29 Temmuz 2013 Pazartesi

SULTAN - PADİŞAH LOKUMU

Daha önce hiç tatma ve yapma fırsatı bulamadığım bir tatlı denedim bugün. Havalar sıcak, malum ramazan ayındayız, insan sütlü tatlıya daha bir düşkün oluyor.
 
Az malzemeyle epey bir lokum elde ediliyor. Gerçektende lokuma çok benziyor tadı. Ben fındığı çok yakıştırdım içine ama siz isterseniz boş da yapabilirsiniz. Bayram da gelen misafirlere hindistan cevizini renklendirip bayram şekeri niyetine de ikram edebilirsiniz.
 
 

Malzemeler:

1 bardak un
1 bardak toz şeker ( arzuya göre bir çorba kaşığı daha ekleyebilirsiniz.)
2 bardak süt
50 gr tereyağ
vanilya
üzeri için hindistan cevizi
içi için fındık

Tencerenin içine tereyağı alalım, ısınmaya başlayınca ocağın altını kısıp unu ekleyelim. Unun kokusu çıkıp kavrulmaya başlayınca orta ateşte sütü yavaş yavaş ekleyip çırpıcıyla sürekli karıştıralım. Un helvası gibi biraz sert bir muhallebimiz olacak. Pişen muhallebinin içine şekeri ve vanilyayı ekleyelim eriyinceye kadar karıştıralım. Mikser yardımıyla muhallebiyi iyice çırpalım, parlak pürüzsüz bir kıvamı olmalı.

 
Derin bir tabağa hindistan cevizini alalım, bir kasenin içine su koyalım, soğuyan muhallebiyi de alıp şekillendirmeye başlayalım. Tatlı kaşığını suya sokup ıslatarak kremadan birer kaşık alıp bastırarak düzleştirdikten sonra içine fındık, badem vs koyup kapatalım. Hindistan cevizine buladıktan sonra tekrar elimizle yuvarlayıp son şekli verelim. Elimize yapıştığı noktada sudan yardım alabiliriz.

 
Üzerlerine kürdan batırıp buzdolabında soğumaya bırakıyoruz. Bir gün buzdolabında dinlendiği takdirde daha lezzetli oluyor.



28 Temmuz 2013 Pazar

EVDE PEYNİR-ZEYTİNLİ RAVİOLİ


Ev yapımı erişte yapılışını anlatmıştım hatırlarsanız. Geçen gün arkadaşlarım yemeğe geldiğinde artan bir bezeyi ıslak havluya sarıp buzdolabına kaldırmıştım. Bugün onu yufka inceliğinde açtım, çay bardağı ağzı kadar yuvarlaklar çıkarttım. Çok hamur olmaması için ince olması gerekiyor.

Açarken tam buğday unu kullandım. Bir dahaki sefere erişteyi de tam buğday unuyla yapmayı düşünüyorum.

Beyazlatılmış unlardan mümkün olduğunca uzak durmamız gerektiğini bildiğimiz halde elimiz hep beyaz una gidiyor. Tam buğday unu kullanılan kek, poğaça gibi hamur işleri daha az kabarıyor ama erişte de çok sorun olacağını düşünmüyorum. Neyse yaptığım zaman haberiniz olur zaten...


Bir anda ravioli yapma kararı aldığım için malzeme konusunda hazırlıksızdım. Beyaz peynir ve zeytinle bir deneme yaptım. Sonuç çok güzeldi. Kıymalı yaptığında mantıdan hiç bir farkı olmaz diye düşünüyorum. İsterseniz mozerella peyniriyle de deneyebilirsiniz. 

Ravioli yaparken mantı gibi kare kestikten sonra diğer kare hamur üzerine kapatılıyor aslında ama bu bana daha pratik geldiği için bu seferlik böyle denedim.

Hazırladıktan sonra tuzlu, kaynayan suyu atıp haşladım. Sarımsaklı yoğurt ve salçalı sosla servis ettim. Erişte yapmaya karar verdiğinizde bir bezeyi ayırıp siz de mutlaka deneyin.


25 Temmuz 2013 Perşembe

RENKLİ MAKARON YAPIMI

 

Daha önceki makaron yazımda makaron yapmanın püf noktalarından bahsetmiştim. Renkli makaronları yaparken badem ununu 100 gr'a çıkarıyorum. İstediğim rengi yumurta beyazını çırpmayı bitirdikten sonra ekliyorum. Ganajı hazırladıktan sonra içine hangi renk makaron yaptıysam o renk gıda boyası kullanıyorum. Yapımını aşağıda anlattım.


Daha önce bir sitede gördüğüm kalp makaronlardan denemek istedim bu sefer. İlk gördüğümde bayıldım, rengarenk kalp makaronlardı. Acaba kalıp kullanarak mı yapılıyor? diye düşünürken bugün makaron hamurunu sıktığımda kalp şeklinde sıktım birkaç tane denemek için.


İlk tereddüdüm tepsiyi vurup havasını aldığımda yayılıp bozulabileceği yönündeydi. Hafif bir yayılmanın dışında deformasyon olmadı kalplerimde.


İkinci tereddüdüm de pişerken şekillerinin bozulabileceğiydi. Bunu da başarıyla tamamlayınca anladım ki kalp makaron yapmak hiç de zor değilmiş.


Yalnız dikkat edilmesi gereken tek bir nokta kalplerin  muntazam görünebilmesi için ölçülerin aynı olması. Bunun için belki bir şablon hazırlanabilir. Bundan sonraki planlarımda bununla ilgili bir deneme daha yapıp, fotoğraflandırıp sizlerle paylaşmak var.


Beyaz çikolatalı ganaj yapımı:

100 gr süt kreması
200 gr beyaz küvertür çikolata


Süt kremasını küçük bir tencereye koyup orta ateşte kaynama noktasına gelene kadar ısıtalım. Ocaktan alıp içine beyaz çikolatalarımızı koyalım. Çikolatalar eriyene kadar karıştıralım. İstediğimiz renk gıda boyasını katıp homojen bir renk olana kadar karıştırmaya devam edelim.


Soğuması için buzdolabına kaldırın. Kullanmak istediğiniz zaman çıkartıp biraz yumuşaması için oda sıcaklığına gelmesini bekleyin. İsterseniz kaşıkla sürün, isterseniz sıkma torbasına koyup makaronlarınıza sıkın ve eşlerini kapatın.


22 Temmuz 2013 Pazartesi

YOĞURTLU SOSLU BEYTİ SARMA TARİFİ

Bugün size çok basit ve leziz bir tarif vericem. Bu da benim çok klişe bir cümlem oldu galiba ama ne yapayım gerçekten öyleler. Çoğu tarifi yazmak, yapmaktan daha çok zaman alıyor. Zaten tarif yazmak mı zor, yemek yapmak mı derseniz cümlenin gidişatına göre cevabı zaten anlamışsınızdır.

Hiç bir iş dışardan göründüğü gibi kolay değilmiş. Yazarların işi gerçekten çok zormuş. Hani bize blog yazarı diyorlar ya yalan; yazarlığın yanından bile geçemeyiz. Dilim döndüğünce anlatmaya çalışıyorum tekrar tekrar okuduktan sonra yayınlıyorum ama bazen geri dönüp okuduğumda bu hatayı nasıl göremedim diye hayıflanıyorum. Bazen bitirmeye odaklanıyorum galiba o yüzden hataları da atlıyorum. Neyse sürç-i lisan ettiysek ya da edersek affola deyip yemeğimize geçelim.

Bu yemekdeki püf noktası kıymanın biraz yağlı olması. Ben kuzu dana karışık yaptırıyorum. Ama şart mı derseniz değil. Sadece az yağlı dana kıymayla da gayet güzel oluyor.


Pembe takıntısı olan kızıma, pancar suyuyla pişirdiğim 'pembe makarna' ve  fırında patatesle servis ettğim beyti sarmam.

Malzemeler:

2 tane yufka
500gr kıyma
1 çay bardağı galeta unu
2 soğan
2 - 3 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı karbonat
tuz, karabiber
yağlamak için sıvı yağ

Sos için:

süzme yoğurt
domates salçası
1 yemek kaşığı tereyağ
sarımsak
tuz

Önce soğan ve sarımsağı robotta çekip elimizle suyunu çıkartalım. Robot yoksa rendeyle de yapabilirsiniz. Geniş bir kabın içine koyduğumuz kıymanın içine sıktığımız suyu dökelim. Tuz, galeta unu, karabiber ve karbonatı ekleyip iyice yoğurun. Bir iki saat veya bir gece önceden yaparsanız kebabınız daha lezzetli olur.

Tezgaha açtığınız yufkayı sıvıyağla yağladıktan sonra ikiye katlayın. Yufkanın üstünü de yağladıktan sonra yufkanın düz olan kısmını kendinize çevirin.

Kıymanızı yufkanın geniş kısmına düzgün bir şekilde resimdeki gibi dizin. Buradaki harç miktarını kendinize göre ayarlayın. Ama çok ince dizerseniz yufkalar kızarıncaya kadar içindeki harç kuruyabilir, tam tersi çok kalın olursa da içi çiğ kalabilir. Ceviz büyüklüğünde bir kalınlık yeterli olacaktır.


Bir uçdan diğer uca kadar yaydığınız kıymanızı kenarlardan tutup kıvırın. Bütün yufkayı  rulo haline getirin, diğer yufkaya da aynı işlemi uygulayın. Biten ruloların üzerine fırça yardımıyla yağ sürün.


Hazır olan rulolarınız keskin bir bıçakla iki, üç parmak kalınlığında  kesin. Yağlı kağıt serdiğiniz ya da bol yağla yağladığınız fırın tepsisine veya borcama dizin. Boş kalan yerlere biber ve soğan koyabilirsiniz.


200 derece fırında yufkaların üzeri kızarmaya başlayana kadar pişirin.


Kebaplarınız fırında pişerken süzme yoğurda eğer gerekiyorsa biraz su katıp sulandırın. Akıcı ama koyu bir kıvamı olmalı.Rendelenmiş sarımsağı da ekleyip bir kenara ayırın.

Küçük bir tavada bir kaşık kadar tereyağ eritin. İki yemek kaşığı kadar salçayı ekleyip salçanın kokusu çıkana kadar kavurun. Yavaş yavaş su ekleyip salçayı sulandırın. Akıcı olan salçalı sosa tuzu da ekleyip bir taşım kaynadıktan sonra ocaktan alın.

Fırından çıkan kebaplara servis etmeden hemen önce sarımsaklı yoğurdu ve sosu döküp yanında biber ve soğanla servis edin.


Ev yapımı  erişte ve taze fasulye kavurmasıyla servis ettiğim beyti sarmam.

19 Temmuz 2013 Cuma

EV YAPIMI ERİŞTE


İlk defa evde erişte yapmayı denedim ve gayet başarılı oldu. Cesaretimi biraz da ekmek yapma makinesinin, hamur yoğurma konusundaki marifetinden aldım. Kesme konusunda da biraz tereddütlüydüm, sanki hamur kesme makinesi olmadan bu iş olmaz gibi geliyordu. Bunun da hiç ama hiç zor olmadığını anladım.

Biraz sert bir hamur, yaparım yapamam çocuklar ayağıma dolanır mı derken denedim ve tazeyken pişirdim; kaynayan suda beş dakikada pişiyor, çocuklar bayıldı hamurun yarısından fazlası bir öğünde bitti diyebilirim.

 Evde erişte yaparken benim fark ettiğim bazı püf noktaları var onları  dikkate alırsanız hiç sorun yaşanmayacaktır. Bu püf noktalarını naçizane sizlere ufak ufak sıralıyorum.

Çorbalık ayıramadım bu defa ama bir sonrakinde sadece çorbalık yapmayı düşünüyorum, zaten çok bereketli oluyor. Bir yufkadan epey bir çorbalık kesme hamur çıkıyor.

Hamuru açmayı da kafanızda fazla büyütmeyin gerçekten de çok kolay oluyor. Ben sadece merdane kullanarak epey bir inceltebildim, eğer becerebilirseniz oklavayla daha da rahat açabilirsiniz. Bezeleri çok büyük tutmazsanız, açmada da çok zorluk çekmeyeceğinizi düşünüyorum. Çok çok ince olmasına da gerek yok, hazır yufkadan biraz daha kalın olabilir.

Hamuru açtıktan sonra rulo yapma işleminde açtığınız yufkanın altını üstünü iyice unlamazsanız birbirine yapışacağı için şeritler birbirine yapışacağı için açmanız güçleşecektir.

Kurutma esnasında elinizle ara ara havalandırırsanız birbirlerine yapışmazlar.

Kuruyan hamurların pişme süresi taze hamurdan daha uzun sürer.

Keserken keskin bir bıçak kullanırsanız hamurlarınız ezilip formlarını bozmamış olursunuz.

Hamuru çok kurutmadan kesmeniz gerekiyor, kuruyan hamur kıtırlaşacağı için kesmek imkansız olacaktır.

Dikdörtgen veya kare gibi şekillerde ve büyük ölçülerde keserseniz lazanya yaprakları yapabilirsiniz.

Yuvarlak veya kare kalıplarla kesip, içine hazırladığınız farklı iç harçları koyup kapatarak ravioli ( italyan mantısı ) yapabilirsiniz.


Malzemeler:

5 yumurta
130 ml ılık su
1,5 tatlı kaşığı tuz
aldığı kadar un

Unu geniş bir kaba alalım.Ortasını havuz gibi açıp yumurtaları, suyu ve tuzu ekleyip biraz sert bir hamur yoğurun. İyice yoğurup pürüzsüz bir hamur elde edin. Un miktarı yumurtanın büyüklüğüne göre değişebilir, benim hamurumda orta boy yumurtalara 1 kg undan bir bardak kadar arttı.


Hamurunuzun üzerine temiz, ıslak bir havlu serip bir kenarda 1 saat kadar dinlenmeye bırakın. Dinlenen hamurumuzu portakal büyüklüğünde bezelere ayırıp yuvarlayın.. Hamurumuz yumurtalı olduğu için kuruma yapabilir bu yüzden bir bezeyi alıp ıslak havluyu kalan bezelerin  üzerine geri örtün.

Unladığınız tezgahta, üzerini de unladığınız bezenizi, merdane yardımıyla merkezden kenarlara doğru ittirerek açın.


