26 Ekim 2014 Pazar

KESTANELİ PASTA


Canımız tatlı bir şeyler çekince buzdolabında yaşanan yumurta patlaması yüzünden pandispanya yapmaya karar verdim. Ayrıca derin dondurucumda ayıklayıp mutfak robotunda parçalamış olduğum kestanelerde durup dururken basit bir kremayla,  aynı gün içinde hem pandispanyasını pişirip, hem iç kremasını ve dış süslemesini yapıp afiyetle yedik.

Süsleme biraz özensiz oldu ama dediğim gibi kendimize o anda tüketmek için hazırladık siz kendi yaratıcılığınıza ve el becerinize göre bir şeyler yaparsınız artık:)

Daha önce yaptığım buradaki pastanın pandispanyasını 3 tepeleme çorba kaşığı kakaoyla yaptım.


Malzemeler:

Kestaneli Kreması İçin:

200 gr haşlanmış ayıklanmış ezilmiş kestane ( burada anlatmıştım )
2 çorba kaşığı pudra şekeri
2 yemek kaşığı tereyağ
1 yumurta sarısı
150 gr bitter çikolata
1 paket ( 200 ml ) krema
1 çay bardağı kadar süt

Üzeri için:

1 paket krem şanti
1 su bardağı süt ( 200 ml )
100 gr beyaz küvertür çikolata


Kekinizi pişirdikten sonra ( ben 22 cm çember kullandım 4 pat çıktı ) mümkünse bir gün buzdolabında strechli bir şekilde dinlendirin. Benim zamanım olmadığı için  dinlendirmeden kestim.

Kestaneleri  küçük bir tencereye alın ve orta ateşte karıştırarak kavurun. İçine pudra şekerini atıp beraber karıştırın koyu bir kıvam alana kadar da süt ekleyin. Çok sıvı bir kıvam olmasın kremanız cıvık olur, koyu ama sürülebilir kıvamda olması yeterli.


Bitter çikolatayı benmari usulü eritip tereyağı da ekleyin. iyice ısınınca çırpılmış yumurta sarısını çok ince akıtarak bir yandan da çikolatayı çırpıcıyla iyice çırpın. Bu arada çikolata benmaride olsun. Bu sayede yumurta sarısı pişeceği için çiğ kalma durumu ortadan kalkıyor. Buzdolabındaki kremayı mikserle çırpın ve kabartın. Krema sertleşince kestaneli karışımı ve yavaş yavaş çikolatayı ekleyip spatulayla karıştırın. İç kremanızı dinlenmesi ve içindeki çikolatanın kıvam alması için buzdolabına kaldırın.

Beyaz çikolatayı benmaride eritin. Krem şantiyi soğuk sütle çırpın. Eriyen çikolata ılınınca krem şantinin içine katın ve beraber biraz çırpın. Kremanızı kıvam alması için buzdolabına kaldırın.

Pandispanyanızı ara katlarına hazırladığınız kestaneli kremayı sürün. Dışını da beyaz çikolatalı kremayla dilediğiniz gibi süsleyin.

23 Ekim 2014 Perşembe

FINDIKLI VE REÇELLİ KURABİYE



Çok leziz bir kurabiye sıradaki. Şekilleri biraz özensiz oldu ama tadı çok güzel. Aceleye geldiği için ben çok uğraşamadım siz biraz daha özenirseniz misafirleriniz için çok güzel bir ikram olabilir.
Ortasına benim çilek reçelim vardı hali hazırda ama siz dilediğiniz bir marmelatı kullanabilirsiniz.

Tarif Cenk Sönmezsoy'dan...


Malzemeler:

150 gr tereyağ ( oda sıcaklığında )
1/2 su bardağı pudra şekeri ( 80 gr )
1,5 su bardağı un ( 210 gr )
1/4 tatlı kaşığı tuz ( 2 gr )
1 yumurta beyazı
1 su bardağı kırık fındık ( 120 gr )
dilediğiniz  marmelat ya da reçel ( 1/3 su bardağı )


Fındık kırıklarını bir tabağa alın. Yumurta beyazını çatalla hafif köpürene kadar çırpın ve kanar alın.

Tereyağ ve pudra şekerini mikserle yumuşayıp iyice özleşene kadar beraber çırpın. Unu ve tuzu ekleyip mikserin en düşük hızında irili ufaklı hamur olana kadar çırpmaya devam edin. Hamur elinizle sıktığınızda bir araya gelen bir hamur olacak. Hamuru toparlayıp ceviz büyüklüğünde toplar yaparak,  her yerini önce yumurta beyazına ve ardından fındık kırıklarına bulayın. Ortasını parmağınızı sokarak çukurlaştırın. Çatlayan yerleri varsa elinizle sıkıştırarak düzeltin.

Ben buzdolabımda yer olduğu için yağlı kağıdı serdiğim fırın tepsime dizdim. Sizin yeriniz yoksa daha uygun bir şeye ( kesme tahtası, yayvan tabak vs. ) birer parmak boşlukla dizip 20 dakika derin dondurucuda bekletin. Beklerken üzerine bir şey örtmeyin.

Fırını 180 derecede ısıtın. Süre bitiminde eğer kurabiyeleri pişirmeyecekseniz buzdolabı poşetine ( yapışmamaları için ayrı ayrı dondurun) koyup pişireceğiniz zaman çözdürmeye gerek olmadan ısınmış fırında pişirmeye hazır halde oluyorlar.

Fırın tepsinizi ( tepsiye sığmayanları buzdolabında muhafaza edin. Bu şekilde buzdolabında 3 gün kalabilir. ) 180 derece 10 pişirin. 10 dakika sonunda tepsiyi fırından çıkarıp kabaran orta kısmını yuvarlak bir şeyle ( Spatula, tahta kaşık arkası vb. ) hafifçe bastırın. Tekrar fırına koyup fındıklar altın rengi olana kadar pişirin. İkinci tepsiye de aynı işlemleri uygulayın. Tepsiler ılınıp oda sıcaklığına gelince ortalarına dilediğiniz marmelat ya da reçelle doldurun.  Soğuyunca servis edin...

21 Ekim 2014 Salı

SULTAN KAVUĞU-İMAM SARIĞI


Basit ve hemen herkesin bir yerlerde denemiş olduğu bir tarif var bugün sırada.. Uzun zamandan beri yapmadığım bu tarifi sizinle paylaşmak için tekrar yaptım. Çocuklarda bu minik pastaları çok sevdiği için yakın zamanda tekrar yaparım gibi gözüküyor.


Malzemeler:

4 yumurta
1 su bardağı şeker
1 su bardağı un
2 yemek kaşığı kakao
2 yemek kaşığı ılık su
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 paket kabartma tozu

hindistan cevizi

Kreması için: 

Sade pastacı kreması

Çikolatalı sos için:

100 gr çikolata
100 gr süt kreması


Öncelikle ganajınız için kremayı küçük bir tencereye alın ve kaynama noktasına gelene kadar ısıtın. Isınan kremaya çikolatalarınızı koyun ve eriyene kadar karıştırın. Soğuması için bir kenara alın.

Fırın tepsinizi yağlı kağıt serin.


Un, kabartma tozu ve kakaoyu beraber eleyip bir kenara alın. Yumurta ve şekeri beraber yoğurt kıvamına gelene kadar yaklaşık 5-6 dakika çırpın. Zeytinyağı ve suyu da ekleyip biraz daha çırpın. Unlu karışımı da ekledikten sonra spatulayla yuvarlak hareketler yaparak karıştırın. Yağlı kağıt serili tepsiye dikkatlice döküp kenarlar kırılmasın diye her yere eşit şekilde yayın.

180 derece ısıtılmış fırında yaklaşık 12 dakika içine batırdığınız kürdan temiz çıkana kadar pişirin.

Kekiniz pişerken pastacı kremanızı hazırlayın. ( Kremayı bir gün önceden de hazırlayabilirsiniz. )Pastacı kremasından iki üç yemek kaşığı kenarları kaplamak için ayırın.

Ayrı bir kaba bir su bardağı kadar hindistan cevizi döküp onu da kenarda hazır bekletin.

Pişen kekiniz soğuduğunda yuvarlak kalıp kullanarak daireler çıkartın. Eğer kalıbınız yoksa çay bardağını kullanabilirsiniz ama bardak keskin olmadığı için hamuru çok ezip ziyan olmasına neden olabiliyor.

 Kek yeterince yumuşak olduğu için ben ihtiyaç duymadım ama daha yumuşak pastacıklar istiyorsanız çıkardığınız kekleri sütle ıslatabilirsiniz. Aralarına birer kaşık ya da sıkma torbasına koyarak sıkma torbasıyla kremasını koyun ve üzerine diğer parçayı kapatın. Bütün kekler bitene kadar bu işlemi tekrar edin

Artan kremadan iki üç yemek kaşığı kadar ayırdığınız kısmını sütle ya da kremayla biraz açın. Çok yumuşak yaparsanız krema akacağı için kıvamını kontrollü yaparsanız daha iyi olur.Yumuşayan kremaya iki katlı keklerinizin kenarlarını bulayıp ardından her yerini hindistan cevizi kaplayın. Üstünde açık kalan taraflara hazırladığınız çikolatalı ganajdan birer kaşık koyup yayın. Eğer ganajınız bu arada sertleştiyse benmaride biraz ısıtarak yumuşatabilirsiniz.

Artan kek parçalarını truff yaparak değerlendirebilirsiniz.



17 Ekim 2014 Cuma

HÜNKAR BEĞENDİ


Şöyle biraz geriye doğru baktım da ne çok tatlı tarifi paylaşmışım son zamanlar. O yüzden daha bir sürü tatlı tarifi sırada yazılmayı bekleye dursun ben şöyle özel misafir sofralarına hazırlayabileceğiniz herkesin bildiği, duyduğu bir yemeği yazmak istiyorum bugün. Aslında tarif çok basit beşamel sos yapmayı biliyorsanız zorlanacağınız hiç bir aşaması yok.

Ben beşamel sosu göz kararı yaptığım ve bu yemeği hazırlamak biraz aceleye geldiği için sütün ölçüsünü tam ölçemedim ama sosunuz kaynadığında koyu çorba kıvamındaysa olmuş demektir.

Beğendinin ölçüleri yapacağınız kişi ölçüsüne göre değiştiriebilir. Bu tarifle 4 kişilik bir yemek çıkartabilirsiniz.

Malzemeler:

Eti için:

250 gr kuşbaşı et ( ben biftek kullandım )
1 yemek kaşığı domates salçası
2 adet rendelenmiş domates
2 diş rendelenmiş sarımsak

Beğendisi İçin:

1 büyük boy közlenmiş patlıcan
2 yemek kaşığı tereyağ
2 yemek kaşığı un ( silme )
aldığı kadar süt
tuz, karabiber,muskat cevizi


Közlediğiniz patlıcanları soyduktan sonra kararmaması için limonla ovun ve biraz bekletin. 10 dakika sonra çatalla ezerek bir kenara alın.

Beşamel sos için tencereye tereyağı alın. Tereyağ eriyince unu ekleyin ve kokusu çıkana kadar kısık ateşte kavurun. Ardından sütü yavaş yavaş ekleyin ve bir çırpıcıyla sürekli karıştırın. Koyulaşıp kaynamaya başladığında koyu bir çorba kıvamına gelmişse altını kapatın. Hala koyu bir muhallebi gibiyse azar azar süt ekleyerek kıvamı yakalayın. Tuz, karabiber ve yarım çay kaşığı kadar rendelenmiş muskat cevizini de ekledikten sonra altını kapatın. Patlıcanları da içine katıp karıştırın. Bu noktada tadına bakıp gerekli baharatları ve tuzunu kontrol edin.

Eğer kuşbaşı et kullanıyorsanız önce etlerinizi tencerede, yüksek ateşte suyunu salıp sonra çekene kadar pişirin. ( Ben biftek kullandığım için yüksek ateşte çok çabuk pişti. )Ardından salçayı ekleyip beraber kavurun. Etinizin yağ durumuna göre biraz yağ ekleyin ya da eklemeyin. Sarımsakları da çok az kavurduktan sonra domatesleri de ekleyip suyunu çekene kadar pişirin tuzunu ve dilediğiniz baharatları kullanın ardından altını kapatın.

Servis tabaklarına alta patlıcanlı beğendiyi  ( soğumuşsa kısık ateşte çok kaynatmadan karıştırarak tekrar ısıtabilirsiniz. ) üzerine de etinizi koyarak servis edin.



10 Ekim 2014 Cuma

KUTULU SÜRPRİZ KURABİYE



 Uzun zamandır tarif eklemediğimin farkındayım. Okullar açıldı, bu sene kızım da kreşe başladı ve ikisi de sabahçı olduğu için malum gün benim için epey erken başlıyor. Öğleden sonra her ikisi de evde olduğu için yoğun geçen bir günün ardından bilgisayarın başına geçmek biraz zor oluyor. Canım ülkemin durumu da eklenince neden bu kadar isteksiz olduğumu takdir edersiniz artık:(((((


Bu arada boş durmuyorum elbette ev halkı yemek istiyor, okula hep bir hazırlık var. Oğlum evde kahvaltı yapmadığı için O'na kahvaltılık, kızıma da ikindi kahvaltısı tadında bir şeyler koyuyorum.


Epey tarif birikti ama önce çocuklara bayram için yaptığım kurabiyeleri paylaşmak istedim. Kurabiye hamurum daha önce yaptığım vitray kurabiye hamurunun aynısı...İçine bonibon, coco pops yada pirinç patlaklarını da kullanabilirsiniz.


Bu kurabiyeleri yapabilmek için aynı kalıbın iki boyuna ihtiyacınız var. Büyüğüyle tabanı ve kapağı yapacağınızdan her kurabiye kutunuz için iki tam ve bir ortası boş kurabiye gerekiyor. İçi boş kurabiye için bir tane daha büyük kesip içini küçük kalıpla boşaltmalısınız. Yani elinizde iki büyük kalıpla kesilmiş içi dolu kurabiye bir tane de içi küçük kalıpla boşaltılmış büyük kurabiye olacak. Üstteki resimde gördünüz gibi ( biri içi boş hali, biri dolu )... Elinizdeki herhangi şekildeki bir kalıpla olabilir dediğim gibi tek şart iki farklı boyunun olması...

Değişik bir anlatım şekliyle her kutu için üç büyük kalıpla kurabiye çıkartın ve bir tanesinin içini küçük kalıpla çıkartın... Bu kadar...

Kurabiyeler piştikten sonra büyük boy dolu kurabiyelerden birini alıp, diğer içi boş kurabiyeyle birbirine bal ya da reçelle yapıştırın. Çok sağlam olmasını isterseniz çok ince royal ıcing de sürebilirsiniz. Yapımı bu kadar, içine de evinizde olan, çocuklarınızın sevdiği şekerlemelerle doldurup onlara sürpriz yapabilirsiniz...