22 Temmuz 2013 Pazartesi

YOĞURTLU SOSLU BEYTİ SARMA TARİFİ

Bugün size çok basit ve leziz bir tarif vericem. Bu da benim çok klişe bir cümlem oldu galiba ama ne yapayım gerçekten öyleler. Çoğu tarifi yazmak, yapmaktan daha çok zaman alıyor. Zaten tarif yazmak mı zor, yemek yapmak mı derseniz cümlenin gidişatına göre cevabı zaten anlamışsınızdır.

Hiç bir iş dışardan göründüğü gibi kolay değilmiş. Yazarların işi gerçekten çok zormuş. Hani bize blog yazarı diyorlar ya yalan; yazarlığın yanından bile geçemeyiz. Dilim döndüğünce anlatmaya çalışıyorum tekrar tekrar okuduktan sonra yayınlıyorum ama bazen geri dönüp okuduğumda bu hatayı nasıl göremedim diye hayıflanıyorum. Bazen bitirmeye odaklanıyorum galiba o yüzden hataları da atlıyorum. Neyse sürç-i lisan ettiysek ya da edersek affola deyip yemeğimize geçelim.

Bu yemekdeki püf noktası kıymanın biraz yağlı olması. Ben kuzu dana karışık yaptırıyorum. Ama şart mı derseniz değil. Sadece az yağlı dana kıymayla da gayet güzel oluyor.


Pembe takıntısı olan kızıma, pancar suyuyla pişirdiğim 'pembe makarna' ve  fırında patatesle servis ettğim beyti sarmam.

Malzemeler:

2 tane yufka
500gr kıyma
1 çay bardağı galeta unu
2 soğan
2 - 3 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı karbonat
tuz, karabiber
yağlamak için sıvı yağ

Sos için:

süzme yoğurt
domates salçası
1 yemek kaşığı tereyağ
sarımsak
tuz

Önce soğan ve sarımsağı robotta çekip elimizle suyunu çıkartalım. Robot yoksa rendeyle de yapabilirsiniz. Geniş bir kabın içine koyduğumuz kıymanın içine sıktığımız suyu dökelim. Tuz, galeta unu, karabiber ve karbonatı ekleyip iyice yoğurun. Bir iki saat veya bir gece önceden yaparsanız kebabınız daha lezzetli olur.

Tezgaha açtığınız yufkayı sıvıyağla yağladıktan sonra ikiye katlayın. Yufkanın üstünü de yağladıktan sonra yufkanın düz olan kısmını kendinize çevirin.

Kıymanızı yufkanın geniş kısmına düzgün bir şekilde resimdeki gibi dizin. Buradaki harç miktarını kendinize göre ayarlayın. Ama çok ince dizerseniz yufkalar kızarıncaya kadar içindeki harç kuruyabilir, tam tersi çok kalın olursa da içi çiğ kalabilir. Ceviz büyüklüğünde bir kalınlık yeterli olacaktır.


Bir uçdan diğer uca kadar yaydığınız kıymanızı kenarlardan tutup kıvırın. Bütün yufkayı  rulo haline getirin, diğer yufkaya da aynı işlemi uygulayın. Biten ruloların üzerine fırça yardımıyla yağ sürün.


Hazır olan rulolarınız keskin bir bıçakla iki, üç parmak kalınlığında  kesin. Yağlı kağıt serdiğiniz ya da bol yağla yağladığınız fırın tepsisine veya borcama dizin. Boş kalan yerlere biber ve soğan koyabilirsiniz.


200 derece fırında yufkaların üzeri kızarmaya başlayana kadar pişirin.


Kebaplarınız fırında pişerken süzme yoğurda eğer gerekiyorsa biraz su katıp sulandırın. Akıcı ama koyu bir kıvamı olmalı.Rendelenmiş sarımsağı da ekleyip bir kenara ayırın.

Küçük bir tavada bir kaşık kadar tereyağ eritin. İki yemek kaşığı kadar salçayı ekleyip salçanın kokusu çıkana kadar kavurun. Yavaş yavaş su ekleyip salçayı sulandırın. Akıcı olan salçalı sosa tuzu da ekleyip bir taşım kaynadıktan sonra ocaktan alın.

Fırından çıkan kebaplara servis etmeden hemen önce sarımsaklı yoğurdu ve sosu döküp yanında biber ve soğanla servis edin.


Ev yapımı  erişte ve taze fasulye kavurmasıyla servis ettiğim beyti sarmam.

10 yorum:

  1. bu evde beyti hayat kurtarır..süper lezzetli, kolay mı kolay bir ana yemek ! Elinize sağlık!

    YanıtlaSil
  2. Yipek hanım, pişirme süresi ile ilgili net bilgi verirseniz çok sevinirm, benim beytiler kızarsın diye çok bekledim sanırım, fazla kıtır olmuşlardı.. Şikayet etmiyorum aslında, biz onları kıtırken de çok sevdik :))

    YanıtlaSil
  3. Pişirme süresini tam olarak vermememin nedeni pişirme sürelerinin fırından fırına farklılık göstermesidir. Yufkaların rengi dönmeye başlayınca fırından almanız yeterli olacaktır.Pişme esnasında zaman ayarını kısa zamanlara kurarak gözünüzü fırından ayırmamak sanırım işe yarar. Teşekkür ederim...Afiyet olsun...

    YanıtlaSil
  4. süpersiniz cidden...pembe makarna çok ama çok akıllıca bir fikir,ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  5. Köfteleri sarip akşamdan hazirlasam ertesi gun işten gelir gelmez fırınlasam olur mu? Çalıştığım için aynı gün hazırlamam çok zor...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet bu yemeğin en güzel tarafı bu zaten. Bir gün önceden hazırlayıp ertesi gün fırınlayabilirsiniz. Aynı şekilde yufkaları sarıp derin dondurucuya koyabilirsiniz. Hazırlayacağınızdan bir gün önce de buzdolabınızın alt tarafına alıp ertesi günü pişirebilirseniz.

      Sil
  6. bu yemek soğuk mu yeniyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fırından çıktıktan sonra, ilk sıcaklığı çıkınca yoğurdunu ve sosunu dökerek sıcakken tüketilen bir yemek. İçinde kıyma olduğu için soğukken tüketmenizi önermem...

      Sil
    2. yogurdun tadı bozulmaz dimi sıcak olunca yogurdu yanına koysak olurmu cevabınız için de teşekkürler

      Sil
  7. Hiç şüpheniz olmasın, yoğurtlu, soslu mantı gibi düşünün, onda yoğurdun tadı ne kadar değişiyorsa bu tarifte de o kadar değişiyor. Ama o hafif ekşimsi tattan hoşlanmıyorsanız tabii ki yanına da ekleyebilirsiniz.

    YanıtlaSil