Her iki tarafını unladığınız hamurun bir köşesinden başlayıp çok sıkı olmayan rulolar yapın. Ruloları keskin bir bıçakla birer parmak kalınlığında kesin. Kestiğiniz ruloları ucundan tutarak teker teker açın. Temiz bir sofra bezinin üzerine serip kurumaya bırakın ya da kesme işlemi bittikten sonra kaynamış suyun içine atıp hemen tüketin.



17 Temmuz 2013 Çarşamba

EVDE CİPS YAPIMI

 
Hmmm cips, hem çocukların hem büyüklerin hayır diyemediği bol yağlı ve muhteviviyatı belli olmayan sağlıksız atıştırmalık.
 
Ama bu öyle değil.... Bu ona iyi bir alternatif; fırında veya teflon tavada, dilediğin baharat ve çeşniyle tabii ki yanında ev yapımı dippas sosla taçlandırabileceğin nefis bir tat.
 
Ben çeşni olarak aktarlardan temin ettiğim kurutulmuş soğan ve sarımsağı çok kullanıyorum. Eğer siz de yapacaksanız mutlaka temin etmenizi öneririm. Ama şimdi kim arayıp bulacak onu derseniz tuz, toz kırmızı biber,  karabiber vb. baharatlarla da deneyebilirsiniz. Tarifi malzeme listesiyle anlatmaya gerek olmadığını düşünüyorum, o yüzden yapılışını anlatıp ölçüleri kendinize göre ayarlamanızı daha uygun buldum.
 
Ben genelde  evde börek ya da kahvaltı için gözleme yaparken bir ya da yarım yufkayı çocuklara cips yapmak için ayırırım.
  • Ayırdığım yufkanın üzerine ince bir katman yağ sürüyorum.
     
  •  Fırça yardımıyla heryerine yaydıktan sonra baharatları heryerine eşit gelecek şekilde serpiyorum.
  • Tuzunu da ekledikten sonra bıçakla cips ölçülerinde kareler kesiyorum. -İnce olduğu için biraz zaman alıyor- 
  •  Aynı işlemi arka tarafına da uyguluyorum.
  • Bu işlemi yaparken tezgaha strech film sererseniz hem yağlı tezgahı temizleme derdiniz ortadan kalkar hem de ikinci yufka kullanırsanız strech filme bulaşanlar yufkaya geçip bir tarafını soslamış olursunuz
  • Eğer ki az yaptıysam fırını açmak yerine teflon tavada alt üst pişiriyorum Kenarlardan kızarmaya başlayınca tavadan alıyorum.
  
  • Yumuşama yapmaması için pişenleri sıcakken üst üste koymamak lazım.
  • Fırın sıcaksa yağlanmış ya da yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizip iki tarafı 200 derecede kızartın.
  • Dippas sos içinse bir kap yoğurdun içine - süzme yoğurt daha iyi olur- nane, tuz, 1 diş rendelenmiş sarımsak, pul biberi karıştırdınız mı herşey hazır demektir.

15 Temmuz 2013 Pazartesi

EVDE GEVREK SİMİT YAPIMI

Çıtır, sıcacık, susamlı gevrek simit; kim sevmez ki... Hele evde senin fırınından çıktıysa. Evet, odun fırınından çıkmış gevrekle aynı lezzeti birebir yakalayamazsınız. Odun fırınlarında kullanılan özel susamlar, ( araştırdım ben bulamadım ) pekmez yerine kullandıkları pekmez şurupları:) harlı ateşleri, bu ve bunun gibi faktörler sizin fırınınızdan çıkan gevreğin tadını biraz etkiliyor ama gene de güzel bir lezzet çıkıyor ortaya .

 Ben hamurun bir kısmına simit şekli, bir kısmına İzmir kumrusu - fotoğraf çekemeden küçük eller tarafından imha edildi - şekli verdim. Kumruların arasına domates, peynir koyarak çocuklarınıza atıştırmalık sandviçler yapmak için elinizin altında bulunabilecek bir alternatif olması için siz de yapabilirsiniz.

Bilindiği üzere simit gibi mayalı hamurdan yapılan hamur işleri çabuk bayatlar ve bayatladığında da lezzetini yitirir. Eğer siz de bitiremezseniz simitler ya da kumrular soğuduktan sonra buzdolabı poşetlerine koyup derin dondurucuya atın. Yemeden yarım saat ya da bir saat kadar önce -odanın sıcaklığına göre değişir bu- çıkartıp buzu çözülene kadar bekletin. Eğer mikro dalga fırınınız varsa buz çözdürme özelliğini de kullanabilirsiniz. Kumru ekmeklerini de bu şekilde muhafaza edebilir ihtiyaç halinde derin dondurucudan çıkartabilirsiniz.


