30 Eylül 2014 Salı

ETİ PUF SÜSLEMELERİ 2


 Bu da oğlumun kurstan arkadaşı Rüzgar'ın doğum günü için süslediğim Eti Puf'lar...


Burada daha önce yaptığım Eti Puf süslemelerine bakabilirsiniz...

PRENSES TAÇLI FIRFIRLI PEMBE PASTA


Oğlumun kankisi güzeller güzeli Beren için hazırladığım prenses pasta.


Taç yapımında şeker hamurunun azizliğine uğradığım için parçaları bir arada tutmak epey zor oldu. Çocuklar yemek isteyebilir diye içine Tylose kullanmadan kendi kendine kurur diye düşündüm ama  3-4 gün önce yaptığım halde bir türlü kurumak bilmedi. Enteresan bir şekilde şeker hamuru paketten çıkardığımda yoğurmama bile gerek kalmayacak kadar yumuşaktı. Ben de en son tylose'u sulandırarak macun kıvamına getirdim ve parçaları o şekilde yapıştırdım. Gene de ufak tefek sorunlar çıkardı ama bunlar da tecrübedir dedim ve de en azından kendi aramızda yediğimiz için sorun yapmadım. Etekleri için ayrı bir paket şeker hamuru açtım ama o da aynı marka olmasına ve aynı yerden almam rağmen yoğururken pazılarımda küçük yumurtalar oluştu:))

Pandispanyası için buradaki ölçüleri 22 cm'lik çemberimde pişirdim. 4 pata ayırdım. İlk katına çikolatalı pastacı kremasını yarım ölçü yaparak kullandım. İkinci ve üçüncü katına bir paket orman meyveli Creme Oleyi kendi ölçüsünde iki parmak daha az sütle çırpıp daha koyu kıvamda diğer iki kata kullandım. Böğürtlen ve çikolata serpiştirip son katı da üste koydum.


En üstü için bir paket süt kreması ve bir paket krem şantiyi beraber çırpıp onunla sıvadım. Şeker hamuruyla eteklerini hazırlayıp minik şekerleme süsleriyle de üstünü süsledim....


22 Eylül 2014 Pazartesi

ÇİKOLATALI ÇITIR KURABİYE



Çocukların yeni gözdesi bol çikolatalı ve bereketli bir kurabiye var bugün sırada. Yapımı gayet kolay ama tek şartı hamuru bir gece önceden hazırlamak. Aslında bir çok kurabiye hamurunu bir gece dinlendirmek daha iyi sonuç veriyor ama bu tarz bisküvi tadında az un içeren kurabiyelerde yayılma durumunu azaltmak için daha elzem bir durum....


Malzemeler: 

1 silme tatlı kaşığı karbonat
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 paket vanilya
1 çay kaşığı tuz
2.5 su bardağı un
1 çay bardağı damla çikolata
1 çay bardağı minik minik doğranmış bitter çikolata ( ben kuvertür kullandım )
200 gr tereyağ ( oda sıcaklığında )
1 su bardağı dolusu toz şeker ( ben yarısını esmer şeker kullandım. Eğer esmer şekeriniz yoksa 1 çorba kaşığı pekmez ilave edebilirsiniz )
1 bütün yumurta artı bir yumurtanın sarısı



Un, kabartma tozu,vanilya ve tuzu bir kaba eleyip bir kenara ayırın.

Kenarları yüksek bir kaba tereyağını alın ve mikserin orta hızında rengi beyazlayana kadar 2 dakika kadar çırpın. Benim en sevmediğim kısmı budur çünkü eğer tezgah mikseriniz yoksa ortalığa sıçratmadan bu işlemi yapmak neredeyse imkansız gibi bir şey. Kenarları yüksek çırpma kabı tercih etmemin sebebi de bu zaten... Şekeri de yavaş yavaş ekleyip çırpmaya devam edin. Yumurtaları da ekleyip beş dakika daha orta hızda çırpmaya devam edin.

