30 Haziran 2013 Pazar

BEYAZ ÇİKOLATALI MUS (MOUSSE) - KÖMBE PASTA


Sevdiğim, yapımı basit, isterseniz kup bardaklarında, isterseniz meyve ve veya sütle ıslatılmış kedi dili kapladığınız bir kabın üstüne döküp, buzdolabında soğuttuktan sonra, bıçakla dilimleyerek servis edebileceğiniz bir krema tarifimi paylaşmak istiyorum. -Uzun bir cümle olduğunun farkındayım, umarım anlaşılmıştır:)-

Ben bu defa buzdolabında bulunan pandispanyalarımı değerlendirmek istedim.Bir 26 cm'lik  kakaolu nişastalı pandispanyam, bir tane de 20 cm'lik yoğurtlu sade pandispanyam vardı. En uygun  kömbe pasta olur diye düşündüm ve oldu da. Resimde de anlaşıldığı üzere üst parça kakaolu alt parça sade kek oldu:) Eğer tek parça pandispanyanız varsa altına kedi dili döşeyerek de yapabilirsiniz.
Kömbe ya da diğer adıyla kubbe pastaları yaparken çukur bir kaba ihtiyacımız var. Büyük boy keki içine düzgün bir şekilde resimdeki gibi yerleştirdikten sonra şekerli su veya sütle ıslatıyoruz ki kabın şeklini alabilsin.

Tabanını çileklerle döşedikten sonra kremayı üstüne döküp, alta gelecek keki de üste yerleştirip onu da ıslatıyoruz.

Kabın üstünü strech filmle kapattıktan sonra buzdolabında en az bir gece beklemesi gerekiyor. Ertesi gün strech filmi çıkardıktan sonra üstüne koyduğumuz servis kabına ters çevirip servis edebiliriz.


Malzemeler:

1küçük paket krema 200ml
200gr beyaz çikolata
1\4 su bardağı su

Çikolata ve suyu cam bir kaba alın ve benmari  usulü eritin. Bir kenara alıp soğumaya bırakın. Ne çok soğuk ne çok sıcak olacak. Üst dudağınızla dokunduğunuzda soğuk gelmeli. Bu arada siz buzdolabında soğuttuğunuz kremayı krem şanti kıvamına gelene kadar çırpın. Soğuyan çikolata ve kremamızı birleştirip spatulayla karıştırın.İlk anda sıvı gibi görünen mus buzdolabına girince sertleşecektir o yüzden fazla bekletmeden pastanızda kullanmalısınız.

28 Haziran 2013 Cuma

EV YAPIMI PİZZA

 
 


Oğlumun isteği doğrultusunda bugünkü menümüz pizza-ayran ikilisi. Biz çok severiz sıcak ya da soğuk, ertesi güne kalınca da nefis olurlar özellikle de hamuru ince olursa.

Bir çok püf noktasını ruki çok güzel anlatmış, ben kendi hamur tarifimi yaptım ama bir bakmanızda fayda var derim.

Pizza sınırları olmayan bir çeşit. Malzemesi, hamuru sosları her şey sizin damak zevkiniz ve yaratıcılığınızla doğru orantılı. Ben klasik bir pizza hazırladım. Tarifi ayrıntılarıyla anlatmaya çalıştım, hiç de zor değil, daha önce denemediyseniz gün bugün derim.

 
Malzemeler:

1 yumurta
1/2 su bardağı ılık su
1/2 su bardağı ılık süt
1 tatlı kaşığı şeker
2 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı instant maya
un

Üzeri için:

1 yemek kaşığı domates salçası
sosis,
sucuk,
kaşar peyniri,
mısır,
mantar,
kırmızı biber,
sarımsak,
salam vb.

3 su bardağı kadar unu geniş bir kabın içine koyalım ve ortasını havuz gibi açalım. Havuzun içine yumurta, su, süt, şeker ve tuzu ekleyelim. İnstant mayayı unun üzerine serpelim. Önce havuzun ortasındaki sıvıları parmaklarımız ile karıştırdıktan sonra undan yavaş yavaş alıp hamuru yoğuralım. Unumuz az gelecektir kaşıkla azar azar ekleyerek yumuşak ele yapışmayan ama nemli bir hamur elde edelim. Pizza hamuru çok sert olmamalı. Temiz ve geniş bir kabın içini yağla ince bir şekilde sıvayalım. Hamuru içine koyduktan sonra elimizle döndürerek her yerinin yağlanmasını sağlayalım. Üzerini temiz bir bezle örttükten sonra ılık bir yerde dinlenmeye bırakalım.

