Malzeme listesini artırmak ya da azaltmak sizin elinizde sevdiğiniz şeyleri ekleyip sevmediklerinizi çıkartabilirsiniz. Enginar ayıklamak da sanıldığı kadar zor bir şey değil. Dışdaki yaprakları kopartarak, iç kısmındaki taze olan yaprakları pilavda kullanmıyorum ama yemek yapacaksanız ayırıyorsunuz. Çanağın ortasındaki tüylü kısmı bıçak veya kaşık yardımıyla temizleyip limonlu suyun içine atıyorsunuz.Özellikle ilk çıktığı zamanlar sapları da çok taze olduğu için mutlaka sapları da ayıklayın. Yeşil kısımları bıçak yardımıyla tutup çekerek soyun, içindeki beyaz kısımlar kılçıklardan ayıklanınca onları da limonlu suya atabilirsiniz.
4 adet ayıklanmış enginar
bir orta boy rendelenmiş havuç
iki - üç dal ince ince doğranmış taze sarımsak
iki - üç adet ince ince doğranmış taze soğan
bir demet dereotu
bir avuç ayıklanmış taze bezelye
bir bardak tuzlu ılık suda bekletilmiş pirinç
yarım çay bardağı sıvıyağ
bir küp şeker
bir avuç iç bakla ( ben bu sefer almayı unuttuğum için koyamadım )
bir avuç mısır ( ben dondurulmuş mısır kullandım )
yarım limonun suyu
tuz
Bütün bu malzemeler şu anda çok taze olduğu için önceden haşlanmaya ihtiyaç duymuyorlar. Ama bir ay sonra enginarlar kılçıklanmaya, baklalar ve bezelyeler sertleşmeye başlayınca önceden aynı suda sırayla bunları hafif yumuşayana kadar haşlayıp, haşlama suyunu da pilava kullanabilirsiniz.
Öncelikle pirinçlerimizin tuzlu suyunu döküp akan çeşme suyunun altında nişastası gidene kadar iyice yıkıyoruz.Tenceremize sıvıyağı aldıktan sonra havuçları atıp rengi dönmeden pirinçlerimizi de atıp kavuruyoruz. Tuzumuzu ve şekerimizi ekleyip baklalar, dörde böldüğümüz enginarlar, bezelyeler, mısır, doğradığımız soğan ve sarımsakların beyaz kısımları, limon suyu, dereotunun sap kısımlarını da ekliyoruz. Pirinçleri bir parmak kadar geçecek kadar yaklaşık bir buçuk su bardağı kadar sıcak su ekleyip kaynayınca altını kısıyoruz. Kısık ateşte pilavımız suyunu çekene kadar pişiriyoruz. Ocağın altını kapattıktan sonra dereotu, soğan ve sarımsakların kalan kısımlarını da atıp hafif bir şekilde karıştırıyoruz.
Pirincin cinsi, ateşimizin harı, tenceremizin ebatı gibi faktörlerden dolayı su miktarı değişebilir gerekli olduğu takdirde sıcak suyu azar azar ekleyin. Suyun fazla geldiğini düşünüyorsanız pilavın üzerine temiz bir bez ya da kağıt havlu serip tencerenin kapağını öyle kapatın ve demlenmeye bırakın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder