29 Ocak 2014 Çarşamba

HAŞHAŞLI ÇÖREK-HAMUR ÇATLATMA

Yine bir kurs gününden kareler var sırada... Haşhaşlı çöreği çok sevmememe rağmen bu gerçekten yumuşacık puf puf olduğu için benim dahi çok hoşuma gitti.  Evde tekrar yapmayı henüz denemedim ama en yakın zamanda evdekilere de uygulamak yakın planlarımda var.


Gamze öğretmenimizin bize öğrettiği daha önce defalarca mayalı hamur yapmama rağmen hiç denemediğim hamur çatlatma metodu hamurun yumuşaklığını etkiledi diye düşünüyorum. Hamur çatlatmayı aşağıda anlatmaya çalıştım. Bu teknik her türlü mayalı hamurunuzda uygulanabiliyormuş.

Unun fazla kaçmaması için unu direk hamurun üzerine değil de karıştırma kabınızın altına eklerseniz fazla olan unu hamurdan uzaklaştırmanız daha kolay oluyormuş. Böyle ufak ip uçları bazen çok farklı sonuçlar elde etmemizi sağladığı bir gerçek. Hamur ele yapışan yumuşak bir hamur olacak şekilde yoğuruluyor. Ayrıca mayalı hamurları açarken yapışmasın diye merdaneyi hafif unlayıp, hamuru yerinden oynatmamak hamurun çekilip tekrar toplanmasını da engellermiş.

Malzemeler:

1 su bardağı ılık süt
1 paket yaş maya
1 su bardağı ılık su
2.5 silme yemek kaşığı şeker
1 su bardağı ayçiçek yağı
1 yumurta ( beyazı içine sarısı üzerine )
yaklaşık 700 gr un


İç Malzemesi İçin:

4 yemek kaşığı şeker
6 yemek kaşığı haşhaş ezmesi
2 çorba kaşığı sıvıyağ

Sütün içine yaş mayayı ve şekeri koyun ve maya eriyinceye kadar karıştırın.

İki - üç su bardağı kadar unu geniş bir kaba dökün. Unun ortasını havuz gibi açın ve mayalı sütünüzü havuza dökün. Yanlardan aldığınız unlarla sütün üzerini hiç boşluk kalmayacak şekilde kapatın. Eğer ununuz az geldi ve süt tam örtülmediyse üzerine biraz daha un ekleyin. Karıştırma kabını bir kenara alın. 10 dakika kadar sonra maya köpürmeye ve hamurunuz çatlamaya başlayacaktır.

Artık suyu, sıvıyağı, yumurta beyazını, mayayla temas etmeyecek şekilde tuzu ve gerektiği kadar unu eklemeye başlayabilirsiniz. Ele hafif yapışan bir hamur olunca üzerini örterek oda ısısına göre yaklaşık bir saat mayalanmaya bırakın.

Bu arada içine sürmek için iç malzemeleri bir kabın içinde karıştırın.

Hamurunuz mayalandığında üç parçaya bölün ve unlanmış tezgahta hamuru hiç kaldırmadan inceltebildiğiniz kadar inceltin.


 Üzerine harcınızı her yerine yanlarından birer santim boşluk kalacak şekilde sürerek yayın.


Bir tarafından başlayarak yavaş yavaş sarmaya başlayın.


Yaptığınız ruloyu iki parmak kalınlığında kesin.


Yağladığınız yuvarlak bir tepsiye ya da kelepçeli kalıba yan yana gelecek şekilde çok sıkıştırmadan dizin.


Diğer iki hamura da aynı işlemi yapın. Üzerine ayırdığınız yumurta sarısını sürün. 200 derecede üzeri iyice kızarana kadar pişirin.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder