Profiterolu profiterol yapan içindeki kreması, arasındaki baskın bir tadı olmayan o yumuşak hamuru ve üstündeki çikolata sosunun muhteşem uyumudur bence,Eğer bunlardan biri bile eksilirse o güzel lezzet yarım kalıyor bana göre.
Ben şu hamurunu ( pate a choux ) hazırlayıp biraz ekler şeklinde biraz profiterol şeklinde pişirip soğuduktan sonra sıkıca strechledikten sonra derin dondurucuya koyuyorum. Evde hazırladığım kremalardan artan olursa ( bu kremayı da artarsa derin dondurucuya atabilirsiniz) sadece çikolata sosunu hazırlayıp çocukları sevindiriyorum.
Neyse tarifimiz uzun, lafı uzatmadan ben tarife geçiyorum.
Malzemeler:
500 ml su ( yarı yarıya sür de koyabilirsiniz. )
250 gr tereyağ
1 tatlı kaşığı şeker
1 çay kaşığının ucuyla tuz
400 gr un
8 yumurta
Su, tereyağ, şeker ve tuz orta boy bir tencereye alın. Yağ eriyince kaynamaya başlayan suyu kenara alın ve unu da ekleyin. Tekrar ocağın üzerine alarak kısık ateşte karıştırarak pişirin. 10 - 15 dakika kadar karıştırdıktan sonra hamur tencerenin yanlarına ve altlarına yapışmaya başladığında altını kapatıp soğuması için bir kenara koyun. Hamur yoğunlaşmaya başladığı için kolunuz yorulabilir dikkatli olun dibi tutmasın.
Eğer sıkma torbanız varsa ona koyun yoksa elinizi ıslatarak şişme payını da hesaplayarak istediğiniz ölçülerde oval şekiller verin. Profiterol yapmayı düşünüyorsanız gene sıkma torbasıyla ya da bir tatlı kaşığının ucuyla parçalar alarak yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye dizebilirsiniz.
Benim sıkma torbamın uygun bir duyu yoktu ben de ucunu takmadan bez sıkma torbasını doldurarak yaptım. Ne çok büyük ne çok küçük istediğim ölçülerde eklerlerim oldu.
1 lt süt
200 gr un
300 gr şeker
200 gr tereyağ
4 yumurta
1 paket vanilya
Çikolata Sos Malzemeleri:
500 ml süt
2 yemek kaşığı dolusu mısır nişastası
3 yemek kaşığı dolusu kakao ( koyu renkli kakaolardan seçin yani bilindik markalardan )
5 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tereyağ
1 tatlı kaşığı sıvıyağ
Yağlar hariç bütün malzemeleri küçük boy bir tencerede karıştırın. Kaynadıktan sonra yağları ekleyin eriyinceye kadar karıştırın ılık haldeyken eklerin üstüne kullanabilirsiniz. Eklerin üzerine kalıp akmaması için koyu kıvamlı bir sos oluyor. Eğer profiterolun üzerinde akmasını istiyorsanız süt miktarını yarım bardak arttırabilirsiniz.
Ayrıntılı anlatımlar ve fotolarla çok açıklayıcı tarifleriniz var.ellerinize sağlık...
YanıtlaSilteşekkür ederim...
SilKremayı derin dondurucuda saklayabiliyormuyuz? Bu bilgi çok iyi oldu.
YanıtlaSilEvet kullanmadan bir gün önce buzdolabının alt kısmına alın. daha sonra dışarı çıkarıp oda sıcaklığına gelmesini bekleyin. Bunu her türlü kremanızda yapabilirsiniz.
SilHazir paketlerde pisirilen çikolatalı soslardan kullanabilirmiyiz?
YanıtlaSilPrıfiteroller için hazır paketler uygun olabilir ama ekler için daha sürülebilir bir kıvam gerektiği için hazırlar biraz sulu gelebilir. Bu kıvamı yakalamak için belki paket sosları bir bardak eksik sütle hazırlarsanız kıvamı yakalayabilirsiniz.
SilMerhaba,hamura yumurtaları mutlaka elle mi yedirmek gerekiyor?mixerle yapılsa olmaz mı?bir de hamurlar pişince içi boş mu oluyor hamurlumu kalıyor?çok sordum ama o kadar çok profiterol tarifi varki işte bu dediğim bir tarife henüz rastlayamadım.inşallah bu temel tarifim olur.sitenizi yeni tanıdım güzel bir yere geldim sanırım henüz gezemedim ama zaten bende bir albeni uyandırdı.sevgiler.
YanıtlaSilBu tarif benim kursta gördüğüm ve evde deneyerek yayınladığım bir tarif...Hamurlar pişince içi boş oluyor...Mikserle yedirilmesinde bir sakınca olur mu bilemiyorum ama genel de tariflerde yumurtalar elle yediriliyor. Ben ilk denemede riske atmadan elle deneyin derim:) Güzel sözleriniz için teşekkür ederim...
YanıtlaSil