30 Ağustos 2013 Cuma

HASANPAŞA KÖFTE


Bizim evde çok sevilen sunumu şık yapımı kolay bir tarif. Eminim çoğunuz biliyordur ama bir de ben anlatmak istedim. İç malzeme olarak ben bu defa patates püresi kullandım. Siz isterseniz beşamel sos da kullanabilirsiniz. Mevsimine göre bezelye, ıspanak, pırasa vb kavurup üzerine kaşar peyniri rendesiyle üzeri kızarıncaya kadar fırınlayabilirsiniz.

Malzemeler:

Köftesi için:

Yarım kg az yağlı kıyma
Bir çay bardağı galeta unu
Bir tutam ince doğranmış maydanoz
Bir adet rendelenmiş soğan
İki diş rendelenmiş sarımsak
Tuz, karabiber, kimyon, pul biber

Patates püresi için:

İki tane haslanmış patates
1 çay bardağı süt
50 gr tereyağ
50 gr rendelenmiş kaşar
Muskat cevizi (tercihe bağlı)

Üzeri için:

Rendelenmiş kaşar peyniri

Salçalı sos için:

iki kaşık domates salçası
bir diş rendelenmiş sarımsak
su
tuz

Geniş bir kabın içine köfte için gerekli olan bütün malzemeleri katıp iyice yoğurun ve dinlenmesi için bir kenara alın.

Dinlenen köftelerinizden ceviz büyüklüğünde parçalar kopartıp işaret ve baş parmaklarınız yardımıyla çukurlar oluşturun. Köftelerinizin piştiğinde toplanıp kalınlaşacağını hesaba katarak ince çanaklar yapmaya çalışın. Çanaklarınızı 200 derece ısıtılmış fırında 15 dakika pişirin. Patates püresiyle tekrar pişeceği için yarı pişmiş olmalılar. Zaman fırından fırına farklılık göstereceğinden arada çıkarıp köftelerinizi kontrol edin.

Bu arada haşlanmış patateslerinizi patates ezeceği ile yoksa rende veya çatal ile püre haline getirin. Püreleriniz sıcakken içine süt, tereyağ ve kaşarı ekleyip tuzunu, karabiberini, bir miktar rendelediğiniz muskatınızı da ekleyip karıştırın. Sütü eklerken kıvamını kontrol ederek yavaş yavaş ekleyin. Püreniz çok sıvı olursa çanakların içini doldururken sorun yaşarsınız.

Pişen köftelerinizi  buzdolabından çıkartıp içlerini patates püresi ile doldurun. Üzerlerine rendelenmiş kaşar peynirlerini koyup 200 derece fırında üstleri kızarıncaya kadar pişirin.




29 Ağustos 2013 Perşembe

CORNFLAKES MANTOLU ÇITIR TAVUK


Hmmmm... Nefiss... İçi yumuşacık dışı çıtır çıtır... Fast food olarak satılan, marka vermeden de anlayabileceğinizi düşündüğüm tarzda bir tavuk. Sıcak olarak olduğu kadar soğukken de tadı nefis olabiliyor. Sadece üzerindeki corn flakesler yumuşamasın diye üstünü örtmemek gerekiyor.

Aslında bildiğimiz şinitzel, ama en üst kaplamasında galeta unu yerine mısır gevreği - corn flakes ( sabahları süt koyup yenilen kahvaltılık ) kullanılıyor. Ben evdekilerin isteği doğrultusunda tavuk göğsüyle yapıyorum ama siz dilerseniz kanat ya da küçük butlardan kullanabilirsiniz. Eğer mısır gevrekleriniz artarsa evde tavuk kroket ve çikolata soslu, corn flakes mantolu kurabiye tariflerimde kullanabilirsiniz.


Malzemeler:

İki adet tavuk göğsü
2 yumurta
un
corn flakes ya da galeta unu
bir çay bardağı süt
Tuz,karabiber
İki diş rendelenmiş sarımsak

Tavuk göğüslerini birer parmak kalınlıkta doğrayın. Derin bir kabın içine alıp üzerine sarımsak, tuz, karabiber ve sütü dökün. Sütü çekip yumuşaması için buzdolabında en az bir saat bekletin

Kızartmaya başlamadan önce buzdolabından çıkartın. Yumurtaları bir kaba kırın, biraz tuz ekleyerek çırpın. Ayrı bir kaba elenmiş unu koyun ona da biraz tuz ve karabiber ekleyin. Tuz oranlarına dikkat edin çünkü tavuğumuza da tuz koymuştuk. Ayrı bir tabağa da mısır gevreklerinizi koyun. Azar azar bittikçe eklerseniz malzemeleriniz boşa gitmez.

Tavaya koyduğumuz yağ kızınca önce una sonra yumurtaya en son da mısır gevreklerine batırdığınız tavuklarınızı altın rengi bir renk alıncaya kadar kızartın. Kızaran tavukları kağıt havlu serilmiş servis tabağına çıkartın.


18 Ağustos 2013 Pazar

ŞEKER HAMURU NEDEN ERİR??

 
Şeker hamuru erir mi? Evet erir. Tecrübeyle sabittir. Defalarca şeker hamuruyla pasta yapmama rağmen ilk defa başıma böyle bir şey geldi. Buzdolabına kaldırdığım şeker hamuru kaplı pasta erimeye başladı. Bilinenin aksine ben her zaman hazırladığım pastaları buzdolabında bekletirim ve hiç bir sorun yaşamam.

Bu yazıyı yazmadan çok düşündüm, araştırdım ama kesin bir sonuca varamadım. O yüzden kendimce bunları paylaşmayı uygun buldum. Benim gibi başına bu tarz bir şey gelmiş birine yardımcı olurum umarım. Tekrar söylüyorum bu benim kendi tecrübem yanılma payım olabilir.

Önce bu defa kullandığım arkadaşımın benim için aldığı şeker hamurundan şüphelendim. Sonra kendi markamı ( şeker & sugar ) aynı şekilde denedim sonuç gene aynıydı. -Her zaman yaptığımdan farklı bir şey yaptığımı bir süre sonra farkettim-

En son yaptığım pasta da her zaman yaptığım yöntemi denedim ve olayı anladım diye düşünüyorum. Elim döndüğünce sizlere anlatmayı deneyeceğim
   
Hata 1: Eriyen şeker hamurlu pastayı kaplamadan önce kremasını sürdüm, sonra yaz mevsimi olduğu için kremanın donup biraz sertleşmesi için buzdolabına kaldırdım.

Hata 2: Kaplamadan hemen önce buzdolabından çıkartıp şeker hamuru kapladım.

Hata 3: Kaplama bittikten sonra tekrar buzdolabına kaldırdım ( aslında bu maddenin erimeye direkt etkisinden çok emin değilim )

Peki doğrusu ne???

Pastayı kremayla kapladıktan sonra buzdolabına kaldırmak kremanın soğumasına neden oluyor ve dışarı çıkan pasta sıcak havayla temas edince üzerinde bir nem tabakası oluşuyor. Bu nem tabakasının üzerine şekerden oluşan bir hamur kaplanınca doğal olarak şeker erimeye başlıyor.

Bunun için kremayı sürdükten sonra buzdolabına sokmadan kaplamayı yapmak gerek. Eğer buzdolabına kaldırdıysanız önce kremanın oda sıcaklığına gelmesini beklemelisiniz. Gerekirse bir peçeteyle üzerinde oluşan nemi alabilirsiniz. Umarım tecrübelerimin size de faydası olur. Eğer sizin de başınıza geldiyse siz de bir gözden geçirip yaptığınız hatayı bulabilirsiniz.

15 Ağustos 2013 Perşembe

EKMEK PASTASI-SALATASI

 
Beş çayları için nefis ve her zaman dediğim gibi 'basit' bir salata. Malzemeler sizin hayal gücünüze ve damak tadınızla doğru orantılı. Haşlanmış, didikleniş tavuktan közlenmiş patlıcana kadar herşeyi kullanabilirsiniz.

Yapım aşamasında biraz yoğurtlar dağılır gibi oluyor ama bir gece beklediğinde ekmekler yoğurdun suyunu çekince toparlanıyor. Ayrı bir kaba alıp süslemeyi ertesi güne yaparsanız görünüşte de bir problem yaşamazsınız.

 
Malzemeler:

16 adet beyaz tost ekmeği
1 adet katı haşlanmış yumurta
ince ince doğranmış bir kase taze soğanın yeşil sapları, maydanoz veya dereotu
bir adet orta boy rendelenmiş, az yağlı tavada tuzlanıp, biraz sotelenmiş havuç
bir kase garnitür ve mısır
bir kase küp küp doğranmış salatalık turşusu
bir kase haşlandıktan sonra küp küp doğranmış sosis
250 gr hafif sulandırılmış ve tuzlanmış süzme yoğurt ( yoksa normal yoğurt da olabilir )
3 diş rendelenmiş sarımsak
bir kase mayonez

Yapılışı:

Öncelikle sarımsakları eklediğiniz tuzlu yoğurtla, mayonezi karıştırın.

Geniş ve düz bir tepsiye tost ekmeklerinin ( ekmeklerin kenarlarını keserseniz daha düzgün bir pastanız olur ) dört tanesini yan yana dizin. Tüm yüzeyi kaplayacak şekilde kalın bir katman halinde yoğurtlu karışımdan sürün. Garnitürünü de ekledikten sonra, diğer dört tost ekmeğini de üstüne sıralıyın. Yoğurtlu karışımı sürdükten sonra mısır ve salatalık turşusu, üçüncü kata da tekrar yoğurt sürdükten sonra sosisleri sıralayın. En üst katı ve pastanın her yanın yoğurtlu karışımla kapladıktan sonra üzerine strech folyoyla kaplayıp buzdolabına bir gece dinlenmesi için kaldırın.

Ertesi gün folyoyu çıkardıktan sonra tekrar bir düzelttikten sonra pastanızın üstünü keyfinize göre kalan malzemelerle süsleyin. Bıçak ve spatula yardımıyla servis tabağına alıp tekrar dinlenmesi için buzdolabına kaldırın. Servis tabağının dümdüz olmasına dikkat edin benim tabağımın altı hafif çukur olduğu için fotoğraflarda da belli olduğu gibi pastamın ortası biraz çöktü.



12 Ağustos 2013 Pazartesi

SOSİSLİ,PEYNİRLİ MİLFÖY KANEPELER

 
Eveet, tekrar pratik bir tarifle buradayım. Acil gelen misafire ya da menünüze destek amaçlı yapabileceğiniz bir çeşit. Ana malzeme milföy hamuru, üstüne dilediğiniz malzemeyi kullanabilirsiniz. Zeytin ezmesi, paprika, krem peynir sürebilir, tatlı olarak kullanmak isterseniz de fındık veya fıstık ezmesi kullanabilirsiniz.

 
Boyut olarak ben küçük tek lokmalık yaptım. Tek milföy karesini merdaneyle biraz açmadan önce her tarafına çatalla delikler açtım, bıçakla dokuz parçaya ayırdım.


Tepsiye dizdikten sonra, çırpılmış yumurta sarısını sürüp 200 derecede ısınmış fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişirdim. Sosisleri bütün olarak az yağlı tavada pişirdikten sonra dilimlere ayırıp kenara ayırdım. Beyaz peynir ve kaşar peynirlerini küp küp doğradım, onları da ayırdım.

Fırından çıkan milföylerin ilk sıcaklığı çıktıktan sonra önce sosis, sonra peynir olmak üzere üst üste koyup kürdan batırdım. Peynir istemeyen olabilir diye bir sırayı da sade sosisli yaptım.

Malzeme listesi vermiyorum çünkü, bir adet milföyden dokuz adet kanepe çıktığını hesaplayarak kendinize göre ayarlayabilirsiniz. Dediğim gibi daha büyük kanepeler isterseniz dokuza değil de dörde bölebilirsiniz. Elinizin altında biberli zeytininiz varsa en üste koyduğunuzda şık bir sunum olacaktır.

Kahvaltılık olarak da kullanabilirsiniz. Milföy hamuru beklediğinde çıtırlığını kaybettiği için tavsiyem aynı gün servisten hemen önce hazırlamanızdır

 

11 Ağustos 2013 Pazar

ANGRY BİRDS PASTASI 2

Bizim evde Angry Birds çılgınlığı tüm hızıyla devam ediyor. Kızımın  2.doğum gününde, oğlumun

isteği üzerine yaptığım  üç günümü alan Angry Birds Pastadan sonra farklı bir pasta ister umudumu son ana kadar korudum fakat tüm hedefi farklı yöne çekme teşebbüslerimi görmemezlikten gelerek fikrinden vazgeçmedi. Ama en azından aynı pasta olmamasına ikna edebildim:)))


Anlaşıldığı gibi oğlumun 6.doğum gününü kutladık. İsteği üzerine kalabalık olmayan birkaç sevdiği arkadaştan oluşan bir parti yaptık. O kadar heyecanlıydı ki son 3 aydır doğum günü için geriye sayıyordu.


Angry birds oyuncakları ve müziğiyle arkadaşlarıyla çok güzel bir gün geçirdiler. Onların mutlu olması bizim mutluluğumuz olduğu için dolayısıyla bizim de güzel bir gün geçirdiğimizi söylememe gerek yok herhalde:)))

üçe ayrılan kuş,

İlk olarak iki kuşla (hızlı kuş ve kırmızı kuş) başlayan pasta pazarlığımız altı kuşla son buldu. Oğlumun favorisi  kırmızı kuştan sonra, yeni çıkan tüylü kırmızı kuştu ( red's mighty feathers )

Yumurtalı ve bombalı kuşumuz,

Mumlar üflenir üflenmez pastaya dalmak için hazır bekleyen küçük parmaklar.


1 Ağustos 2013 Perşembe

RENGARENK EV YAPIMI MARSHMALLOWLAR


Buradaki yayınımda evde marshmallow nasıl yapılır? ayrıntılı bir şekilde anlatmıştım. Rengarenk marshmallowları özel günlerinizde size fikir olması için yayınlamak istedim; oğlumun arkadaşları için yaptığım lollipop marshmallowlar ve tek lokmalık minik olanlar.

Tarifteki gibi hazırladığım marshmallowdan çırpma devam ederken bir kaba 5-6 kaşık kadar aldım ve gıda boyasıyla renklendirdim. Ama bu arada sertleşip donmaması için marshmallowu çırptığım mikseri eşimin eline tutuşturdum. Eğer çırpma işlemini bırakırsak donma başlayıp marshmallow sertleşecektir.

Sıkma torbasına aldığımız renklendirilmiş marshmallowu nişasta serptiğimiz yağlı kağıtlara ufak ufak sıktım. Lollipop şeklinde olanları ise 10'ar santimlik şeritler halinde sıkma torbasındaki marshmallowlar bitinceye kadar sıkıp diğer renklerde de aynı işlemi uyguladım.

Kalan beyaz marshmallowları hindistan cevizi serptiğim borcamın içine döktüm. Donduktan sonra lokum şeklinde küpler çıkartıp hindistan cevizine buladım.


Bir gece bekleyen renklendirilmiş marshmallowları ( benim buzdolabında yerim olmadığı için dışarda beklettim ) hindistan cevizi döktüğümüz tabağa alıp, her tarafını hindistan cevizine buladım.

tek lokmalık renkli marshmallowlar

 Lollipop için hazırladığım şeritleri, elime yapıştığı yerde hindistan cevizi ve nişasta yardımıyla rulo haline getirip kürdan taktım. Şeritler koparsa telaş etmeyin parçaları arka arkaya ekleyerek  rulolarınızı yapabilirsiniz.

                                          rengarenk lollipop marshmallowlar