 
Hamur dinlenirken bu arada pizza üstüne kullanacağımız malzemeleri hazırlamaya başlayın. Mantarları nemli bir bezle silin yada kabuğunu soyun ama yıkamayın. Mantarlar suyu çektiği için tadı değişir. Mantarları ince ince doğradıktan sonra az yağladığımız kızgın tavada suyunu salıp çekinceye kadar pişirelim. Mantarları çiğden koyarsanız sulanıp pizzanızın lezzetini bozacaktır.

 
Domates salçasını biraz suyla sulandırıp ketçap kıvamına gelmesini sağlayın. İçine tuz, kekik ve rendelenmiş sarımsağı koyup bir kenara alın. Kaşarları rendeleyerek ayrı bir kaba aktarın. Sosis, sucuk, salam, kırmızı biberi doğradıktan sonra, onları da ayrı bir kaba aktaralım. Domatesleri de ince bir şekilde doğramadan önce ikiye bölüp sıkarak suyunun ve çekirdeklerinin çıkmasını sağlayın.

 
Mayalanan hamurdan tepsinizin büyüklüğüne göre bezeler kopartın. Ben 30 cm'lik teflon tepside yaptım. Siz isterseniz fırın tepsinizi de kullanabilirsiniz. Tepsiyi hafif yağladıktan sonra merdaneyle unsuz, yağlanmış tezgahta açtığınız hamuru içine yerleştirip kenarda tepsi mayası için 15 dakika daha bekletin. Biraz büyük açarsanız hamur mayalama esnasında toplandığı zaman küçük gelme durumunu yaşamazsınız.

Hamurun kalınlığı size kalmış istediğiniz kalınlıkta açabilirsiniz. Piştikten sonra biraz daha kabaracığını hesaba katarak hamurunuzu açın ki sonra çok kalın bir hamur yemek zorunda kalmayın.

 
Dinlenen hamura salçalı sosunuzu sürün, üzerine biraz kaşar peyniri rendeleyin ve geri kalan malzemeleri pizzanızın üzerine yerleştirin. dilerseniz üzerine çok az zeytinyağı akıtabilirsiniz. Diğer hamurları da hazırlayıp kenarda bekletebilirsiniz. Bu ölçülerden ince hamurlu üç tane orta boy pizza çıkıyor. Bir parça küçük hamurumu muffin kalıplarına koyup çocuklara minik ekmek olarak verdim. Siz isterseniz artan üst malzemeleri içine koyarak poğaça haline getirebilirsiniz.

250 derecede hamurun altını kontrol ederek 15- 20 dakika rengi dönünceye kadar pişirin. Piştikten sonra fırından çıkarıp üzerine kaşar rendesiyle kapattıktan sonra tekrar fırına koyalım. Kaşar eriyinceye veya sizin istediğiniz renge ulaşıncaya kadar pişirin.

26 Haziran 2013 Çarşamba

SADE SOĞUK CHEESECAKE

Evde bir şey yok krizlerimden bir tanesinde ortaya çıkan bir pasta. Daha önceden de bahsettiğim gibi, benim her zaman derin dondurucumda daha önceden hazırladığım pandispanyalarım olur. Bu da evvelden yapmış olduğum bir pastanın, kakaolu nişastalı pandispanyanın  arta kalan tek bir katı.



Havalar çok sıcak fırını açmak istemedim. Cheesecake niyetiyle başladım ama krema pişirmek bile zor geldi ben de Peynir Kreması yapmaya karar verdim. Adı ne olsun diye düşünürken içinde peynir ihtiva ettiğine göre ben de sade soğuk cheesecake adını koymayı uygun buldum. Neden sade derseniz, bir tane de çikolatalı soğuk yani pişirme gerektirmeyen basit ama çok lezzetli bir cheesecake tarifim var o yüzden... 



Pandispanya oda sıcaklığına gelinceye kadar kremam hazırdı bile. Pandispanyayı şekerli suyla ıslattıktan sonra, kremayı sıkma torbasına alıp onunla gayet acemice şekiller verdikten sonra pastam yemeye hazırdı bile...


Hafif ve sade bir lezzet olduğu için yanına meyveler çok yakıştı.

21 Haziran 2013 Cuma

MANTARLI TAVUKLU VOLOVAN

İçindeki malzemesine göre gerek bir ziyafet masasında ana yemek, gerek gündüz çaya gelen misafirleriniz için doyurucu bir alternatif, gerekse okuldan eve gelen çocuklarınız için hayır diyemeyecekleri bir lezzet.
 
