30 Mayıs 2014 Cuma

ÇİKOLATALI TOPLU DOĞUM GÜNÜ PASTASI


Ablamın doğum günü için yaptığım pasta... 


 Derin dondurucumda hazır olan sünger kekimle hazırladım. Üzerine daha önce tarifini verdiğim çikolatalı toplardan hazırladım. İlk katına ganaj ve krem şanti sürdüm. İkinci katına da bir taşım kaynattığım dondurulmuş böğürtlen ve yarım ölçü sade pastacı kreması sürdüm.

Çevresine de eritilmiş çikolata sürdüğüm çikolata transfer jelatini kullandım.


28 Mayıs 2014 Çarşamba

PEMBE PUANTİYELİ-FİYONKLU PASTA



 Sanırım verdiğim en uzun aralardan biri oldu bu:( Devamlı takip eden bana mail gönderen arkadaşlar mesajlarıyla beni çok sevindirdiler. Bu arada tariflerim o kadar çok biriktiler ki bulduğum her fırsatta onları düzene sokup yayınlamak istiyorum.

Bu hafta yaptığım şeker hamurlu pastayla başlayayım dedim...


 Sevgili arkadaşım Handan'ın kuzeni Nilay için benden yapmamı istediği çikolata ve muzlu pasta...


 Üzeri çikolatalı ganaj kaplanmış hali...


23 Mayıs 2014 Cuma

SARIMSAKLI YOĞURTLU PAZI KAVURMA


Bugün sırada basit ama çok lezzetli genel de sarması yapılan pazının salata hali var. İzmir 'de yaşayan biri olarak otla ilgili hiç bir salatanın üzerine söylenecek pek bir söz yok diyorum ve salata tarifine geçiyorum...



Malzemeler: 

1 bağ pazı
tuz

Sosu İçin:

1 türk fincanı kadar zeytinyağı
pul ya da toz biber
bir kase süzme yoğurt
2 diş sarımsak


Pazıyı ayıklayın ve yıkayın. Sapları çok kalınsa kesin ince ince doğrayın. Zeytinyağı döktüğünüz kızgın tavada çevirerek kavurun. Tuzunu da ekledikten suyunu çektikten sonra altını kapatın ve soğuması için kenara alın. Süzme yoğurdu biraz suyla açtıktan sonra ezilmiş ya da rendelenmiş sarımsakları ve biraz tuzu ilave edin ve karıştırın. Sosu için küçük bir tavada zeytinyağını çok kızmayacak şekilde ısıtın. Ocaktan alın ve toz veya pul biber ekleyin.

Pazıyı servis tabağına alın ve sarımsaklı yoğurdu üzerine yayın. Sosunu da döktükten sonra servis edebilirsiniz.

18 Mayıs 2014 Pazar

BENEKLİ PASTA


 Kibele'nin Mutfağı'nda  gördüğüm bir tarif var bugün sırada. Uzun zamandan beri yapmak istiyordum. Anneme giderken misafirlerine yaptım. Herkes çok beğendi, fakat o telaşta malum dilimlenmiş halini fotoğraflamak mümkün olmadı. Neyse benim kek kalıbımda kek çok kabardığı için kekimi ikiye bölmek zorunda kaldım, yakında onu da yapar dilimlenmiş halini de koyarım buraya.

Kek ve içindeki labne miktarı öncesinde biraz korkuttu beni açıkçası ama yedikten sonra keki düşündüğüm kadar yoğun değildi, kreması da peynir peynir kokmuyordu. İçi çok hoş benek benek bir görüntü olmuştu servisi de zengin duruyordu yani anlayacağınız... Bakmak isterseniz burada var...


 Malzemeler:

 Keki İçin:

2.5 su bardağı un
1 .5 su bardağı toz şeker
3 yumurta
1 çay bardağı sıvı yağ
1 su bardağı süt
2 çorba kaşığı kakao
50 gr ceviz ( ben badem unu koydum )
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu

Kreması İçin:

600 gr labne peyniri
1 su bardağı krema
1 su bardağı pudra şekeri
1 kahve fincanı süzme yoğurt
1 çorba kaşığı kakao
1 paket bitter çikolata
1 paket krema sertleştirici ( ben bulamadığım için 1 çay kaşığı krem tartar kullandım )


Şeker ve yumurtayı kabarana kadar çırpın. İçine süt, yağ ve kakaoyu ekleyin 5 dakika çırpın ve hamurunuzdan 1 su bardağını kenara ayırın.

Un, kabartma tozu ve vanilyayı bir kaba beraber eleyin. Cevizle beraber kakaolu karışıma ekleyin. Ben 20 cem'lik kalıp kullandım kek çok kabardı ikiye bölmek zorunda kaldım. Kalan yarımı sıkıca strechleyip derin dondurucuya kaldırdım.

175 derecede içine kürdan soktuğunuzda temiz çıkana kadar yaklaşık 40 dakika pişirin. Sıcakken ayırdığınız bir bardak kakaolu karışımı kaşık kaşık kekin üzerine dökün ve soğumaya bırakın.

Bitter çikolatayı benmaride eritin. Çikolata ve kakao hariç bütün malzemeyi bir kaba alın. Mikserle pürüzsüz bir kıvam alana kadar iyice çırpın. Karışımın 3'de 1 'ini ayırın. Ayırdığınız karışımın içine kakao ve erimiş çikolatayı ekleyin ve çırpın. Ucuna düz duy taktığınız sıkma torbasına doldurup buzdolabına kaldırın.

Keki tekrar çemberinizin içine alın. Kremayı kekin üzerine dökün ve düzeltin. Buzdolabında soğumuş çikolatalı kremayı düzenli aralıklarla beyaz kremanın içine sıkın. Artan kremayı pastanızın üzerine süsleme yapabilirsiniz. Pastayı en az 6 saat tercihen bir gece buzdolabında dinlendirin.


17 Mayıs 2014 Cumartesi

ETİ PUF

Hiç ama hiç gelmiyor içimden yazmak, ama olmuyor, yazmadığım zaman da üzülüyorum. Hatta yazmak benim için bir terapi adeta... Bütün Soma halkının ve Türkiye'nin başı sağolsun, sebeb olanlar bir an önce misliyle cezalarını bulsun....Neyse biraz efkar dağıtmak adına neşeli bir kurabiye tarifi vereyim dedim bugün. Tarif  Pelin Chef'den Bu ölçülerle bir tepsi eti puf elde ediyorsunuz.Hamurumu yaklaşık yarım santim kalınlığında açtım böyle de çok beğenildi ama bana göre bir  dahaki sefere daha ince açarsam Eti Puf'a daha yakın bir tat elde edebilirim gibime geliyor. Haa bir de iki üç gün buzdolabında bayatlamadılar...


Malzemeler:

100 gr tereyağ
1\2 çay bardağı süt kreması ( 80 ml )
1 yumurta sarısı
1 çay bardağı pudra şekeri
1 paket vanilya
aldığı kadar un

Üzeri İçin:

1 büyük paket marshmallow
Dr oetker dekor süsleri
hindistan cevizi



Un haricindeki bütün malzemeyi elinizle iyice karıştırıp homojen bir karışım elde edin. Unu azar azar ilave ederek yumuşak ve her zamanki kıvamda ele yapışmayan bir hamur elde edin. Hamuru strechleyip buzdolabında yarım saat dinlendirin.


Hamuru, hafif unlanmış tezgahınızda yarım santim kalınlığında açın. Çay bardağı ya da o boyutlarda bir kalıpla yuvarlaklar keserek yağlı kağıt serilmiş tepsinize yerleştirin. 175 derecede altı hafif kızarana kadar pişirin. Biz kurabiyeleri biraz çıtır sevdiğimiz için biraz daha beklettim. Ama bu seferde fazla çıtır oldu galiba:) Kendime not: Bir daha ki sefere biraz daha az pişir...

Kurabiyeler soğuduktan sonra sıkma torbasını ya da buzdolabını poşetini kenarda hazır edin. Süslemelerinizi küçük kaplara alın bittikçe ilave edin.


Marshmallowları beyaz ve pembe olanları ayırın. Cam bir kaseye beyazları ya da pembeleri alın, üzerine elinizle su serperek nemlendirin. Dilerseniz benmari usulü ya da benim gibi mikro dalgada kısa aralıklarla ( 20 saniyede bir çıkararak silikon spatulayla karıştırdım ) eritebilirsiniz. Eriyen marshmalowu fazla bekletmeden hatta son sürat kurabiyelerin üzerine sıkın. Sıkma işlemi bittikten sonra tabaklara batırarak dilediğiniz süslemelerle kaplayın. Daha sonra pembe marshmalowlar için de aynı işlemi yapın.



