29 Ocak 2014 Çarşamba

HAŞHAŞLI ÇÖREK-HAMUR ÇATLATMA

Yine bir kurs gününden kareler var sırada... Haşhaşlı çöreği çok sevmememe rağmen bu gerçekten yumuşacık puf puf olduğu için benim dahi çok hoşuma gitti.  Evde tekrar yapmayı henüz denemedim ama en yakın zamanda evdekilere de uygulamak yakın planlarımda var.


Gamze öğretmenimizin bize öğrettiği daha önce defalarca mayalı hamur yapmama rağmen hiç denemediğim hamur çatlatma metodu hamurun yumuşaklığını etkiledi diye düşünüyorum. Hamur çatlatmayı aşağıda anlatmaya çalıştım. Bu teknik her türlü mayalı hamurunuzda uygulanabiliyormuş.

Unun fazla kaçmaması için unu direk hamurun üzerine değil de karıştırma kabınızın altına eklerseniz fazla olan unu hamurdan uzaklaştırmanız daha kolay oluyormuş. Böyle ufak ip uçları bazen çok farklı sonuçlar elde etmemizi sağladığı bir gerçek. Hamur ele yapışan yumuşak bir hamur olacak şekilde yoğuruluyor. Ayrıca mayalı hamurları açarken yapışmasın diye merdaneyi hafif unlayıp, hamuru yerinden oynatmamak hamurun çekilip tekrar toplanmasını da engellermiş.

Malzemeler:

1 su bardağı ılık süt
1 paket yaş maya
1 su bardağı ılık su
2.5 silme yemek kaşığı şeker
1 su bardağı ayçiçek yağı
1 yumurta ( beyazı içine sarısı üzerine )
yaklaşık 700 gr un


İç Malzemesi İçin:

4 yemek kaşığı şeker
6 yemek kaşığı haşhaş ezmesi
2 çorba kaşığı sıvıyağ

Sütün içine yaş mayayı ve şekeri koyun ve maya eriyinceye kadar karıştırın.

İki - üç su bardağı kadar unu geniş bir kaba dökün. Unun ortasını havuz gibi açın ve mayalı sütünüzü havuza dökün. Yanlardan aldığınız unlarla sütün üzerini hiç boşluk kalmayacak şekilde kapatın. Eğer ununuz az geldi ve süt tam örtülmediyse üzerine biraz daha un ekleyin. Karıştırma kabını bir kenara alın. 10 dakika kadar sonra maya köpürmeye ve hamurunuz çatlamaya başlayacaktır.

Artık suyu, sıvıyağı, yumurta beyazını, mayayla temas etmeyecek şekilde tuzu ve gerektiği kadar unu eklemeye başlayabilirsiniz. Ele hafif yapışan bir hamur olunca üzerini örterek oda ısısına göre yaklaşık bir saat mayalanmaya bırakın.

Bu arada içine sürmek için iç malzemeleri bir kabın içinde karıştırın.

Hamurunuz mayalandığında üç parçaya bölün ve unlanmış tezgahta hamuru hiç kaldırmadan inceltebildiğiniz kadar inceltin.


 Üzerine harcınızı her yerine yanlarından birer santim boşluk kalacak şekilde sürerek yayın.


Bir tarafından başlayarak yavaş yavaş sarmaya başlayın.


Yaptığınız ruloyu iki parmak kalınlığında kesin.


Yağladığınız yuvarlak bir tepsiye ya da kelepçeli kalıba yan yana gelecek şekilde çok sıkıştırmadan dizin.


Diğer iki hamura da aynı işlemi yapın. Üzerine ayırdığınız yumurta sarısını sürün. 200 derecede üzeri iyice kızarana kadar pişirin.


25 Ocak 2014 Cumartesi

TAVADA PİRZOLA

Günümüz alım şartlarında, pirzola yemenin neredeyse imkansız hale geldiği bir dönem de pirzola tarifi vermek biraz abesle iştigal olacak belki ama, bir şekilde ulaşıp yapmak isteyenlere yazıp, arşivime koymak istedim.


Malzemeler:

yeterli miktarda pirzola
1 tatlı kaşığı kadar biber salçası
1 soğanın suyu
kimyon,karabiber, kekik vb.
tuz, sarımsak tozu


Soğanın rendeledikten sonra iyice sıkarak suyunu çıkarın. Ben tülbende sarıp sıkıyorum. Tülbent tarzı bir şeyiniz yoksa elinizle de sıkabilirsiniz. Salça, baharatlar ve soğan suyunu karıştırıp tek tek her pirzolanın üzerine sürüp üzerine kapatarak buzdolabına kaldırın.

Pirzolaların mümkünse bir gece en az 3-4 saat baharat ve salça karışımının içinde beklemesi, etinin iyice yumuşayıp lezzetlenmesini sağlayacaktır.

Pişireceğiniz zaman tavayı iyice ısıtın. Isınan tavaya az sıvı yağ ekledikten sonra pirzolaları kızgın tavaya 4'er tane olarak koyun. Eğer tavanız küçükse daha az koyun. Çünkü çok fazla koyarsanız tavanız soğuyup etleriniz sulanır. Pirzolalar tavaya biraz yapışabilir, bu etin mühürlenmesini sağlar. Yarım dakika kadar sonra arkasını da çevirip mühürleyin. Tavanızın altını kısıp üzerine kapak kapatın. Beş dakika da bu şekilde içinin pişmesini sağlayın. Servis edeceğiniz tabağa alıp uçlarını alüminyum folyoyla sarın.



23 Ocak 2014 Perşembe

LİMON SOSLU CHEESECAKE

Siz de benim gibi kek, kurabiye tarzı hamur işlerinde limon aromasından ve kokusundan hoşlanıyorsanız bu cheesecake'i denemenizi tavsiye ederim.

Şeker hamuru için yaptığım ama küçülen kurabiyeleri daha sonra ben bunları değerlendiririm diye mutfak robotundan geçirip, poşetledikten sonra derin dondurucuya koymuştum. Geçenlerde içine bir şey koymak için baktığımda derin dondurucumu biraz boşaltmam gerektiğini fark ettim. Ben de uzun zamandır cheesecake yapmadığım için işe bu tereyağlı kurabiyelerle başladım.

Tadı bisküvileri hiç aratmadı aslında ama buraya kendime hatırlatma olsun diye yazıyorum; bir dahaki denememde tabanı oluşturduktan sonra peynirli harcı koymadan fırında bir 15 dakika pişir ki daha kıtır olsun.

Ben aşağıda orjinal ölçülerini verdim, siz de artan, bayatlayan, yenmeyen kurabiyeleri değerlendirmek isterseniz gene aynı işlemleri uygulamalısınız.


Limon Sosu-Lemon Curd:

1 su bardağı limon suyu
5 yemek kaşığı şeker
1.5 tatlı kaşığı mısır nişastası
1 tatlı kaşığı tereyağı
1 yumurta sarısı
1\2 limon rendesi


Tereyağı dışındaki malzemeleri küçük bir tencereye alın. İyice karıştırdıktan sonra ocağa alıp sürekli karıştırarak karıştırın. Ocaktan aldıktan sonra tereyağı ekleyip çırpıcıyla bir iki dakika havalandırarak çırpın. Isısı oda sıcaklığına düştükten sonra buzdolabına kaldırın. Soğuduktan sonra soğumuş cheesecake'in üzerine dökün ve tekrar buzdolabına kaldırın. Artan sos buzdolabında 1 aya kadar kalabilir. Tart hamuru hazırladığınızda üzerine sosunuz hazır olacaktır.


Malzemeler:

300 gr labne peyniri
200 gr krem peynir
1 su bardağı toz şeker
3 yumurta
1 kutu süt kreması ( 200 ml )
1 limon kabuğu rendesi ( rendenin ince tarafıyla sadece sarı kısmını rendeleyin )
1 limon suyu
2 çorba kaşığı mısır nişastası


Tabanı İçin:

2 paket yulaflı bisküvi ( 10-15 adet kurabiye )
1 tatlı kaşığı bal
50 gr tereyağı ( dilerseniz 100 gr )

Bisküvileri kum görüntüsü oluşana kadar robotta çekin. İçine erimiş tereyağı ve balı da ekleyip iyice yoğurun. Kelepçeli kek kalıbının dibine dökün ve bir şişe veya bardağın dibiyle iyice bastırarak tabana yerleştirin. Buzdolabında dinlenmeye kaldırın.