Yapımı, içine koyduklarınızla doğru orantılı olarak değişiyor. İçini bu defa ben mantar ve tavuklu yaptım. Ama bu tamamiyle sizin zevkiniz ve yaratıcılığınıza kalmış. Ben salam, sucuk, sosisle pizza gibi, patlıcan, kırmızı biber ve kıymalı bir de patates püresi ve garnitürle denedim. Pizzada en son piştikten sonra kaşar peynirini koyup tekrar kaşarın erimesi için fırına veriyorum. İlk sıcaklığı çıktıktan sonra servis ederseniz daha lezzetli oluyor, çünkü milföyler soğuduğunda sertleşip ilk lezzetini kaybedebiliyor.
 
 
 Volovanları büyük marketlerde hazır bulabilirsiniz, bulamıyorsanız da yapımı ilk yaptığınızda biraz uğraştırabilir ama çok zor değil. Adet olarak siz kendiniz kaç kişilik yapmak isterseniz o kadar miktar buzluktan milföyünüzü çıkartın. Yumuşadığında büyük su bardağıyla istediğiniz miktarda taban çıkartın. Mesela beş kişilik yapıyorsanız elinizde beş adet daire var demektir. Aynı kalıpla on tane daha daire  çıkartmamız gerekiyor. On tanenin içini de tekrar daha küçük bir kalıpla çıkartıyoruz. Böylelikle elinizde on tane içi boş daire olacak. Daha önce hazırladığımız beş daireye kabarmaması için kürdanla delikler açıyoruz. Fırından çıktığında gene de kabardıysa içine malzemeyi koyarken biraz bastırarak yer açabilirsiniz.
 
Dairelerin  üstüne ikişer tane içi boş dairelerden koyuyoruz. Aralarına bir şey sürmemize gerek yok, çünkü milföyler erimeye başlayınca  nemlendikleri için birbirlerine yapışıyorlar. En üstüne yumurta sarısını sürüp. 200 derece fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişiriyoruz. Volovan yaparken milföylerin arta kalan parçalarını değerlendirebilirsiniz. Ben ortalardan çıkan yuvarlaklarla daha küçük volovanlar yapıyorum. En son artanları da birleştirip içine kalan malzemeleri dolduruyorum ve poğaça gibi kapatıyorum.
 

Malzemeler:

10 adet milföy yaprağı
2 adet tavuk göğsü,
1 paket mantar,
kaşar peyniri,
1 yemek kaşığı biber salçası,
arzuya göre mısır, dilim zeytin, kırmızı biber,
1 adet yumurtanın sarısı.


Mantarları yıkadıktan sonra küp küp doğrayın. Kızgın tavada sotelendikten sonra bir kaba alalım.Tavukları da yıkayın aynı ebatlarda doğrayın. Tenceremize bir kaşık kadar sıvı yağ koyun. Yağ kızgınken tavukları yavaş yavaş ekleyin, suyunu salıp tekrar çektikten sonra salçayı ekleyin mantarları da ekleyip altını kapatın. Hazırladığınız volovanlarınız sıcakken hepsinin içine mantarlı tavuklu harcı paylaştırın. Malzemeler de pişmiş olduğu için üzerlerine rendelenmiş kaşarları  koyduktan sonra tekrar sıcak fırına verip, sadece kaşarlar eriyinceye veya dilerseniz hafif kızarana kadar  pişirmeniz yeterli olacaktır.

16 Haziran 2013 Pazar

BABY SHOWER PASTA - YENİ DOĞAN PASTASI


Bu aralar en sevdiğim şey yeni doğum yapmış arkadaşlarıma pasta, kurabiye yapmak. Bana şeker hamuruyla uğraşmak için bahane oluyor. Bu şeker hamuru denen şey nasıl birşeyse, bulaştın mı kurtulamıyorsun. Ama ben neden olduğunu anladım, bildiğin stres topunun daha işlevlisi. Yoğurup elindeki şey üç boyutlu bir modele dönüşüyor ve bu senin bütün stresini alıp götürüyor:)))


Sevgili arkadaşlarımız İsmail ve Ömür'ün güzel kızları Melis için yaptığım pasta... Annen ve babanla birlikte mutlu ve huzurlu bir hayat geçirmen dileğiyle....Sağlıklı yıllar...Aramıza hoşgeldin...


Pastanın kekini Yoğurtlu Pandispanya, kremasını ise çikolatalı pastacı kremasından çikolatalı pastacı kreması yaptım. Bir bebeğe yakışacak şekilde sade olmasını istedim, çok masum ve muzip oldu...

14 Haziran 2013 Cuma

ROYAL ICING'Lİ KURABİYE DENEMELERİM



Şeker hamuruyla uğraşmayı seviyorum ama tadını seviyor musun? derseniz şöyle bir düşünürüm. Sanırım bu yüzden, şu royal icingi hep merak etmişimdir. Kafi miktarda yaptığım şeker hamurlu kurabiyelerinden sonra artık deneme zamanı geldi dedim ve derin dondurucuda bekleyen kurabiyelerimi de değerlendirebileceğimi düşünerek yapmaya koyuldum. Blogger arkadaşlarıma baktım tabii ilk olarak, ama hiç biri çok aydınlatıcı açıklamalarda bulunmamışlar ya da ben denk gelemedim, bilmiyorum. İçindeki yumurta akı beni biraz rahatsız etti, açıkçası biraz tedirgin oldum ama, baktım bu iş böyle yapılıyor hemen tüketmek şartıyla deneme işine girdim.

Bir yumurta beyazıyla epey bir kurabiye kaplayabilirsiniz. Gerçi benimkiler sanırım biraz ince oldular ama, ilk elin günahı olmazmış:)) Aslında çok kalın olmaması da bir açıdan iyi kurabiyenin tadını çok değiştirmiyor, tabii kalın dolgu da daha gösterişli duruyor. Evet tadına gelirsek bir dahaki sefere içine vanilya koyup yumurtanın kokusunu bastırmasını sağlamayı düşünüyorum. Ama şeker hamurundan daha göstertişli duruyor. Şekillendirmeler de tamamiyle pratiğe dayanıyor elim alıştıkça eminim çok daha iyi modeller ortaya çıkartabilirim. Bir de çiğ yumurta beyazı yerine mereng tozuyla yapılabiliyormuş, pasta malzemesi satan bir dükkana gittiğimde onun da bilgisini alırsam sizi haberdar ederim.

Icing hazırlamak basit bir iş aslına iş sadece kıvamı ayarlamakta. Kıvamı ise şöyle ayarlanıyor; bir kaşıkla aldığınız icingi geri koyduğunuzda beş saniye kadar kremaya karışmıyorsa kıvam tamam demektir. Bunun için deneme yanılmadan başka deneyebileceğiniz bir metot yok. Siz de benim gibi bu kaplamayla hiç karşılaşmadıysanız, kıvamına dair hiç bir fikriniz yoksa korkmayın o kadar da zor değil. Ben en başta tereddüt ettim ama hiç düşündüğüm gibi değilmiş. Çok ince bir kıvam ayarı yok çünkü üç aşağı beş yukarı siz de tutturabilirsiniz. Arkadaşlarımın konuşmalarını duyar gibiyim  'sen de her şey çok basit gibi anlatıyorsun hep'  isteyene basit diyorum ben de. Mutfağa gönül koyduysan, her şey uygulamaya bakıyor, zor hiç bir şey yok...

 
 



Royal icing tarifi:

1 yumurta beyazı
bir kaç damla limon
150 gr pudra şekeri


Önce pudra şekerini eleyin. ( Bir paketin tamamını eleyin çünkü yumurtanızın boyutuna göre daha fazla şekere ihtiyacınız olabilir ). Bu ölçüler küçük yumurtalar için verilmiştir. Yumurta beyazını cam bir kaba içine hiç sarı karışmamış şekilde alın. Mikserle çırpmaya başlayın. Köpüklenme başlayınca içine limonu sıkın. Elenmiş pudra şekerini yavaş yavaş ekleyip çırpmaya devam edin. Krem şanti kıvamında olacak eğer çok yumuşaksa pudra şekeriyle koyu olduysa damla damla olmak suretiyle sütle açabilirsiniz.

Küçük kaplara ayırıp içine istediğiniz renkleri katıp bir kaşıkla karıştırdıktan sonra sıkacağınız torba veya tüplere alın. Ben buzdolabı poşeti kullandım. Bir tane de yağlı kağıdı külah yaparak denedim. Üzerindeki turuncu bantta ne derseniz, şeffaf bandım yoktu koli bandı kullandım. Buzdolabı poşetlerinin uçlarını mümkün olduğunca ince kesin sonra isterseniz biraz daha deliği büyütebilirsiniz.Deneme amaçlı kalanları buzdolabına kaldırdım, yağlı kağıttaki ıcing ertesi güne donmuştu, sanırım bir yerden hava aldı. Buzdolabı poşetindekiler ise tekrar kullanılacak durumdaydı. Poşettekilerin kullanımı da daha kolay geldi bana. Yumuşak olduğu için kontrolü sağlayabildim.