 
Malzemeler:

1 su bardağı su
1 tatlı kaşığı instant maya
1 tatlı kaşığı tuz
aldığı kadar un

Üzeri için:

1 çay bardağı pekmez
1 çay bardağı su
1 su bardağı en küçük boy susam bulabilirseniz gevrek susamı

2 su bardağı kadar unu geniş bir kabın içine alın, ortasını havuz gibi açtıktan sonra su ve tuzu ekleyin. Mayanızı unun üstüne gelecek şekilde serpin ve yoğurmaya başlayın. Yumuşak ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar unu yavaş yavaş ekleyin. Üzerine temiz bir bez örttükten sonra ortam ısısına göre 1-2 saat mayalanmaya bırakın.

Pekmez ve suyu karıştırıp geniş bir kaba alın. Başka bir kaba da susamın yarısını dökün azaldıkça üzerine ekleyebilirsiniz.


Hamur yaklaşık iki katı büyüklüğe ulaşınca hamurdan elma büyüklüğünde bezeler kopartarak hamuru unlamadan simit şekli verin. Önce avucunuzun içiyle yılan gibi uzatıp, sonra iki ucu birleştirip gerekirse birleşme yerlerine su sürün.  yağlanmış veya yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine iki parmak aralıklarla dizin. tekrar mayalanması için yarım saat kadar daha mayalanmaya bırakın.
 

Fırınınızı 220 derece sıcaklığa ayarlayın.
Mayalanan hamurları önce pekmezli suya arkasından susama bulayıp tekrar fırın tepsisine yerleştirin. Fırın ısındıktan sonra fırına verdiğiniz simitler kızarıncaya kadar yaklaşık 15 dakika pişirin.
 

13 Temmuz 2013 Cumartesi

KAVRULMUŞ SUSAMLI KURABİYE

Bir favori tarif daha. Un kurabiyesi lezzetinde, içindeki kavruk susam ve tereyağı da tadı katmerliyor. İsterseniz küçük küçük yapıp tek lokmalık fındık kurabiye, isterseniz ısırabileceğiniz boyutlarda ceviz büyüklüğünde kurabiyeler yapabilirsiniz.
 
Piştikten sonra buzdolabında uzun süre tazeliğini koruyor. Eğer hemen tüketmek istemiyorsanız vakumlu kaplara veya iki poşet üst üste geçirip buzdolabı poşetlerine koyabilirsiniz. Bu şekilde derin dondurucuda arzu ettiğinizde servisi hazır olan kurabiyeleriniz bulunuyor. Kullanmadan önce hemen çıkarıp servis edebilir veya beş on dakika oda ısısına gelmesini sağlayabilirsiniz. Her iki şekilde de tüketebilinecek durumda oluyor.


 
Malzemeler:

1\2 su bardağı pudra şekeri
1\2 su bardağı sıvı yağ
1\2 su bardağı susam
1\2 su bardağı nişasta
125 gr tereyağ
1 paket kabartma tozu
aldığı kadar un
vanilya

 
Susamı yağsız teflon tavada rengi koyulaşana kadar kavurun. Soğuması için bir kenara ayırın. Bu işlemi bir gün önce yaparsanız soğuması için vakit kazanmış olursunuz.

Şeker ve margarini yoğurun, sonra kalan tüm malzemeleri de ekleyip ele yapışmayan bir hamur elde edin. Çok sert olmasın çünkü içinde susam olduğundan şekil vermesi çok zor olur. Hamurdan ceviz veya fındık - ölçüyü kendiniz ayarlayın - büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın. Yağladığınız veya yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine dizip, 170 derecede yanlardan hafif kahverengi renk alıncaya kadar pişirin.

Fırından çıkınca biraz soğumasını bekleyip, arzunuza göre üzerine pudra şekeri eleyerek servis edebilirsiniz.

10 Temmuz 2013 Çarşamba

EVDE TAVUK KROKET YAPIMI

Uzun süreden beri vermek istediğim bir tarif, kısmet bugüneymiş. Ben makarnanın yanına kullanıyorum genelde. Bazen küçük küçük doğrayıp salatalara kullanıyorum. Patates kızartması, pizza ya da hamburgerin yanına da çok yakışacak bir destek olabilir bence. 

Aslında adı kroket ama kroket gibi önce una, sonra yumurtaya, sonra da galeta ununa batırmakla uğraşmıyorsunuz. Tek uğraştıran yeri şekil verme aşaması, onu da bir gün evvel hazırlarsanız, ertesi gün sadece mısır gevreklerine bulama işiniz kalır. Mısır gevreği yerine baharatlı veya sade mısır cipslerini de ufalayarak kullanabilirsiniz. Ben yağda kızartarak yapıyorum ama fırında da çok güzel oluyor. 

Hazır kroketlerlerden hiçbir farkı olmuyor. Hatta şekil verdiğiniz kroketleri derin dondurucuya birbirine değmeyecek şekilde tane tane koyarsanız, istediğiniz zaman istediğiniz adette çıkartıp kullanabilirsiniz.