Peynirlere, krema ve şekeri ekleyin. Mikserle çırparken yumurtaları teker teker ekleyerek yedirin. Ardından nişasta, limon suyu ve kabuğunu da ekleyip ve çırpmaya devam edin. Karışım kremamsı pürüzlükte olunca buzdolabından çıkardığınız bisküvi tabanının üstüne dökün. 170 derecede 10 dakika pişirdikten sonra 120 dereceye düşürüp salladığınızda orta göbeği çok hafif sallanana kadar  yaklaşık 1 saat pişirin.

Fırının içinde soğumasını bekleyin. Soğuduğunda üzerine limon sosunu dökün. Bir gece dinlenirse daha lezzetli olur. Hemen servis etmek isterseniz buzdolabında en az bir saat dinlendirin.


22 Ocak 2014 Çarşamba

YUFKADA TAVUK SARMA



Bu akşam ne pişirsem soruları kafamda dolanırken bir anda aklıma gelen daha önce televizyonda görüp kendime göre biraz değişiklikler yaptığım bir tavuk yemeğini anlatmak istiyorum bugün. Çok ölçüsü yok aslında ama ben size en uygun ölçüleri vermeye çalışıcam. Yapımı çok basit demek istiyorum ama gelecek yorumlardan korkuyorum açıkçası:)) Yok, artık tecrübeliyim yapımı orta zorlukta diyerek tam politikacı edasıyla olayı kıvırmayı planlıyorum...  Bir davet sofrasına dahi yakışan bir çeşit için gerçekten zor demeye dilim varmıyor açıkçası. Neyse ben daha bir şey demiyorum, siz yapın zorluk derecesini siz bana söylersiniz


Ben de kaşar peyniri yoktu eğer siz de varsa koymanızı tavsiye ederim. Ben evdeki malzemeleri değerlendirmek için bu şekilde hazırladım. Bir adet yufkam ve iki biber ve bir bağ ıspanağı ne yapabilirim diye düşünürken spor dönüşü kasaptan tavuk göğsünü alıp bu yemeği yapmaya giriştim. Siz dilediğiniz her şeyle bu yemeği zenginleştirebilirsiniz. Yazın bezelye ve kırmızı biberle ya da közlenmiş patlıcan ve mantarla yahut sevdiğiniz her türlü sebzeyle sarabilirsiniz.



Malzemeler: (4 kişilik)

2 adet tavuk göğsü
1 bağ ıspanak
2 adet kırmızı paprika biber
2 diş rendelenmiş sarımsak
1 küçük kase rendelenmiş kaşar peyniri
1 adet yufka
1 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı
tuz, karabiber,kırmızı toz biber, kimyon
zeytinyağı

Üzeri İçin:

1 yumurtanın sarısı

Tavuk göğsünü et döveceğiniz varsa döverek inceltin. Eğer yoksa benim gibi kasabınıza yaptırın. O da yoksa iki yağlı kağıdın arasına koyduğunuz tavuğu  bir bardağın altıyla çok vurup parçalamadan ezin. Buzdolabı poşetini bir uzun bir kısa iki kenarını keserek büyük bir dikdörtgen şeklinde haline getirin. Tavuk göğsünü üzerine yerleştirin. Üzerine dilediğiniz baharatları serpin, biraz da zeytinyağı gezdirin ve buzdolabında dinlenmeye kaldırın.


Kırmızı biberlerin çekirdeklerini ayıklayın ve uzunlamasına ikiye ayırın ve küp küp doğrayın. Az yağlı tavada soteleyin ve bir kenara ayırın.

Ispanakları iyice yıkayın ve onları da küçük küçük doğrayıp zeytin yağında rendelediğiniz sarımsaklarla suyunu çekene kadar soteleyin. Tuz ve karabiber ekleyip kırmızı biberleri de atıp bir iki kere beraber çevirin.

Tavuk göğüslerine buzdolabından çıkartın ve ıspanaklı harçtan bir kenarına kaşıkla yayın. Buzdolabı poşeti yardımıyla sıkarak rulo yapın.


Tavanızı iyice kızdırın, az zeytinyağı dökün. Rulolarınızı dikkatli bir şekilde kızgın tavada döndürerek mühürleyin. Bu işlem tavuğunuzun suyunun içinde kalmasını ve sulanmasını engelleyecek.