Bir de kurabiyeleri şekillendirirken bir kabın içine ıslak bir bez koyup ıcing torbalarının uçları aşağıya bakacak şekilde yerleştirirseniz, kurumanın önüne geçebilirsiniz. Hatta buzdolabında da o şekilde saklayın

İstediğiniz şekilleri vermek için önce kurabiyeye bir çerçeve yapın bu kremanızın akmasını engelleyecek. Bir kaç kürdan yanınızda bulunsun ince işlerinizde size yardımcı olacak. Çerçeveyi çekip biraz bekledikten sonra icingle içini de doldurun ve kürdanla ince düzeltmeleri yapın. Şöyle hafif hafif sağa sola salladıktan sonra modelinize göre kurumaya bırakın. Kurutmadan ebruli yapmak istiyorum derseniz üzerine diğer renklerden damlatıp kürdanla şekillendirebilirsiniz. Icingi  elinize aldıktan sonra sizi zaten yönlendirecektir. Benim de aklımda hiç bir model yoktu ama bir sürü desen oluştu bir anda. Bitirdikten sonra şöyle de yapsaydım keşke dediğim modelleri hiç saymıyorum bile.


11 Haziran 2013 Salı

MUZLU - ÇİLEKLİ RULO MUHALLEBİ

 Nefis bir sütlü tatlı, yiyen ikincisini muhakkak istiyor. Sıcak yaz akşamları için ideal. Tarif aslında bildiğimiz muhallebi, bir iki püf noktası dışında yapımı da gayet kolay.


Reçeteyi kendinize göre geliştirebilirsiniz. Dışını isterseniz hindistan cevizine bulayabilir, isterseniz evde kalmış bayat kek,bisküvi ve kurabiyelerinizi robottan çekip kullanabilirsiniz. Fındık, fıstık gibi kuruyemişleri gene dışına manto olarak veya içine meyveyle birlikte yahut sade olarak tüketebilirsiniz. İçine istediğiniz herhangi bir meyveyi koyup sarabilirsiniz. Bu tamamen sizin zevkinizle ve evdeki malzemelerle doğru orantılı. 
Kakaolu krem şanti kullanırsanız daha şık bir sunum elde edebileceğiniz gibi lezzeti de farklılaştırmış olursunuz. Ben cevizi pek tavsiye etmiyorum çünkü bir süre sonra ceviz muhallebiye rengini verip kararmaya neden olabiliyor.

Eğer daha tatlı isterseniz şekeri 1 yemek kaşığı daha artırabilirsiniz.
Döktüğünüz tepsinin geniş olması da önemli çünkü kalın olursa sararken çatlamalar oluyor. Keserken en fazla üç parmak kalınlığında keserseniz sarmanız daha kolay olacaktır. Bir de muhallebiyi pişirdikten sonra çırpma olayını es geçmeyin, çırpma işlemi elastikiyeti artırıyor ve daha düzgün rulolarınız oluyor.
 

Malzemeler:

1 litre süt
1 bardak un ( 200ml'lik standart bardaklardan )
1 bardak şeker ( arzuya göre 1 yemek kaşığı daha ekleyebilirsiniz. )
vanilya
1 yemek kaşığı tereyağ
kaymak tadında krem şanti
muz
hindistan cevizi

Tencereye süt, un, şekeri alıp kaynayana kadar karıştıralım, vanilyayı ve tereyağını da ekledikten sonra altını kapatalım. Mikser veya blenderle iyice çırpıp havalandıralım. Suyla yıkayıp fazla suyunu akıttığımız büyük fırın tepsisine dikkatli bir şekilde ince olarak dökelim. Kaşığın sırtını ıslatarak eşit bir şekilde yayılmasını sağlayabilirsiniz. Ben fırın tepsisi artı, küçük dikdörtgen borcamıma da döküyorum. Tek fırın tepsisiyle biraz kalın oluyor.

Muhallebi iyice soğuduğunda kaymak tadında krem şantiyi paketin üzerindeki tarife göre ( 1 bardak süt ile ) hazırlayın. Hazırladığınız şantiyi bekletmeden soğuyan muhallebinizin üstüne yayın. Muhallebiyi 2-3 parmak genişliğinde uzunlamasına kesin.


Geniş, kenarlı bir kaba bir bardak kadar hindistan cevizi, kırık bisküvi veya çekilmiş fındık dökün, muzları önce uzunlamasına ikiye sonra dörde ayırıp uygun uzunluklarda kesin. Yapacağımız rulonun uc kısımlarına muzları yerleştirdikten sonra itinalı bir şekilde rulonun iki ucu birleşinceye kadar saralım.


