26 Mart 2015 Perşembe

SAÇAKLI POĞAÇA


 Pazar kahvaltılarını hepiniz seviyorsunuz sanırım benim gibi... Bu pazar yeğenlerim Pazar kahvaltısı için bendeydi. Ben de akşamdan hazırlayıp ( mayalayıp şekil verdim.) tepsinin içinde buzdolabına koyduğum poğaçalara sabah uyanınca yumurta sarılarını sürüp fırına verdim. Onlar pişerken iç malzemeyi ve kahvaltıyı hazırladım. Piştikten sonra soğumaya başlayınca içlerini doldurdum ve afiyetle yendi. Herkes çok beğendi. Bu tarif geçen sene Halk Eğitim kursunda öğrendiğimiz tarif. pastanelerde hazır olanları yediyseniz onlardan çok daha güzel oluyor. Çocuklar içli poğaçalardan hoşlanmadıkları için onlara boş hazırladım hamur işiyle pek arası olmayan kendileri severek afiyetle yediler:)

Ölçü olarak epey bir poğaçanız oluyor isterseniz tek ölçü yapabilir isterseniz şekil verdikten sonra hava almayacak şekilde paketleyip çıkınca çözülmesini beklemeden yumurta sarısını sürüp fırına verebilirsiniz.

Malzemeler:

Hamuru İçin:

2 bardak süt
2 yemek kaşığı şeker
1 paket yaş maya
700 gr un
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı tuz
2 yumurta ( 1 sarısı üzeri için ayrılacak )

İç malzeme:

500 gr beyaz peynir ( tercihen ezine )
1 demet maydanoz

Geniş bir karıştırma kabına ununuzun yarısını dökün. Ortasını havuz gibi açıp yaş maya ve ılık sütü ortasına dökün. Elinizle ezerek mayayı eritin ve üzerini unla kapatıp 10 dakika kadar ( üzerindeki unlar çatlamaya başlayana kadar ) ılık bir yerde bekletin. Çatlayan unun üzerine tuzu ve kalan malzemeleri ekleyin. Ele çok hafif yapışan bir hamur elde edin. Üzerini strech filmle ya da temiz bir havluyla kaplayıp mayalanmaya bırakın. Hacminden iki kat kadar kabaran hamurdan ceviz büyüklüğünde toplar yapıp ikişer parmak boşluk bırakarak fırın tepsisine dizin. Yumurta sarılarını çatalla hafif çırpıp üzerlerine sürün ve ılık bir yerde 15 dakika bekletin. 190 derecede üzeri ve altı kızarana kadar pişirin.


Poğaçalar fırında pişerken yıkadığınız maydanozları ince ince kıyın peynirleri çatalla iyice ezin ve ayrı ayrı kaplara alın. Fırından çıkan poğaçalar soğuyunca uclarından açın. ( tam ortasına gelmeden ) Önce peynirden doldurun sonra maydanoz koyun. Diğerlerine de aynı işlemi uygulayın.


11 Mart 2015 Çarşamba

ÇİKOLATALI BÖĞÜRTLENLİ PASTA




Bu doğum günleri de olmasa bu ara mutfağa giresim yok hani... Bir yandan sınavlarım bir yandan yeni iş temposu, çocukların okulu derken yemek yapmak dışında pek zamanım kalmadı maalesef... Aman çocuklar sağlıklı beslensin dışarda yemesin kaygım olmasa her akşam kahvaltıyla bile geçiştiririm günü o denli yani...


Ama girmeyi istemiyorum değil sadece zaman sıkıntısı gerçekten tek neden... Sabah 6.30 da başlaya gün sonunda fiziksel gücüm pek kalmıyor olanı da çocuklara ayırıyorum açıkçası.


Bu pasta kardeşim için, uzun yıllar yurt dışında kaldığı için sadece yazları aramızda oluyordu, dolayısıyla doğum günleri anca bir kuru bir telefonla kutlanıyordu. Yanılmıyorsam 12 yıl aradan sonra ilk defa hep birlikte kutlandı doğum günü. O yüzden ne olursa olsun pasta yapılmalıydı. Gerçekten lezzetli bir pasta oldu. İçine bol bol çikolata kaplı antep fıstığı ve böğürtlen koydum. Tarif farklı bir tarif değil pastacı kremasına biraz krem şanti ve beyaz çikolata ekledim. Blog içinde arama yaparsanız bir çok pasta tarifimde bulabilirsiniz reçeteyi.

Yeni işim için facebook sayfasından beğeni yaparsanız sevinirim. Yeni açıldığımız için desteğiniz iyi gelir. Bir de yorum bırakırsanız tadından yenmez:) Kurabiyekokuyor'dan olduğunuzu belirtin ama...

https://www.facebook.com/cheekymonkeyenglish4kids