Yufkanızı ikiye sonra da dörde bölün. Aralarına tereyağı sürüp ikili, ikişer tane üçgen yufka elde edin. Tavuk göğsünüzü yufkanızın geniş tarafına koyup sigara böreği sarar gibi sarın.


Ucunu açılmasın diye zeytinyağına  ya da suya batırın. Diğer tavuk göğsüne de aynı işlemi uygulayın. Yağladığınız borcama yan yana dizip üzerine dilerseniz yumurta sarısı sürüp ( ben evde yumurta sarısı olmadığı için yufkayı yağladıktan sonra susamı serptim o yüzden susamlar hep döküldüler.) susam serpin.


Birer parmak kalınlığında kesin ve 200 derece sıcak fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık 40 dakika pişirin.

21 Ocak 2014 Salı

EV YAPIMI MÜSLİ-GRANOLA



Diyette olan, uzun uzadıya kahvaltı yapmaya zamanı olmayan ya da her gün kahvaltıda aynı şeyleri yemekten usanıp değişik bir şey denemek isteyen herkesin buzdolabında durması gereken bir öğün. Öğün diyorum çünkü içine kattığınız malzemelerle ve birlikte tükettiğiniz yoğurt ya da sütle gerçekten doyurucu bir lezzet oluyor.

Benim bu defa elimde sadece cevizim vardı, ama sizde fındık, fıstık, badem, kuru incir, kuru üzüm benzeri ne varsa kullanın daha da lezzetli oluyor. Ben size fikir vermesi amacıyla en son yaptığım çeşidi paylaşıyorum. Elinizde hiç bir şey yok diyelim o zaman yulaf ezmesini bal, pekmez ve mevsim meyveleriyle bile sade olarak aşağıdaki gibi fırınlayarak hazırlayın. Süt ya da yoğurtla karıştırdıktan sonra da o anda evde olan istediğiniz kuru yemişi  içine ekleyerek her seferinde değişik tatlarla tüketebilirsiniz.

Malzemeler:

5 su bardağı yulaf ezmesi
1 su bardağı yağsız tavada kavrulmuş çok iri olmayan ceviz
1/2 su bardağı kavrulmuş susam
1/2 su bardağı yulaf kepeği
1 çorba kaşığı tarçın
1/2 tatlı kaşığı zencefil
1/2 su bardağı kuru üzüm
Bir tutam tuz

Sosu İçin:

1/2 su bardağı bal
1/3  su bardağı pekmez
1 büyük boy rendelenmiş elma
1 büyük boy rendelenmiş armut
1 küçük ezilmiş muz ( kararmasın diye biraz limon suyuyla ezin.)
1/2 çay bardağı zeytinyağı

Rendelenmiş meyveleri, zeytinyağı, bal ve pekmezle karıştırın. Kalan malzemeleri büyük bir kabın içine alın ve çırptığınız meyveli karışımı da içine atıp iyice karıştırarak harmanlayın. Yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye yayarak dökün. 150 derecede ara ara karıştırarak  yulafların rengi dönene kadar yaklaşık 1-1.5 saat pişirin.

Müsliniz fırından çıktıktan sonra soğumaya başladığı zaman kurumaya başlayacaktır. Fırından fırına ısı-zaman farkı değişiklik göstereceği için eğer yulaf ezmeniz kurumadıysa tekrar fırına verip 15-20 dakika daha kurutabilirsiniz. Ya da iki tepsi halinde pişirip ara ara tepsilerin yerini değiştirmek suretiyle karıştırarak 1 saat kadar pişirin. Buzdolabında cam bir kavanozun içinde ağzı kapalı olarak uzun süre saklayabilirsiniz.


20 Ocak 2014 Pazartesi

YAPRAK GALETA


Hiç tuzlu tarifi yok diyenler için bu tarifimi bekletmeden yayınlamak istedim. Aslında sırada bekleyen başka tarifler var ama üst üste gelen tatlı tariflerinden sonra araya bunu sıkıştırmak iyi olacak diye düşündüm. 

Büyük boy tepsi kullanmama ve mandalina büyüklüğünde bir parça arttırmama rağmen piştiğinde biraz da olsa kabardığı için bana biraz kalın geldi. Denemek isteyenler -ki ben bir dahaki sefere öyle yapmayı planlıyorum, hamuru ikiye bölerek denesinler. Böylece daha ince ve pastanelerden alınanlara daha yakın bir tarif ortaya çıkar gibime geliyor. Böyle de lezzetli bir tuzlu çeşidi olmuştu ama orjinali ile kıyaslayınca başka bir şey olmuştu bence. Bir de sıvıyağdan ötürü sanki çok yağlıymış gibi insanın elinde yağ bıraktığı için yarı yarıya tereyağ kullanma planım var.Hem sanki o daha bir lezzet katacak. Benden önce deneyen olursa yorumlarda belirtsin lütfen...

Malzemeler:

2 su bardağı un
1 çay bardağı zeytinyağı
1 çay bardağı su
1 tatlı kaşığı tuz

Üzeri İçin:

1 yumurta sarısı
susam, çörek otu, keten tohumu, ayçekirdeği, kabak çekirdeği, haşhaş vb.


Bütün malzemeleri karıştırın, ele yapışmayan yumuşak bir hamur olmalı. Fırını 180 derecede ısıtın.


Fırın tepsi boyutunda iki tane yağlı kağıt kesin. İyice yoğurduğunuz hamuru iki yağlı kağıt arasına koyun ve üstünden merdane yardımıyla mümkün olduğunca ince açın. Dikkatli bir şekilde fırın tepsisine alıp üstteki yağlı kağıdı çıkartın. Hamurun kenarlarını eliniz yardımıyla düzeltip tam bir dikdörtgen şekli verin.


Yumurta sarısını sürdükten sonra istediğiniz malzemeleri serpin. Varsa pizza bıçağıyla yoksa herhangi bir bıçakla karelere bölün. İyice kızarana kadar yaklaşık 30-35 dakika pişirin.



16 Ocak 2014 Perşembe

MUHALLEBİLİ BAKLAVA


Oğlumun okul kermesinde gördüğüm bir tatlı bu. İlk anda ne olduğunu anlayamadım. İçinde kreması olan baklava yufkasından yapılan bir tatlı, şöyle lezzetli böyle lezzetli derlerken zaten almaya niyetli olduğum için hemen aldım. Mantık olarak daha önce yaptığım kuru baklava gibi yapıldığını anladım. Ben çok beğendim. İçinde muhallebisiyle hafif, yanında dondurmayla yazın bile rahatlıkla tüketilebilecek bir tatlı.

Muhallebisi için kendi yaptığınız herhangi bir kremayı kullanabilirsiniz bence. Evde yaptığınız ve tüketemediğiniz bir muhallebiyi de bu şekilde değerlendirebilirsiniz.

İçinde muhallebi olduğu için aynı gün içinde yapılıp tüketilmesi daha iyi oluyor. Ertesi güne yufkası hafif yumuşamaya başladığı için ilk günkü lezzeti olmuyor. Ama gene de kalan olursa ağzını kapatmadan buzdolabında muhafaza edin.



Bir paket hazır baklavalık yufkadan 43 tane çıkıyor. 10 altına 10 üstüne olmak üzere 20 tanesini kullandım. Artan yufkalarla da patatesli iç hazırlayıp börek sardım ve derin dondurucuya attım.



Malzemeler:

20 adet baklavalık yufka
150 gr erimiş tereyağ

Kreması İçin:

1\2 litre süt
6 dolu yemek kaşığı un ( tepeleme değil, hafif tümsek olacak )
7 dolu yemek kaşığı şeker
2 yumurta
1 paket vanilya
100 gr tereyağ

üzeri için:

pudra şekeri



Muhallebisi için tereyağ ve vanilya hariç tüm malzemeyi soğuk sütte iyice karıştırın. Ocağın üstüne aldıktan sonra karıştırarak kaynatın. Kaynayınca vanilya ve tereyağını ekleyip ocaktan alın.

Pişen muhallebiyi soğuması için bir kenara ayırın. Soğuduktan sonra büyük dikdörtgen borcamı tereyağ ile yağlayın. Üzerine çok ince olduğu için dikkatli bir şekilde yufkanızın birini yerleştirin. Üzerini fırça yardımıyla yağlayın ve tekrar yufka yerleştirin.


10. yufkaya kadar her kat yufkanın arasını yağlayın 10. yufkada yağlamadan, kremanın akma ihtimaline karşı yanlara yufka ekleyip kremanın kaçacak yerlerini kapattım.


Üzerine tekrar aynı şekilde her kat arasına tereyağ sürerek 10 kat yufkayı serin. Hepsi bittiğinde istediğiniz ölçülerde keskin bir bıçakla, dikkatli bir şekilde kesin ve 200 dereceli fırında üzeri kızarıncaya kadar yaklaşık 40 dakika pişirin.


Fırından çıkan baklavanızı iyice soğuttuktan sonra üzerine pudra şekeri eleyerek servis edebilirsiniz.




15 Ocak 2014 Çarşamba

SARAY HELVASI

Bugün gerçekten saraydan çıkma bir tarifim var. Uzun zamandan beri vermek istiyordum ama sürekli yeni şeyler denemek istediğim için eski tarifler hep bir kenarda beklemede kaldılar. Bu da onlardan biri. Diğerleri de artık aralara serpili bir şekilde gelecekler inşallah.

Otobüsle uzun yolculuk yapıldığında bilindiği gibi gelen hediyeler arasında genelde pişmaniye ve saray helvası en başlarda yerini alır ya, işte o saray helvasının birebir aynısı bir tat bu.


Tek meşakkatli tarafı unu rengi değişmeden kavurma aşaması. Yaklaşık 35-40 dakika çok kısık ateşte sürekli karıştırarak değil belki ama başından ayrılmadan yani mutfağın içinde bulunduğunuz bir saat içinde yapılması gerekiyor. Unun rengi ilk halinden yalnızca bir ton kadar farklı olacak şekilde kavrulmalı. Ha biraz fazla kavurursanız ne olur? O da çok kötü sonuç vermiyor. Hafif kavruk bir susam kokusu gibi bir koku katıyor helvanıza. Ama çok kavrulursa ki, hiç başıma gelmedi acımsı bir tadı olur gibime geliyor. O yüzden dediğim gibi mutfakta olduğunuz yani yemek yaptığınız bir zaman zarfında bir eliniz unu kavurmakla meşgul olsun. Zaten bundan sonra başka el oyalayan hiç bir işlemi yok fırına bile girmeden saray helvanız hazır...



Tadına bakanların, ben yaptım dememe rağmen gene de sen mi yaptın sorusunu sormadan duramadıkları bir kurabiye. Neyse ben öveceğim kadar övdüm, artık yapıp yapmamak size kalmış.

Malzemeler:

2.5 su bardağı un
125 gr eritilmiş  tereyağ ( ılık olarak kullanılacak )
1 su bardağı pudra şekeri
dilerseniz 1 çay bardağı fındık ya da badem unu

Teflon ya da seramik bir tencereye aldığınız unu kısık ateşte yağsız bir şekilde 30-40 dakika karıştırarak kavurun.


Soğuması için bir kenara alın. Erittiğiniz ılık tereyağını ve pudra şekerini döküp iyice özleşene kadar karıştırın. Kum gibi bir görüntüsü olduysa doğru yoldasınız demektir.


Terayağı ile yağladığınız küçük boy bir borcama döktükten sonra avcunuzun içiyle sıkıştırarak bastırın. İyice bastırmanız helvaların kalıp gibi çıkması için önemli. İstediğiniz ebatlarda kestikten sonra buzdolabına kaldırın. Yaklaşık 2 saat tereyağ sertleşene kadar bekledikten sonra servise hazır. Buzdolabına kaldırdıktan yarım saat kadar sonra tekrar çıkartıp kestiğiniz yerlerden geçerseniz soğuduktan sonra ayrılması daha kolay ve şekilleri daha düzgün oluyor.


Eğer küçük silikon kalıplarınız varsa onlara da bir kısmını sıkıştırarak değişik modelli kurabiyeler elde edebilirsiniz. Ben çikolata silikon kalıbıma bir kaç tane denedim gayet güzel oldu. Ama borcamdan çıkanlar maalesef fotoğraflanamadan yendiği için görüntüler bir dahaki sefere kaldı...

Bir şey söylemeyi unutmuşum, servis ederken oluşan kırıntıları toplayın mikro dalgada 30 saniye kadar ısıtın. İçindeki tereyağ erisin diye bu, hafif ılınsın yeter. Yağladığınız uygun çaptaki kalıba koyun, sıkıştırın, dilimleyin, ayni işlemler yani...buzdolabına kaldırın. Kırıntılar kurabiyeye dönüştü bile...


Güncelleme: Yeni yaptığım helvalarım; ilk iş sizin için fotoğrafladım :)))



13 Ocak 2014 Pazartesi

EKLER -ŞU HAMURU TARİFİ

Hemen her pastanede bulanabilen klasik ama vazgeçilmez bir tat bana göre. Gerçi artık herşeyin ucuzuna ve kolayına kaçan pastanelerin bir çoğu ara krema olarak krem şanti kullanarak bu muhteşem lezzetin bütün anlamını kaçırmış durumdalar. Çikolata sosunu hiç söylemiyorum bile...

Profiterolu profiterol yapan içindeki kreması, arasındaki baskın bir tadı olmayan o yumuşak hamuru ve üstündeki çikolata sosunun muhteşem uyumudur bence,Eğer bunlardan biri bile eksilirse o güzel lezzet yarım kalıyor bana göre.



Ben şu hamurunu ( pate a choux ) hazırlayıp biraz ekler şeklinde biraz profiterol şeklinde pişirip soğuduktan sonra sıkıca strechledikten sonra derin dondurucuya koyuyorum. Evde hazırladığım kremalardan artan olursa ( bu kremayı da artarsa derin dondurucuya atabilirsiniz) sadece çikolata sosunu hazırlayıp çocukları sevindiriyorum.


Yapımı zor değil ama zaman alan ve el oyalayan bir tatlı olduğu için bu şekilde yapmak benim kolayıma geliyor. Bu hamurla 4 tepsi pişmiş kurabiyeleriniz oluyor. Kurabiye diyorum çünkü bizim çocuklar onu çiğ yemeyi de seviyor:)

Neyse tarifimiz uzun, lafı uzatmadan ben tarife geçiyorum.


Malzemeler:

500 ml su ( yarı yarıya sür de koyabilirsiniz. )
250 gr tereyağ
1 tatlı kaşığı şeker
1 çay kaşığının ucuyla tuz
400 gr un
8 yumurta

Su, tereyağ, şeker ve tuz orta boy bir tencereye alın. Yağ eriyince kaynamaya başlayan suyu kenara alın ve unu da ekleyin. Tekrar ocağın üzerine alarak kısık ateşte karıştırarak pişirin. 10 - 15 dakika kadar karıştırdıktan sonra hamur tencerenin yanlarına ve altlarına yapışmaya başladığında altını kapatıp soğuması için bir kenara koyun. Hamur yoğunlaşmaya başladığı için kolunuz yorulabilir dikkatli olun dibi tutmasın.


İyice soğuması gerekiyor. Buzdolabına kesinlikle koymayın içindeki yağ donar ve yumurtaları karıştıramazsınız. Soğuyan hamura yumurtaları teker teker ekleyerek elinizle yumurtaları iyice yoğurun. Her yumurtayı eklediğinizde yumurta hamurun içinde iyice kaybolmuş olsun. Biraz yorucu bir bölüm ama olmazsa olmaz bir aşama maalesef.  Benim hamurum köy yumurtası kullandığım için her zamankinde biraz daha sarı bir hamur oldu.


Eğer sıkma torbanız varsa ona koyun yoksa elinizi ıslatarak şişme payını da hesaplayarak istediğiniz ölçülerde oval şekiller verin. Profiterol yapmayı düşünüyorsanız gene sıkma torbasıyla ya da bir tatlı kaşığının ucuyla parçalar alarak yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye dizebilirsiniz.

Benim sıkma torbamın uygun bir duyu yoktu ben de ucunu takmadan bez sıkma torbasını doldurarak yaptım. Ne çok büyük ne çok küçük istediğim ölçülerde eklerlerim oldu.