Daha sonra hindistan cevizi olan kaba alıp her tarafını bulayalım. Muhallebi bitinceye kadar aynı işlemi uyguladıktan sonra dolapta  1 saat kadar dinlendirip servis edebilirsiniz.


Çilekli krem şantiyle yapmış olduğum çilekli rulom...


9 Haziran 2013 Pazar

KAKAO MANTOLU KURABİYE

Bu tarifi buradan aldım. Bir bakın derim çok değişik kurabiyeler var. Yalnız ilkinde tek ölçü yapın, çünkü iki tepsi çıkıyor. 
 
Blog sahibi kesinlikle tereyağ kullanılmasını tavsiye ediyor. Ben zaten uzun zaman önce margarini, vanilini, hazır çorba, bulyon ve pudingleri hayatımdan çıkardım. Çocuğum olduktan sonra da daha da itinalı olup ekmeğimi ve yoğurdumu da kendim yapar oldum.Çok da takıntılı olmamaya çalışıyorum ama paketlerdeki kek ve bisküvileri mümkün olduğunca az yedirmeye gayret ediyorum. Her zaman vakit ayırıp yapamıyorum diyorsanız, kurabiyelerinizi pişirip soğuduktan sonra buzdolabı poşetlerine koyup derin dondururucuda saklayabilirsiniz. Eğer koku yapma endişesi taşıyorsanız tekrar poşetleyin ya da vakumlu kaplarda saklayın. Ben çok et stoklamadığım için sadece buzdolabı poşeti yeterli oluyor. Buzlukta en çok koku yapan yiyecek et, balık tarzı yiyecekler olur çünkü.
 
İçinde su olmadığı için kurabiye, kek hatta poğaça tarzı yiyecekler donmuyorlar. Derin dondurucudan çıkardıktan sonra oda sıcaklığına gelmesi yeterli. Çocuklar istediğinde hemen çıkartıp vermenizde hiç bir sakınca yok. Sadece poğaçayı varsa mikro dalgada, yiyeceğiniz kadarını 15-20 saniye kadar ıstıtmanızı tavsiye ederim. Yoksa sıcak fırına sürüp 10 dakika kadar bekletebilirsiniz. Hiç denemedim ama kısık ateşteki tavanın üstünde bir süre ısıtabilirsiniz.
 
 
Malzemeler:

2 yemek kaşığı tam buğday unu
100 gr nişasta
100 gr pudra şekeri
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
70 gr çekilmiş ceviz
200 gr tereyağ
1 tatlı kaşığı vanilya
2-3 kaşık soğuk su
aldığı kadar un

kakaolu manto için:

2 yemek kaşığı kakao
3 yemek kaşığı şeker
çeyrek bardak süt kreması veya süt

Cevizi teflon tavada yağsız olarak biraz kavuralım ve soğuması için kenara ayıralım. Un. nişasta kabartma tozu, şeker ve vanilyayı beraber bir kaba eleyelim. Cevizleri, tereyağı ve suyu ekleyip yumuşak bir hamur elde edelim.

Hamuru ben 10 parçaya ayırdım. Siz istediğiniz parçaya ayırın. Ben küçük kurabiyeler yapmak istedim daha büyük yapmak isterseniz daha az parçaya ayırıp hepsini rulo yapın. Strech folyoya sarıp buzlukta on dakika bekletin.

Geniş ama kenarları yüksek bir tepsi ya da kapaklı bir kaba kakaolu şekerli karışımı dökün. Ruloların üstüne krema veya sütü bir fırça yardımıyla sürdükten sonra kakaolu karışıma bulayın. Bütün rulolara aynı işlemi uygadıktan sonra tepsinizin üstüne strech folyo serip buzdolabına en az 3-4 saat dinlenmeye kaldırın. Ben bir gece beklettim.


Buzdolabından çıkardıktan sonra strech folyo veya yağlı kağıt serdiğiniz tezgahta istediğiniz kalınlıklarda dilimlere ayırın. Yarım santim uygun olacaktır.


170 derecede 15 dakika hafif renk alana kadar pişirin.


