıştırmayı bırakın.

Eğer kelepçeli kalıp kullanıyorsanız tabanına yağlı kağıt serebilirsiniz, böylece kekiniz daha rahat ayrılacaktır. Kalıbın yanlarını yağlarsanız unlamayı ihmal etmeyin, eğer sadece yağlarsanız kekiniz yanlara tutunamadığı için kabarmayacaktır.

Fırının ısısını ilk aşamada 180-190 dereceye getirip kabarmaya başlayınca 160 dereceye düşürüp daha yavaş pişirme yaparsanız daha iyi sonuç elde edersiniz.

Fırını önceden ısıtmadan keki soğuk fırına sürebilirsiniz.

Keki fırından çıkardıktan sonra biraz soğumasını bekleyip tel ızgara üstüne alın. Kalıbın içinde beklerse terleme yapacaktır.

Soğuyan keki strech filme sarıp en az bir gün buzdolabında ya da oda sıcaklığında beklettiğinizde daha rahat patlara ( katlara ) ayırabilirsiniz. Eğer artan katınız varsa ya da hemen yapmak istemiyorsanız strech filme sarılı bir şekilde derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Kullanmadan bir gün önce buzdolabına, çok acilse oda sıcaklığına çıkartıp kullanabilirsiniz.

Önceden bire bir ölçülerde hazırladığınız şerbeti kremayı dökmeden önce her kata bir fırça yardımıyla yedirirseniz daha yumuşak bir pastanız olur. Şerbetten artan olursa buzdolabında saklayıp diğer pastanızda  ya da şerbetli coco  yapımında kulanabilirsiniz.

Malzemeler:

4 yumurta
4 türk fincanı şeker
3 türk fincanı un
1 türk fincanı nişasta ( ben mısırkullanıyorum )
2 yemek kaşığı kakao
3 yemek kaşığı sıcak su
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 tatlı kaşığı vanilya


Un, nişasta, kakao,vanilya ve kabartma tozunu birlikte bir kaba eleyelim. İki kere elersek daha iyi sonuç elde ederiz

Öncelikle yumurtaların beyazlarını ve sarılarını birbirinden ayıralım. Beyazları cam veya metal bir kapta çırpmamız gerekiyor. Daha kolay sertleşmesi için hafif bir çırpma işleminden sonra içine bir iki damla limon sıkabilirsiniz. Şekerin yarısını  çırpma işlemi esnasında, bir anda değilde yavaş yavaş dökelim. Yumurta beyazları ters çevirdiğinde dökülmeyecek kıvama geldiği zaman beyazlarımız hazır demektir.

Diğer bir kapta yumurta sarılarını ve kalan şekeri beraber beyazlayana kadar çırpalım. Sıcak suyu ekleyip şeker eriyene kadar biraz daha çırpalım. Sıvıyağı da ekledikten sonra biraz daha çırpıp unlu karışımı ekleyelim. Bu aşamada spatula kullanalım ya da mikserin düşük devrinde çırpalım.

Yumurta beyazlarını da söndürmeden karışıma yedirelim. Kelepçeli kalıbımızın altına yuvarlak yağlı kağıt kesip yerleştirirsek yapışmasını engelleriz. Kalıbımızı yağlamıyoruz. Yan duvarlarını yağlarsak kekin tutunup kabarmasını engelleriz.

190 derecede sıcak fırın olması şart değil ( ben soğuk fırına sürerek yapıyorum ) yaklaşık 45-50 dakika pişiriyorum. Kek yanlardan kabarmaya başladığı zaman ısıyı 160'a düşürüyorum. Fırının kapağını kabarma işlemi esnasında açmamak gerekiyor. Açmamız gerekiyorsa çok seri olup fırının ısısını düşürmemeye gayret etmeliyiz.

6 Mayıs 2013 Pazartesi

FIRINDA YELPAZE PATATES


 

Et yemeklerinin yanında hep garnitür olarak bir şeyler ararız. Genelde bu ya pilav olur ya makarna bazen de püre. Bu da patates, ama farklı bir sunum ve lezzete sahip. Yapımı kolay, kızartma işlemi yapılmadığı için de hafif, tek marifet patatesi bölmeden ince ince dilimleyebilmekte. İlk bir kaç tanesi zorlayabilir ama sonra el alışınca çok rahat yapabildiğinizi göreceksiniz. Zaten ayrılması da aslında çok büyük sorun teşkil etmiyor. Ben de arada bir kaç tanesini bölsemde servis esnasında dağılmasını engelleyecek şekilde yan yana getiriyorum. Keskin ve kısa bir bıçak da işinizi kolaylaştırıyor.

Üzeri eğer çok kızarırsa tepsinin ağzını  patateslere temas etmeyecek  şekilde alimunyum folyoyla kaplayabilirsiniz.


Eğer büyük patates kullanıyorsanız daha çabuk pişmesi için tencerede biraz haşlayarak ön pişirme yapabilirsiniz. Ben bulabilirsem baby patates, bulamazsam da patateslerin küçüklerinden seçerek yapıyorum. Baharat olarak istediğiniz baharatlarla lezzetlendirebilirsiniz.

Dilerseniz patatesler piştikten sonra aralarına ince doğranmış sosis, salam, dil peyniri gibi malzemeleri sıkıştırıp kısa bir süre fırınladıktan sonra da servis edebilirsiniz.

Malzemeler;

istediğiniz adette patates

Marinesi için;

sıvı yağ,
kırmızı toz biber,
kekik,
karabiber,
muskat cevizi,
tuz.

Marinesi için bütün malzemeleri karıştırın. Patateslerin kabuklarını soyun ( taze patateslerin kabuğunu soymadan yapabilirsiniz ) keskin bir bıçakla ince bir şekilde, halka halka keser gibi  ama ayırmadan dilimleyin.


Baharatlı yağımızı patateslerin her yanına ovarak yedirin. Buzdolabına ya da serin bir yere koyup dinlendirin. Üzerine kırmızı bir renk oluşması için biraz kırmızı toz biber serpebilirsiniz.Fırın tepsisi  ya da  borcamınızı yağladıktan sonra yan yana  dizip 200 derece de fırında yumuşayana kadar pişirin. Pişip pişmediğini anlamak için kürdanla yumuşaklığını kontrol edebilirsiniz.