1'er tepsi halinde 200 derecede üzerleri kızarıncaya kadar fırınınızın orta katında, altlarını kontrol ederek pişirin. Hamurlarınız kızarmaya başladığında fırını kapatın ve pişen hamurlarınızı fırının içinde 5 dakika kadar bekletin.( Fırında eklerleriniz pişerken kremayı pişirin. Eğer ki hepsini kullanmayacaksanız kremayı yarım ölçü yapabilirsiniz.İsterseniz tam ölçü yapıp kremayı da derin dondurucuya kaldırabilirsiniz. Kullanmadan bir gün önce buzdolabınızın alt kısmına indirin kullanıma hazır duruma gelecektir.) Pişip soğuyanların bir kısmını dilerseniz bu aşamada sıkıca sararak ya da kutulara istifleyerek derin dondurucuya kaldırabilirsiniz.


Krema Malzemeleri:

1 lt süt
200 gr un
300 gr şeker
200 gr tereyağ
4 yumurta
1 paket vanilya



Tereyağ hariç bütün malzemeyi bir tencereye alın. Süt soğukken hepsini iyice karıştırın, yumurtalar içinde kaybolmalı. Karıştırarak pişirin. Kaynayınca ocaktan alın. Tereyağı da ekleyip eriyinceye kadar karıştırın. Soğuyunca ister kaşıkla ister sıkma torbasına duy takarak doldurabilirsiniz.


Çikolata Sos Malzemeleri:

500 ml süt
2 yemek kaşığı dolusu mısır nişastası
3 yemek kaşığı dolusu kakao ( koyu renkli kakaolardan seçin yani bilindik markalardan )
5 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tereyağ
1 tatlı kaşığı sıvıyağ

Yağlar hariç bütün malzemeleri küçük boy bir tencerede karıştırın. Kaynadıktan sonra yağları ekleyin eriyinceye kadar karıştırın ılık haldeyken eklerin üstüne kullanabilirsiniz. Eklerin üzerine kalıp akmaması için koyu kıvamlı bir sos oluyor. Eğer profiterolun üzerinde akmasını istiyorsanız süt miktarını yarım bardak arttırabilirsiniz.

12 Ocak 2014 Pazar

TORTİLLA HAMURUNDA PİZZA

                                   
Dışarıda yemek yeme alışkanlığı pek olmayan bir aile olarak günün birinde dışarıda yediğimiz bir pizzadan esinlenerek yapmıştım bu lezzeti. Menüde cheddar dolgulu olarak geçen bir çeşit. Evde kaşar olduğundan dolayı kaşarla denedim ve sonuç gene de başarılı oldu.


Canınız pizza istedi ama hamur mayalamaya vaktiniz yok, hazır paketlerde satılan benim bazen tost yapmak için de kullandığım tortilla pideleri marketlerde ekmek reyonunda emrinize amade. Evdeki üst malzemeye dair eksikleri almak için gittiğinizde onu da sepete atarak hamurunuzu hazır edebilirsiniz. Hamur pişmiş olduğu için pişme süresi de kısalarak size ekstra bir zaman kazandırıyor. İçinde 12 adet bulunuyor ve 3 tl civarında cüzi bir fiyatı var. Bir pizza 2 adetten oluşuyor yani buna göre 6 adet de orta boy bir pizzanız oluyor.

Eğer ki tortilla bulamazsanız gene paketlerde satılan lavaşları da kullanabilirsiniz. Ben yakın zamanda lavaşını kendim evde yapmayı denemek istiyorum.Eğer lezzetinden memnun kalırsam derin dondurucuda muhafaza ederek ihtiyacım olduğunda kullanırım diye düşünüyorum. Tabii bunlar şu an düşünceden ibaret, zaten denediğimde de haberiniz olur...

Eğer ben gene de bildiğimden şaşmam pizza dediğin dişe gelmeli diyorsanız mayalı pizza hamur tarifime bakabilirsiniz.

Malzemeler:

kişi başı iki tortilla veya lavaş
salam, sosis, sucuk, mısır, zeytin, mantar
kaşar peyniri
zeytinyağı


Sosu için:

Domates salçası ( sulandırılmış ) veya ketçap
sarımsak
kekik
tuz
dilediğiniz baharatlar


Sos için gerekli olan malzemeleri karıştır.


İki tortilla arasına kaşar peyniri serpip üst üste koyun. Malzemeleri  buradaki gibi yerleştir. En üste kaşar peynirini serpin. Kenarlarını çok kurumaması için suyla hafif ıslatın. 200 derecede fırının orta gözünde kaşar eriyene kadar pişir.