Malzemeler: 

Bir paket robotta çekilip kıyma haline getirilmiş tavuk göğsü ( yaklaşık 500 gr )
2 diş rendelenmiş sarımsak
100 gr rendelenmiş kaşar
2 yumurtanın sarısı
tuz, karabiber
cornflakes ( kahvaltılık mısır gevreği )
kızartmak için sıvıyağ



İlk olarak corn flakesleri elinizle ya da rondo da biraz ufaltalım.

Tavuk, sarımsak, kaşar ve baharatları mutfak robotuna alıp hep beraber çekin.Yumurta sarılarını da ekledikten sonra tekrar çekin.

Bütün malzemeleri yoğurma kabına alın ve yoğurun. Zamanınız varsa bir saat kadar buzdolabında dinlendirin. Daha sonra ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp sıvıyağa batırdığımız elimizle kroket şekli verin. isterseniz küçük toplar yaparak misket köfteler yapabilirsiniz.

Bu şekilde bir gece buzdolabında bekletebilirsiniz. Sadece kızartmadan önce çıkartıp oda sıcaklığına gelmesini bekleyin.


Geniş kenarlı bir tabağa kırdığınız cornflakeleris dökün. Kullandıkça üstüne eklerseniz cornflakesleriniz artmayacak ve boşa gitmeyecektir. Kroketlerin her tarafı kaplanacak şekilde cornflakeslere bulayın. Kızgın yağda kızarıncaya kadar kızartın. Çıkan tavuklarınızı kağıt havlu serdiğiniz tabağınıza alıp servis yapabilirsiniz.

Kızartmak istemiyorsanız yağlı kağıt serdiğiniz ya da yağladığınız fırın tepsisine dizin 200 derecelik fırında üstleri kızarıncaya kadar pişirin.

8 Temmuz 2013 Pazartesi

EVDE DONUT - ÇÖREK YAPIMI

Bugünkü tarifimiz çocukların bayıldığı, Amerikan filmlerinde gördüğümüz, hatta orada büyüklerin daha çok sevdiği bir çörek. Daha önce de bu tarz çörek deneyimlerim var ama ağır olmaması için fırında denemiştim. Bana sorarsanız gene de fırında derim fakat, çocuklar bunu daha çok beğendiler. Siz de dilerseniz benim gibi bir kısmını kendiniz için fırında pişirebilirsiniz. Hemen hemen bütün mayalı hamurlarda olduğu gibi  aynı gün içinde tüketilmesi gerekiyor, özellikle kızartılmış olanlar daha çabuk yumuşuyor.

Fırında yapmak isteyenler şekillendirme işleminden sonra içi boş veya dolu hamurlarınızı fırın tepsinize alın. Tepside yarım saat kadar mayalandırdıktan sonra 220 derece fırında üstleri hafif kızarıncaya kadar pişirin. Çıkardıktan sonra kızartılanlarla aynı işlemleri uygulayın.


Malzemeler:

1/2 su bardağı su
1/2 su bardağı süt
3 - 4 damla limon suyu
1 yumurta
3 - 4 yemek kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı tuz
1.5 tatlı kaşığı instant maya
aldığı kadar un


sos için:

beyaz çikolata
bitter çikolata
pudra şekeri
su
dekor süsleri


Sütün içine bir kaç damla limonumuzu sıkıyoruz ve sütün  kesilmesini sağlıyoruz. ( bu şekilde buttermilk elde etmiş oluyoruz) Biraz bekleyince kesilmeye başlayacaktır.

3 su bardağı kadar unu geniş bir kaba alın ve ortasını havuz gibi açın. İçine su, kesilmiş süt, yumurta, şeker ve tuzu ekleyin. İnstant mayayı unun üzerine serpin. Ortasındaki sıvalardan başlayarak hamuru yoğurmaya başlayın. Gerektiği kadar un ekleyerek yumuşak bir hamur elde edin. Ilık bir yerde 1 saat kadar iki katı kadar kabarıncaya kadar bekletin.
Hamurdan ister bezeler ayırabilir onları küçük küçük açabilir, isterseniz gene merdaneyle bütün hamuru açabilirsiniz. Yaklaşık 1 cm kadar açtığınız hamurdan bir bardak yardımıyla yuvarlak şekiller çıkarın. Orta kısmını da daha küçük yuvarlak bir kalıpla çıkartın. Çıkan küçük yuvarlakları isterseniz evde küçük çocuk varsa ona özel yapın ya da kalan hamurları toplarken tekrar içine karıştırın.
  

Elde ettiğiniz içi boş yuvarlakları kızgın yağın içine atarak, arkalı önlü kızarmalarını sağlayın. Yağ kızgın olduğu için tavanın başından ayrılmayın çabuk renk değiştiriyorlar. Kağıt havlu üzerine alıp fazla yağının akmasını sağlayın.

Ayrı ayrı kaplarda çikolataları benmari usulü eritin. Çörekler soğuyunca üzerine erimiş çikolatalardan sürüp süslemelerini yapabilirsiniz. Dilerseniz sadece pudra şekeri eleyebilirsiniz.

Renkli soslar için 1 çay bardağı kadar pudra şekerini bir kaba alın. İçine azar azar su akıtarak çok inceltmeden akıcı bir kıvam elde edin. İstediğiniz renk gıda boyalarıyla renklendirin. Yapımı çok basit olduğu için bittikçe yaparsanız elinizde sostan artmaz. Bir kaşık yardımıyla çöreklerin üstüne sürüp süslemeleri yapabilirsiniz.

5 Temmuz 2013 Cuma

ATIK YAĞ

 Bugün tarif vermiyorum, ama nacizane çok çok önemli bir bilgiyi sizlere vermek istiyorum. Belki bir kısmınızın haberi vardır, ben olmayanlara aktarmak istedim.

Ben de yaklaşık bir senedir biriktirdiğim 5 litre yağımı geçenlerde teslim ettim ve bilgim dahilinde size anlatmak istedim. Uzun süredir aklımda ama dediğim gibi nasıl teslim alındığını da görmek istedim. 444 28 45 Alo Atık Hattı'nı aradığımda en geç bir iki haftaya bana döneceklerini söylediler. Bir hafta geçmeden de aradılar ve zamanında gelip aldılar.

Çok zor değil evde artan lavabo ya da çöpe gidecek olan yağlarınızı
her gün çöpe giden plastik şişelerinden birine doldurup beş litre olduğunda telefon etmek. Ben biraz öncede bahsettiğim gibi yaklaşık bir yılda biriktirebildim. Ama bir düşünün; 1 litre yağ 1 milyon litre suyu kirletiyorsa, bu demektir ki, 5 milyon litre su ve bunun içinde yaşayan canlılar ve toprağı bir nebze olsun koruyabiliriz. Değil milyon litreler, bir balık bile kurtulsa bize yeter diye düşünüyorum ben.

Suya karışan bu yağlar suyun yüzüne çıkıyor ve içinde bulunan bütün canlıların oksijensiz kalıp ölmelerine neden oluyor. Çöpe döktüklerimiz ise genel çöplüklerden bir şekilde toprağa ve gene suya karışabiliyor. Bunların zarar vermelerini engelleyebildiğimiz gibi biyodizele dönüşüp geri dönüşümüne de sağlamış oluyoruz.


 
Alıntıdır; Atık yağlar ekotoksit özelliğe sahiptir.Ortamı kirleterek,ortamda yaşayan canlıların yaşam alanlarını yok ederek tahribatına yol açar. . Atık yağlar su kirliliğinin %25 ‘ini oluşturmaktadır. Evsel suların içindeki bu yağlar biyolojik olarak arıtmak mümkün değildir. .Atık yağlar suya karıştığı zaman; temiz su yüzeyini kaplar.Su sistemine zarar verir.Havadan suya oksijen transferini önler,zamanla oksijenin azalmasına sebep olur. .Lavaboya döküldüğünde; dren sistemine sıvanır. Kanalizasyon borusu içindeki atıkların yapışmasına borunun daralmasına ayrıca;% 40 oranında kanalizasyon sisteminin tıkanmasına sebep olur. .Kanalizasyonların temizlenmesi ülkemiz için çok büyük maliyetlere neden olmaktadır.Bu nedenle ülke ekonomisine zarar verir. ,Atık yağlar soba,fırın gibi yerlerde yakılması yasaktır.atık yağların yakılması ; İçindeki ağır metal ve klor bileşenleri hava ile birlikte,atmosvere salınarak havayı kirletir.İnsan sağlığı açısından oldukca zararlıdır. .Çöpe dökülen atık yağlar dolaylı bir şekilde alıcı ortama karışır. Depolama alanlarında sık sık yangına neden olur. .Lokanta,restoran,fast food,hazır yemek,pişirme merkezlerinde kızarmalık yağ gereğinden fazla kullanıldığı zaman kimyasal yapısı bozulur.Sağlığımızı tehlike altına sokar. .Toprağa döküldüğü zaman toprağın yapısını bozar.Bitkilere zarar verir.Verim kaybına neden olur. .En önemli yaşam kaynağımız olan sularımızı, hızla kirletir.Uzmanlarca 30 40 yıl sonra TÜRKİYEYİ büyük bir su sorunu bekliyor. .SORUMLULUK BİLİNCİ OLAN HER BİREYİN ÜZERİNE DÜŞEN , BU SÜRECE KATKIDA BULUNMAKTIR.GELECEKTE ÜLKEMİZİ BEKLEYEN BU SORUNLARIN ÖNÜNE GEÇMEK DUYARLI BİR VATANDAŞ OLARAK SİZLERİN ELİNDE…


3 Temmuz 2013 Çarşamba

MUFFİN KALIBINDA ŞİPŞAK KEK

En favori keklerimden birinde sıra. Neden favori derseniz gerçekten çok pratik bütün malzemeleri bir kaba koyduktan sonra sadece çırpılıyor. Yumurtayla şekeri dakikalarca çırpıp köpürtme derdi yok ve sonuç gayet başarılı.