12 Mayıs 2014 Pazartesi

PANCAR SALATASI


Bu ara sipariş yoğunluğum yüzünden biraz hafif tarifler veriyorum sanırım :) Aslında bugün pasta tarifi vardı sırada ama, anneler günü dolayısıyla yaptığım pasta, kargaşa anında bir çırpıda tükenip fotoğraflanamadan bittiği için... Ne yapalım artık, bi daha ne zamana aynısından yaparım bilemem, ama ben onu araya bir yere sıkıştırır, yapar, tarifi veririm muhakkak size.

Benim çok sevdiğim salatalarımdan biri bu. Eminim çoğunuz yapıyorsunuzdur ama ben biraz değiştirdim malzemeleri. Bir de böyle deneyin derim...


Malzemeler:

3-4 adet pancar
2-3 dal taze soğan
bir avuç kadar biberli zeytin
1 küçük konserve mısır

Pancarların saplarını kesin, iyice yıkayın. Bütün olarak tencereye dizin ve üzerini geçecek kadar su ekleyin. Bir tatlı kaşığı kadar tuz ekledikten sonra tencerenin kapağını kapatıp kaynatın. Çatalla yumuşayıp yumuşamadığını kontrol edin. Kabuğu rahat soyuluyorsa yeterince haşlanmış demektir. Haşlanan pancarlar soğumaya başlayınca soyun ve küp küp doğrayın. Üzerine sirke ve yeterince tuz ekleyin. Eğer akşamdan yaparsanız sirkeyi daha iyi çekiyor ama fazla zamanınız yoksa en az bir saat bekletmenizi tavsiye ederim. Servisden önce taze soğanları ince ince doğrayın, zeytinleri halka halka doğrayın ve pancarların içine koyun. Biraz zeytinyağını da ekledikten sonra beraber karıştırın. Masaya getirmeden önce mısırınızı da üzerine serpiştirip servis edin. Afiyet olsun...

10 Mayıs 2014 Cumartesi

MANTAR DOLMA


Mantar dolma için bekleyenlere çok vakit kaybetmeden tarifi veriyorum.


Mantar Dolma malzemeleri:

1\2 kg orta boy mantar
1 adet domates
1 adet sivri biber
1 küçük kase rendelenmiş kaşar
1 diş sarımsak
tuz, karabiber
zeytinyağ


Mantarların kabuklarını soyun ortalarını çıkarın.

Biberleri ince ince doğrayın. Domateslerin orta göbeğini almadan etli kısmından ayırın. Domatesler kalın kabukluysa soyabilirsiniz. Gerçi bu mevsimde domatesleri kalın kabuklu bulmak zor ama kabuklu hoşlanmayanlar da soymayı tercih edebilir. Ben vitamini kabuğundadır diyorum ve mümkün olduğunca soymamaya çalışıyorum. Neyse tarife kaldığımız yerden devam edelim. Domatesleri de küçük küçük küp şeklinde doğrayın. İnce doğramak önemli çünkü pişmeden fırınladığımız için çok çiğ kalmasnı istemeyiz. Sarımsakları da küçük küçük doğrayıp kaşarla beraber bütün malzemeyi karıştırın. Eğer varsa taza fesleğen ya da kekik de koyun çok lezzetli oluyor. Mantarların içlerini doldurup üzerlerine arzuya göre ince ince zeytinyağı akıtın. 200 derece ısıtılmış fırında kaşarlar eriyene kadar pişirin.

ANNELER GÜNÜ KURABİYESİ


 Bütün annelerin, anne adaylarının ve kalbinde anne olma aşkı olanların Anneler Günü kutlu olsun...










9 Mayıs 2014 Cuma

BİBER SOS EŞLİĞİNDE KIBRIS KÖFTE


Davet sofralarınız için çok lezzetli, bereketli ve pratik bir tarif daha. Sizde de öyle midir bilmem ama akşam yemeğine misafir ağarladığımda beni en çok düşündüren  konu ana yemeğin ne olacağı oluyor. O yüzden bu tarif, benim gibi ana yemek sıkıntısı çekenlere gelsin :)) Çocuklarınız için yumuşacık ve top şeklindeki bu köfteler evinizde çok popüler olacak diyorum ve tarife geçiyorum.

Mantar dolma tarifini ise saatin geç olması ve yorgun bir günün bir an önce nihayete ermesi için önümüzdeki günlere erteliyorum.

Kıbrıs köfte malzemeleri:

1\2 kg dana kıyma ( ben çektirirken içine biraz kuzu eti de koydurdum. )
1 orta boy soğan
bir tutam maydanoz
1 çay bardağı galeta unu
2 orta boy patates
kimyon, karabiber vb.
tuz

Köfte için patates hariç bütün malzemeleri karıştırın. İyice yoğurduktan sonra buzdolabında en az 1 saat dinlendirin.