Karışım iyice özleşince yavaş yavaş unlu karışımı ekleyin. Unu eklerken mikseri düşük ayara getirirseniz ortalık una bulanmamış olur:) En son çikolataları ekleyip mikserle ya da spatulayla karıştırın. Kuru elinizle ellediğiniz zaman hamur ele yapışmamalı. Eğer elinize çok yapışıyorsa bir çorba kaşığı daha un ekleyip iyice karıştırın.


Hamuru buzdolabı poşetine kaldırıp ağzını sıkıca kapatın ve buzdolabında bir gece dinlenmeye bırakın. ( Hamur bu şekilde buzdolabında 2-3 gün bekleyebilir )

Ertesi gün hamuru oda sıcaklığına göre değişen bir süre olduğu için takribi 5 dakika dışarıda beklettikten sonra koparacak ve şekil verecek kıvama gelince tepsiye ceviz büyüklüğünde yuvarlayın. Hamurunuz yayılacağı için arada üçer parmak boşluk bırakın. Biten tepsiyi buzdolabına kaldırıp 1 saat, vaktiniz yoksa derin dondurucuda üstü açık 15-20 dakika bekletin.

Tepsiniz buzdolabındayken kalan hamurları da bir çay tepsisisine yuvarlayıp üzerini örtmeden buzdolabına kaldırabilirsiniz. Böylece tepsiyi fırına verdiğinizde onlar da hazır beklerler. Ya da varsa ikinci tepsinize yerleştirip de bekletebilirsiniz.

Eğer daha çikolatalı görünmesini istiyorsanız sıcakken elinize aldığınız bir parça çikolatayı kurabiyelere sürebilirsiniz.


180 derece ısıtılmış fırına verdiğiniz kurabiyeler 20-25 dakika sonra kenarları hafif sararıp kahverengiye dönmeye başlayınca fırından alın. Buzdolabında bekleyen diğer tepsiyi de fırına yerleştirip aynı şekilde pişirin. Benim fırınımda ve ölçülerimde 3 tepsi kurabiyem  ( yaklaşık 50 adet ) oldu.

 İlk tepside pişen kurabiyeler soğumaya başlayınca terleme yapmaması için tel ızgaranın üzerine alın.

21 Eylül 2014 Pazar

PEMBE MAKARONLAR


Oğlumun bebeklik arkadaşının doğum günü için yaptığım makaronlar. Sıktıktan sonra kurumaya almadan önce üstlerine kakao eledim.


Ayrıca havalar sıcak olduğu için ganaj ölçüsünü bire iki yaptım. Yani 200 gr kremaya 400 gr bitter kuvertür kullandım. Tarife buradan ulaşabilirsiniz.


17 Eylül 2014 Çarşamba

TRİLEÇE


Çok ilginç ama özellikle ağır yemeklerden sonra iyi gidecek çok hafif fakat şerbetli bir Arnavut tatlısı Trileçe... Yediğiniz anda hatta görüntü itibariyle de sütlü tatlıyı andırıyor. İlk anda bana keke sütlü bir şerbet dökmek fikri garip geldi ama bir arkadaşımın başka bir yerde test edip bana da senin muhakkak deneyip bloguna koyman gereken bir tarif demesi üzerine ben de tabii ki durmadım ve hemen denedim. Hatta bu postu yazdığımda üçüncü denememi de yapmış bulunmaktayım. Evdeki herkes, özellikle üzerindeki karamelinin de çok önemli etkisi var elbet ama çok ama çok beğendi. Hele ki eğer evinizde daha önce tarifini verdiğim süt reçeli ( swetened condensed milk ) varsa mutlaka onunla da bir deneyin derim.



Ben evde oğlumun ısrarları üzerine aldığımız karamel sosunu kullandım ama siz isterseniz daha önce tarifini verdiğim karamel sosunu kullanabilirsiniz.


Malzemeler:

1 su bardağı un ( 140 gr )
1 su bardağından bir parmak eksik toz şeker ( 150 gr )
4 yumurta
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 - 2 damla limon suyu

Şerbeti için:

500 ml süt
1 paket ( 200 ml ) süt kreması
1 su bardağı toz şeker ( varsa süt reçeli )

Üzeri için:

Karamel sos


Un, kabartma tozu ve vanilyayı beraber bir kaba eleyin.

Şerbeti için olan malzemeleri bir kaba alıp mikserle köpüklü ayran gibi bir görüntü alıncaya kadar çırpın ve buzdolabında bekletin.

Yumurta beyazların ve sarılarını ayırın. Beyazlarını limon suyuyla birlikte çırpmaya başlayın.
Yumurta beyazınız köpürmeye başlayınca şekeri bir kaç seferde ekleyerek çırpmaya devam edin. Beyazlar traş köpüğü kıvamına gelince yumurta sarılarını da 4 seferde ekleyerek çırpma işlemine devam edin. Unlu karışımı da ekleyip karışım homojen bir yapı olunca karıştırmayı bırakın. Yağlanmış tercihen kare tepsiye ya da borcama ( servisi daha kolay olması açısından ) dökün. 180 derecede önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 30 dakika üzeri hafif pembe bir renk alıp içine batırdığınız kürdan temiz çıkana kadar pişirin.


Kekimiz pişince yaklaşık 2-3 dakika ilk sıcaklığı çıkmasını bekleyin. Ardından her yerini kürdanla iyice delin.


Buzdolabındaki şerbeti kekinizin her yerine gelecek şekilde dökün.


Bu şekilde üzerini strechleyip tercihen bir gece buzdolabında bekletin. servis yapacağınız zaman dilimlere ayırın ve üzerine karamel sosunu dökün. İsterseniz çikolatalı ya da meyveli soslarla da deneyebilirsiniz.


12 Eylül 2014 Cuma

BADEM EZMELİ-VİŞNELİ CUPCAKE


Daha önce tarifini paylaştığım badem ezmesini, bir kısmını sade yedikten sonra derin dondurucuya kaldırmıştım. Çocukların şeker hamuru tutkusuna alternatif olabilecek çok daha sağlıklı bir kurabiye kaplama malzemesi olacak diye çok umudum vardı. Ama anladım ki çocuklar badem ezmesiyle kaplanmış kurabiyeleri ağızlarına bile koymayacaklar. Ben de dedim ki cup cake yapayım da içinde ne olduğunu anlamadan onlara yediririm bunu. Bu kez de içinde de vişne var diye yemeyince ben de üzerine krema yapmaktan vazgeçtim ve böyle tükettik. Yoğun browni tadında keklerden hoşlanıyorsanız gerçekten çok güzel bir tarif. Bizim evde biz ve eve gelen nasibi olan misafirler tarafından afiyetle yendi...

Ölçü olarak epey fazla kekiniz oluyor. Siz isterseniz küçük bir kek kalıbınız varsa, yarısını da oraya döküp dilimleyerek de tüketebilirsiniz.... Ya da yarım ölçü yapabilirsiniz...

Badem ezmesi koymasanız da olabilir...

Malzemeler:

3 yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı ayçiçek yağı
2 su bardağı un
1 paket ( 25 gr ) kakao
1 küçük kase vişne ( çekirdeksiz )
1 küçük kase küp küp doğranmış badem ezmesi
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya


Un, kakao, kabartma tozu, vanilyayı beraber bir kaba eleyip bir kenara alın.

Cup cake-muffın kalıplarınızı tepsinize dizin onu da kenara alın.

Fırın 170 derecede ısıtmaya başlayın.

Yumurta ve şekeri çırpma kabınıza alın ve yoğurt kıvamına gelene kadar iyice çırpın. Ardından yoğurt ve sıvı yağı da sırayla ekleyip 1'er dakika çırpın. Unlu karışımı da ekledikten sonra karışım özleşene unlar kaybolana kadar çırpmaya devam edin. En son vişne ve badem ezmelerini de ekledikten sonra tahta kaşıkla karıştırıp muffın kalıplarına tatlı ya da yemek kaşığıyla bir parmak boşluk kalacak şekilde eşit şekilde paylaştırın. Eğer vişneler belli olsun isterseniz benim gibi üzerlerine birer ikişer adet vişne tanesi koyabilirsiniz.

Fırında yaklaşık 30 dakika içine batırdığınız kürdan temiz çıkana kadar pişirin.


11 Eylül 2014 Perşembe

REYHAN ŞERBETİ


Evet sonunda son bardakta yakalayabildim. Evde çoğu zaman ben daha tek yudum dahi alamadan bitiyor bu şerbet... En küçüğünden en büyüğüne çek sevildi bizim evde.. İlk denemede çocuklara tadı ve kokusu bir garip gelse de sonradan vazgeçilmez oldu onlar için... Kızımı en çok cezbedense tatlı pembe rengi oldu:)

Yemeğe gittiğimiz arkadaşımın ikram ettiği bu içeceğe ilk anda kokusundan sonra da tadından dolayı hayran kaldım. Hele de yapımının bu kadar basit olması dediğim gibi bizim için vazgeçilmez oldu...


Malzemeler:

1 demet reyhan ( mor fesleğen )
1 çay kaşığı limon tuzu ya da yarım limon suyu
8 yemek kaşığı toz şeker ( tadına bakarak şeker oranını artırabilir ya da azaltabilirsiniz )
kaynamış su

Reyhanları iyice yıkayıp ayıklayın. Sığabileceği geniş bir tencereye alın. Limon tuzu ve şekeri de üzerine serpiştirdikten sonra 1.5 lt kaynamış suyu üzerine yavaş yavaş akıtın. Kapağını kapatıp 10 dakika bekleyin. Şekerler erisin diye karıştırdıktan sonra süzgeç yardımıyla süzüp cam bir sürahiye aktarın. Bir süre dışarıda oda sıcaklığında ısısının düşmesini bekledikten sonra buzdolabına kaldırıp soğuyunca buzla beraber servis edebilirsiniz.

5 Eylül 2014 Cuma

MARZİPAN-BADEM EZMESİ



Kurabiye kaplamak için yaptığım ama yapılamadan tüketilen bir badem ezmesi tarifim var bugün sırada...

Şeker hamuru kaplanmış kurabiyeleri görsel olarak çok beğenmeme rağmen tadından hiç hoşlanmadığım ayrıca pasta kaplamayı da denemeyi düşündüğüm için böyle bir tarif arayışına giriştim. Dediğim gibi hem ayak üstü yenildiği hem de kıvamı tam istediğim gibi olmadığı için bu teşebbüsüm başka bahara kaldı... Yumurta beyazıyla yapılan tarifler sanırım kaplamaya daha uygun olacak. Bu reçete yumurta sarısıyla yapıldığı için biraz yumuşak oldu.

Badem ezmesinden hoşlanıyorsanız, bayramlarda sunum yapmak için kalıplara sıkıştırarak değişik şekilde figürlerle ya da üzerine şeker hamurundan süslemelerle bebek mevlütlerinde dahi kullanabilirsiniz.


Malzemeler:

60 ml su
300 gr toz şeker
200 gr toz badem
1 yumurta sarısı
aldığı kadar pudra şekeri


Su ve şekeri beraber küçük bir tencereye alın. Orta ateşte kaynamaya bırakın. Kaynayınca altını kısın ve kısık ateşte 10 dakika kadar kaynatın, suyun rengi dönmeye başlayınca altını kapatın. Ocaktan aldıktan sonra bademleri içine koyup tahta kaşıkla karıştırın bu arada ısısı biraz düşen karışıma yumurta sarısını da ekleyip tekrar karıştırın. Pudra şekerini yavaş yavaş ekleyip ele yapışmayan yumuşak bir hamur haline gelince şekeri eklemeyi bırakın. Hamuru dilerseniz strech filme dilerseniz kalıplara koyup buzdolabında saklayın. Eğer fazla gelirse derin dondurucuda uzun süre muhafaza edebilirsiniz.