İki üç gün tazeliğini koruyor. Ölçüleri ilk seferinde bire bir deneyin sonra az gelirse, benim gibi her defasında iki ölçü yaparsınız.

Bir bulut kek gibi puf puf değil tok, dişe gelen, kahveye çok yakışan bir kek. Her malzemeyi de kaldırıyor. Değişik tatlar elde etmek istiyorsanız kakao, kuru üzüm, kuru meyve, ceviz gibi malzemeleri biraz unladıktan sonra ( kakao hariç ) hazır olan hamura ilave edebilirsiniz.

Genel olarak baton kek kalıbımı kullanıyorum. Ama bu defa silikon muffin kalıplar kullandım. Ayrıca içine bir avuç damla çikolata ekledim. Size aşağıda orjinal tarifini veriyorum değişikler sizin zevkinize kalmış.

 
 
Malzemeler:
 
160 gr tereyağ
1.5 su bardağından bir parmak eksik pudra şekeri
3 yumurta
4 çay bardağı un
1 paket kabartma tozu
vanilya
 
 
Dikdörtgen kek kalıbını yağlayın ve hafifçe unlayın. Unu kabartma tozunu ve vanilyayı karıştırarak bir kaba eleyin.
 
Geniş bir kaseye verilen bütün malzemeleri koyup, mikserin orta hızında 6 dakika çırpın.
 
 
 
Kek hamurunu kalıba dökün. Hamur katı olduğu için tam kalıbın şeklini almayacaktır. Bu nedenle kalıbı tutarak tezgaha sertçe birkaç defa vurun.
 
Önceden ısıtılmış 170 derece fırında yaklaşık 1 saat pişirin ama her fırın pişirme süresinde farklılık göstereceği için kürdan testini uygulamayı unutmayın.
 
Kek fırından çıktıktan sonra elinizi yakmayacak sıcaklığa gelince kalıptan çıkartın ve terleme yapmaması için keki bir tel ızgaranın üzerine koyun.
 
Soğuduktan sonra üzerine dilerseniz pudra şekeri serperek veya sade olarak servis yapın.


ALMAN PASTASI ( MAYASIZ )


Keki yumuşacık, bulut kek ( wolke ) kıvamında bir pasta. Mutlaka yapmanızı tavsiye ederim. İlk defa denediğim bir tarif ama herkes çok memnun kaldı. Bu da demektir ki ikincisi de yakınlarda gelecektir. Meyve olarak muz da çok yakışır bence, olgunlaşıp lezzetlenmeye başladığı bu ara şeftali de bize başka bir alternatif olabileceği gibi, sade meyvesiz de kullanılabilir.


Yapması kolay mı derseniz bir pasta için kolay. Çünkü süsleme aşaması gayet basit, ama sonuç gayet şık. Öğlen çaylarında, hatta yemeklerden sonra  da gayet rahat çıkarabileceğiniz bir tarif

Yaz aylarınde hafif bir şeyler olsun ama diş doldursun diyenlere gelsin.

Malzemeler:

2 yumurta
150gr toz şeker
150gr tereyağ
80ml süt
200gr un
2 tatlı kaşığı kabartma tozu
vanilya


Kreması için:

500ml süt
50gr şeker
1 yumurta
40gr un
1 yemek kaşığı tereyağ
vanilya

süslemek için arzuya göre çilek
üzeri için pudra şekeri


Yapılışı:

Un, vanilya ve kabartma tozunu beraber bir kaba eleyip kenara kaldıralım.

Mikserle tereyağ ve şekeri krema haline gelene kadar çırpın.Mikserin hızını düşürdükten sonra yumurtaları teker teker ekleyerek çırpmaya devam edin. Sütü de ekledikten sonra ardından unlu karışımı ekleyelim. Homojen bir karışım elde edene kadar karıştıralım. Kek hamurumuzu yağlanmış kabımıza yayalım 165 derecedeki fırında, ince bir kek olduğu için yaklaşık 30 dakika pişirelim. Her fırının ısısı farklılık göstereceği için kürdan testi uygulamayı ihmal etmeyin.


Pişen kekimizi soğuyunca dikkatlice ikiye ayırıp kenara alıyoruz.


Krema malzemelerini tereyağ ve çilek hariç soğuk sütün içine alıyoruz ve bir çırpıcıyla iyice karıştırdıktan sonra ocağın üstüne alıyoruz. Kaynayana kadar karıştırmaya devam ediyoruz. Fokurdamaya başlayınca ocaktan alıp içine tereyağ ekliyoruz ve mikserle 1-2 dakika kadar çırpıyoruz.


Soğuyan kremayı kekimizin alt katına  sürüp ister kestiğimiz ister bütün koyduğumuz çilekleri de üzerlerine yerleştiriyoruz.Kekin üstünü de kapattıktan sonra üzerine bir elek yardımıyla pudra şekeri eliyoruz