Fırınınızı 180 derecede ısıtın.

Patatesleri rendeleyip iki avucunuzun içinde suyunu iyice sıkın ve köfte harcının içine katıp tekrar yoğurun. Cevizden biraz büyük parçalar kopartıp yuvarlayın ve yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine dizin. 15 dakika 180 derecede pişirdikten sonra fırınınızı 200 dereceye çıkartın ve üzeri kızarana kadar pişirin.

Bu yemeği yaparken fırınlamadan hemen önce patatesi katmalı ve fazla zaman kaybetmemelisiniz. Bekledikçe patates kararmaya başladığı için kötü bir görüntü oluşuyor. Eğer zaman kazanmak istiyorsanız patatesleri rendeleyip suyun içinde bekletin ve kullanmadan önce iyice suyunu sıkın.


Biber sos:

2 adet közlenmiş biber
2-3 diş sarımsak
1 adet domates
tuz, pul biber

 Domatesi rendeleyin. Biraz tuz ekledikten sonra suyunu salıp sonra tekrar çekene kadar pişirin. Közlenmiş kırmızı biberleri tuz, baharat ve sarımsaklarla beraber rondoda çekin. Bunları da tavaya ekleyip bir taşım kaynatın suyunu çektirin. Fırından çıkan köftelerin yanında servis edin. 

Ben bezelyeli pilav,mantar dolma  ve kızarmış, kurutulmuş biber eşliğinde servis ettim.


Burada da üzerine pişmesine yakın dil peyniri çeri domates ekleyerek yapmıştım. Fikir olması için fotoğrafını çektim.


4 Mayıs 2014 Pazar

YEŞİL MERCİMEK SALATASI


Bu ara biraz yoğun günler geçirdiğim için sırada bekleyen uzun tarifler içinde yazması en kısa ve teferruatsız olan reçeteyi seçtim. Kendimi yayın yapmadığım günlerde suçluluk duygusu içinde hissettiğim için bir salata tarif dahi olsa yazmak bu duyguyu biraz hafifletiyor. Salata deyip de geçmeyelim aslında benim en sevdiğim öğünlerden biri... İçine haşlanmış makarna ya da tavukla bir öğün oluşturabilirsiniz ayrıca et ve tavuk yemeklerinin yanına da çok yakışıyor. Bence bu salatanın olmazsa olmazı taze nane... Baklagillerin en az tüketildiği yaz günlerinde bile içindeki taze nane çok fresh bir tat katıyor. Yazılarımda türkçe kelimeler kullanmaya dikkat ederim ama freshe tam karşılık bulamadım burada. Ferah desem de olabilir miydi acaba??? Neyse siz demek istediğimi anladınız...

 Malzemeler:

1 su bardağı haşlanmış mercimek
1\2 demet maydanoz
1\2 demet nane
2 dal taze soğan
1 dal taze sarımsak ( olmazsa da olur )
bir tutam dereotu
bir çay bardağı mısır
zeytinyağı, nar ekşisi,limon,tuz


Bütün malzemeleri karıştırın ve damak tadınıza göre yağınızı ve ekşinizi ayarlayın. Dilerseniz daha doyurucu bir öğün olması için, içine haşlamış olduğunuz yarım su bardağı kadar arpa şehriye vb. ekleyebilirsiniz.


Ben ocakta unuttuğum için biraz fazla haşlamışım siz biraz daha diri olması için sık sık kontrol edin. Eğer vaktiniz varsa mercimekleri önceden ıslatırsanız daha çabuk haşlanır.

1 Mayıs 2014 Perşembe

RUS PASTASI-MEDOVİK PASTA


Bugün sıradaki tarif Cafe Pepela'da gördüğüm ve uzun zamandır denemek istediğim bir rus pastası. Bizim bisküvili pastalara eş değerde bir pasta türü. Bisküvilerin içindeki katkı maddeleri ve koruyucuları çocuklarıma yedirmek istemiyorum diyenlerdenseniz artık yeni reçeteniz bu olsun. Biraz el oyalayıcı gibi görünse de çıkan sonuç gayet başarılı. Görüntü olarak yaş pasta cazibesinde bir sunum olduğu için aynı zamanda evinize gelen misafirlerin gözünü dolduran bir çeşit bu. Ben pazar kahvaltısına gelen çok eski dostlarımız için, kahvaltı sonrası ikram ettim ve hepsi çok beğendi. Yenmesi hafif bir tatlı olarak ağır bir akşam yemeğinin arkasından bile masanıza çıkartabilirsiniz gibime geliyor. Kremasında değişiklikler yaptım meyve yakışacağını düşündüğüm için, ki yanılmamışım, içine muz da koydum.


Malzemeler:

3 yumurta
120 gr tereyağ
1 çay bardağı şeker
3 çorba kaşığı bal
1.5 paket kabartma tozu
4 su bardağı un ( 3.5 bardak yetti )
1 paket vanilya

Kreması İçin:

1 paket süt kreması ( 200 ml )
1 su bardağı süt
3 paket krem şanti
1 paket labne peyniri ( 200 gr )
3 silme yemek kaşığı pudra şekeri ( çok tatlıdan hoşlanmıyorsanız azaltın ya da hiç koymayın. )
dilerseniz muz,çilek vs.

Üzeri İçin:

1 paket krem şanti
1 bardaktan bir parmak eksik süt
50 gr bitter çikolata


Tereyağı tavada ya da varsa mikro dalgada eritin.

Balı bir tavada ısıtın sulanmaya başlayınca kabartma tozunu yavaşça ekleyin. Köpürme yaptığı için çok küçük tava kullanmayın. Beraber biraz daha ısıttıktan sonra tavayı bir kenara alın

Yumurtaları ve şekeri 3-4 dakika iyice çırpın ve sırasıyla ılık haldeki balı ve tereyağı ekleyin. Elenmiş un ve vanilyayı da ekledikten sonra ( tarifte hafif sert denmiş ama ben kulak memesi kıvamında bıraktım ) hamuru 6 bezeye ayırın. ( Ben daha yüksek istediğim için yaklaşık 24 cm'lik tencere kapağımla 8 adet çıkardım. )


 Her bezeyi unlanmış tezgahta 2-3 mm kalınlığında açın ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye alın. Şekillerinin çok muntazam olması bu aşamada çok önemli değil ama her hamuru açtıktan sonra tencere kapağınızı üzerine koyup biraz kenarlardan taşıp taşımadığını kontrol edin.


Gene tarifte 2-3 dakika denmiş ama ben tam 8 dakika pişirdim. Kenarları hafif pembeleşinceye kadar siz de kendi fırınınızın başında bekleyerek bu zamanı ayarlayın. Bir tanesi fırında pişerken diğer tepsiye 2. bezeyi açarak zaman kazanabilirsiniz. Her fırından çıkan hamuru sıcakken ya da bir dakika bekledikten sonra tencere kapağıyla kesin.


 Artan hamurların bir kısmını yanlara kaplama yapmak için kullandım. Kalan parçaları da buzdolabı poşetine koyduktan sonra çikolatalı top, truff, mozaik pastası vb. şeylerin yapımında kullanmak üzere derin dondurucuya kaldırdım. Hepsi piştikten sonra ( benim aynı gün malzemem olmadığı için pasta disklerini pişirdikten sonra bir torbaya sardım ve kremayı ertesi gün hazırladım. ) kremayı hazırlamaya girişebilirsiniz.

Krema için gereken bütün malzemeleri geniş bir kaba koyun ve mikserle iyice çırpın. Her kata yaklaşık 3 yemek kaşığı kadar koyup üzerine çok ince doğradığınız muz dilimlerini dizin. ( Benim pastam 8 kat olduğu için kremam az geldiğinden üst katını krem şantiyle kapladım ama eğer sizinki yeterse içi kremasıyla üstünü kaplayabilirsiniz. ) Ara katlarını tamamını kapladıktan sonra kremanın biraz sertleşmesi için buzdolabında 1 saat kadar dinlendirin.

Krem şantiyi sütle çırpın ve buzdolabından çıkardığınız pastanın üstünü tamamen kaplayın. Robotta irice çektiğiniz artan kırıntılarla yanları kapladıktan sonra tekrar buzdolabına kaldırın.

Bitter çikolatayı benmaride eritin. Eğer varsa sıkma torbasıyla yoksa kaşıkla pastanın üzerine paralel çizgiler yapın. Bir kürdan ya da bıçağın ucuyla bir yukarıdan aşağı bir aşağıdan yukarı olmak üzere çizgiler çizerek deseni oluşturun. Buzdolabında üzeri kapalı olarak bir gece dinlendirin.