6 Haziran 2013 Perşembe

ÇUBUK KRAKER

 
 
Çok tatlı verdiğimin farkındayım bu aralar, haklısınız, o yüzden tuzluları sıklaştırmayı düşünüyorum artık. Bir çoğunuz gibi ben de tatlılara biraz daha meraklıyım galiba:)


Bu çubukları eskiden çok yapardım Tariflerim arasında misafirlerim için tuzlu ararken bulunca hatırladım. Bir iki değişiklik yaptım çok daha güzel oldu. İçine ve üstüne istediğiniz malzemeyi kullanabilirsiniz. Hamuru bezelere ayırdıktan sonra her bir bezeyi istediğiniz baharatla ya da tohumla ( kişniş, pul biber, keten tohumu, kekik, susam, çörek otu, çeşni vb ) karıştırıp. Bir kaç çeşit çubuk kraker elde edebilirsiniz.

Şekillendirme aşaması biraz oyalıyor, nedeni; ince açılması ve ne kadar ince kesersen o kadar kıtır olması. İki tepsi çıkıyor isterseniz yarım ölçüyle başlayabilirsiniz.

Çocuklarınıza doğum günlerinde yapabileceğiniz farklı bir alternatif... Eğer elinizde küçük balık kalıplar varsa balık krakerler de yapabilirsiniz..

Malzemeler:

1 yumurta
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı karbonat
50 gr tereyağ
1 su bardağı soğuk su ( buzlukta iyice soğutulmuş )
1 çorba kaşığı tuz

Üzeri için:

1 yumurta sarısı
çörek otu, susam, keten tohumu, kekik, kişniş vb
kaya tuzu

Tereyağını elimizle iyice yoğurarak yumuşatalım. İçine kabartma tozu, yumurta, tuz ve buzlu suyu koyalım. Unu eklemeye başlayıp kulak memesinden biraz daha sert bir hamur oluncaya kadar yoğuruyoruz.

Hamurdan bezeler koparıp merdaneyle yarım santim kalınlığında açıyoruz. Pizza bıçağı ya da normal bir bıçakla istediğimiz uzunlukta çubuklar kesiyoruz.

Kesmeden evvel yumurta sarısı sürme işlemini yaparsanız işiniz daha kolay olur. Kestikten sonra çubukları fırça biraz bozabiliyor. Hamuru yuvarlak açtıktan sonra kare veya dikdörtgen olması için kenarlardan düzeltin çıkan parçaları kenara ayırın ki tekrar yoğurarcağınız parçalara yumurta sarısı temas etmesin. Hatta kesme işlemini tepsinin üzerinde yaparsanız tepside yerden kazanıp çubukları aktarırken de bozmazsınız.

Üzerlerine istediğiniz malzemeyi serptikten sonra 200 derece fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişirin. Daha çubuk kraker tadı olsun derseniz yumurtayı sürdükten sonra üzerine havanda incelttiğiniz kaya tuzunu da serpebilirsiniz.

Fırından çıktıktan sonra biraz soğumalarını beklerseniz servis tabağına alırken kırılmalarını engellemiş olursunuz.

                             daha önce yapmış olduğum, misafir masamdan, çubuk krakerler

5 Haziran 2013 Çarşamba

WİNX STELLA PASTASI


Kakaolu nişastalı pandispanya ile hazırladığım pastamı sevgili arkadaşım Burcu'nun güzel kızı Bengi için hazırladım. Fotoğraflama son ana kaldığı için biraz aceleyle çekildiler.



Ara kreması için çikolatalı pastacı kreması ve parça çikolata kullandım. Üst kreması için bitter ganaj kullandım.

Çocuk doğum günlerinde özellikle şeker hamurunu çok ince tutmaya gayret ederim. Kendim de tadından çok hoşlanmadığım için galiba mümkün olan en ince hamuru açıyorum. Denediğim bazı pastaların üzeri açıkçası yorgan gibi şeker hamuru kaplı oluyor, hamuru kenara sıyırıp pastaya ulaşabiliyorum. Evet, kalın hamur bütün hataları örtüyor ama görüntü kadar lezzet de önemli bence.Alttaki kremayı düzgün sıvamak için biraz daha uğraşırsanız ince kaplamada çok da hata belli olmuyor.




Ganaj yapımı:

200 ml süt kreması
200 gr bitter küvertür çikolata

Süt kremasını bir sos tenceresine alalım. Orta ateşte kaynama noktasına gelene ısıtalım. Kenarlardan fokurdamaya başlayınca ocaktan alıp içine küçük küçük doğradığımız çikolataları atalım. Eriyinceye kadar spatulayla katıştıralım. İçindeki bütün çikolatalar eridiğinde soğumaya bırakalım. Bir gece önce hazırlarsak daha iyi sertleşecektir. Sert kıvamlı bir krema olduğu için sıvama yaparken biraz dikkatli olmak gerekir.

Pastalarda kullanıldığı gibi kurabiye dolgusunda, makaron, truff iç malzemesinde veya sade olarak sabah kahvaltılarında ekmeğinize sürebileceğiniz lezzetli bir krema çeşididir.


4 Haziran 2013 Salı

RUŞEYMLİ -YULAF EZMELİ BİSKÜVİ

 
Evet, iki çocuklu kadın yanyana oturursa konuları ne olur sizce? Tabiki dışı sizi, içi anneyi yakan çocuklar. Biz de bugün arkadaşımla öyle bir kaptırmışız ki tam üç saat aralıksız çocukları çekiştirmişiz. Ben de iki tane olunca serüven bitmiyor tabiiki. Kah komik şeyler, kah sıkıntılı durumlar derken kendimizden hiç bahsetmediğimizi farkettik. Çocuklar hayatımızın büyük bir bölümünü kapladığı için bir nevi terapi yaptık birbirimize:))

Anne çocuk ilişkisi çok karmaşık birşey; bir yanınız bir an evvel büyüsünler de nefes alacak zamanım olsun derken diğer taraftan altı ay evvelki resimlerine bakıp keşke hiç büyümeselerdi hep böyle kalsalardı diyor.

Bugün sizlere sağlıklı ve lezzetli bir kurabiye tarifi veriyorum. Ruşeym bulamazsanız yulaf veya buğday kepeği veya yulaf unu kullanabilirsiniz.

Şeker hastası olanlar, içindeki şekeri biraz daha azaltıp ya da sakarinle yapabilirler bu kurabiyeyi. Ben annem için esmer şekerle veya sadece kuru meyve kullanarak, çikolatasız yapıyorum. Daha ince taneli isterseniz unları önceden robotta biraz çekip inceltebilirsiniz.

Eti Burçak tarzı bisküvilerden hoşlanıyorsanız mutlaka deneyin derim..

 
Malzemeler: 
 
 
•100 gr. tam buğday unu
•50 gr. ruşeym ya da yulaf kepeği ( aktarlarda bulabilirsiniz )
•50 gr. yulaf ezmesi
•1 tatlı kaşığı kabartma tozu
•25 gr.şeker
•100 gr. tereyağ
•2-3 yemek kaşığı süt
•üzeri için benmari eritilmiş 80 gr çikolata


Elenmiş unları, kepeği, kabartma tozunu ve şekeri karıştırdıktan sonra yağı ekleyip elimizle yoğuralım, tart hamuru gibi kırıntılı bir görüntü oluşacak, sütümüzü azar azar ekledikten sonra hamur toparlanınca yoğurmayı bırakın.

Dilerseniz iki yağlı kağıt arasında, dilerseniz direkt unlanmış tezgahta yarım santim kalınlığında açın. İstediğiniz şekildeki kalıplarla kesip yağlanmış veya yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizip, 200 derecede üzerleri kızarana kadar pişirin.

Kurabiyeler fırından çıkınca biraz soğumalarını bekleyelim. İsterseniz bu şekilde de yiyebilirsiniz. Çikolatalı yapmak istiyorsanız erimiş çikolatayı bir kaşık yardımıyla üzerlerine sürüp buzdolabına kaldırıyoruz. Dışarda bekletmemek gerekiyor içindeki yulaf eznesi yüzünden çabuk bayatlayan bir kurabiye. Buzdolabında saklayıp, bir iki gün içinde tüketmenizi öneririm.



2 Haziran 2013 Pazar

PEYNİR KREMALI PASTA

 

Bir çok ilkin pastası oldu bu. İlk yumurtasız pandispanya , ilk peynir kreması , ilk yağlı krema   ( buttercream ) ilk plastik çikolata. Şu anda yazarken farkettim gerçekten hepsi de ilk denemem. Tamamen tesadüf. Evde yumurta olmadığı için yapılan bir pandispanyanın sonuçları bunlar.

 
Sonuç ne derseniz, iyi diyemiyorum, kötü hiç diyemiyorum. Deneyenler beğendi. Bir daha yaparmısın derseniz, evde birinin yumurta alerjisi olmadığı sürece yapmam açıkçası:)

Yağlı kremam az geldiği için pastayı güzel sıvayamadım ama gene de paylaşmak istedim. Her zaman iyileri değil arada kalanları ve kötüleri de paylaşmak lazım. Ama peynir kreması ve plastik çikolata mutlaka tekrar deneyeceğim tarifler. Benden söylemesi gerisi size kalmış.