6 Mayıs 2013 Pazartesi

FIRINDA YELPAZE PATATES


 

Et yemeklerinin yanında hep garnitür olarak bir şeyler ararız. Genelde bu ya pilav olur ya makarna bazen de püre. Bu da patates, ama farklı bir sunum ve lezzete sahip. Yapımı kolay, kızartma işlemi yapılmadığı için de hafif, tek marifet patatesi bölmeden ince ince dilimleyebilmekte. İlk bir kaç tanesi zorlayabilir ama sonra el alışınca çok rahat yapabildiğinizi göreceksiniz. Zaten ayrılması da aslında çok büyük sorun teşkil etmiyor. Ben de arada bir kaç tanesini bölsemde servis esnasında dağılmasını engelleyecek şekilde yan yana getiriyorum. Keskin ve kısa bir bıçak da işinizi kolaylaştırıyor.

Üzeri eğer çok kızarırsa tepsinin ağzını  patateslere temas etmeyecek  şekilde alimunyum folyoyla kaplayabilirsiniz.


Eğer büyük patates kullanıyorsanız daha çabuk pişmesi için tencerede biraz haşlayarak ön pişirme yapabilirsiniz. Ben bulabilirsem baby patates, bulamazsam da patateslerin küçüklerinden seçerek yapıyorum. Baharat olarak istediğiniz baharatlarla lezzetlendirebilirsiniz.

Dilerseniz patatesler piştikten sonra aralarına ince doğranmış sosis, salam, dil peyniri gibi malzemeleri sıkıştırıp kısa bir süre fırınladıktan sonra da servis edebilirsiniz.

Malzemeler;

istediğiniz adette patates

Marinesi için;

sıvı yağ,
kırmızı toz biber,
kekik,
karabiber,
muskat cevizi,
tuz.

Marinesi için bütün malzemeleri karıştırın. Patateslerin kabuklarını soyun ( taze patateslerin kabuğunu soymadan yapabilirsiniz ) keskin bir bıçakla ince bir şekilde, halka halka keser gibi  ama ayırmadan dilimleyin.


Baharatlı yağımızı patateslerin her yanına ovarak yedirin. Buzdolabına ya da serin bir yere koyup dinlendirin. Üzerine kırmızı bir renk oluşması için biraz kırmızı toz biber serpebilirsiniz.Fırın tepsisi  ya da  borcamınızı yağladıktan sonra yan yana  dizip 200 derece de fırında yumuşayana kadar pişirin. Pişip pişmediğini anlamak için kürdanla yumuşaklığını kontrol edebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder