3 Kasım 2013 Pazar

EV YAPIMI LAZANYA

Bugün ne pişireyim acaba diye düşünürken, oğlumun aklına, hasta yatarken daha önce hazır paketlerden alarak yaptığım lazanya gelmiş. Ben de bu vesileyle hep denemek istediğim ama fırsat bulamadığım bir şey denemeye karar verdim. Daha önce de tarifini verdiğim ev yapımı erişte hamurundan lazanya yapmak. Son yaptığım erişte hamurlarını zamanım olmadığı için kesemeden bütün parçalar halinde kurutmak zorunda kalmıştım. Bunlardan ne yapabilirim diye düşünürken acaba lazanya olur mu? diye kafamda deli sorular dolaşıyordu. Daha sonra saklama aşamasında koruması zor oldu ve bir iki parçaya ayrıldılar. Atmayı kesinlikle ihtimaller arasına koymadığım için bunu denemeye karar verdim.

Pişirdikten sonra daha denemeden ilk dilimi büyük yeğenim ve tam bir lazanya kolik olan Esra'ya arkasından eşime denettim. İkisi de sonuçtan çok memnun kalınca hemen ben de denedim. Gerçekten bir paketi 8 lira civarında olan lazanyalardan hiç bir farkı yoktu. Böylece artık erişte yaparken hamuru daha fazla tutup lazanyalık ayırmak şart oldu.

İki hamur arasındaki tek fark evde yaptığınız hamuru öncelikle makarna haşlar gibi haşlamak gerekiyor. Daha önce deneyenler bilirler ki hazır satılan lazanyaları artık haşlamanıza gerek kalmıyor. Eskiden hazır lazanya yaprakları da haşlanırdı fakat şimdi beşamel sosu biraz daha sıvı tutmak hamurun yumuşaması için yeterli oluyor

Ben aşağıda hazır paketlerde satılan lazanya yapraklarıyla verdim tarifi. Ama siz de hamuru kendiniz açmak isterseniz dediğim gibi sadece önceden makarna gibi tuzlu suda haşlayın. Zaten hazır lazanyaların kutusunun arkasında da tarif bulunmakta...

 

Malzemeler:

15-17 adet lazanya yaprağı

Beşamel Sos İçin:

7 yemek kaşığı un
100 gr tereyağ
1\2 çay bardağı sıvı yağ
1.5 lt süt
1\2 çay kaşığı kadar muskat cevizi
beyaz biber ( tercihe göre )
tuz

Kıymalı İç Harcı İçin:

500 gr kıyma ( ben dana kullandım )
1 orta boy soğan
3 diş sarımsak
2 rendelenmiş domates
1 yemek kaşığı salça
1\2 kg mantar
tuz

Üzeri İçin:

rendelenmiş kaşar peyniri


Mantar suyu tuttuğu için, ilk önce mantarların kabuklarını soyup kenara ayırın gene de yıkamak isterseniz suyun içinde çok tutmadan, akan suyun altında yıkayın.

Soğanları ve sarımsakları ince ince kıyın. Az yağlı tencerede kavurun. Kıymasını ekledikten sonra suyunu salıp çekinceye kadar kavurmaya devam edin. Salçasını da ilave edin. Salça da kavrulduktan sonra rendelenmiş domatesi ekleyin. Kısık ateşte tencerenin kapağı kapalı, domatesler suyunu çekene kadar beş dakika civarında pişirin. Pişen harcı ayrı bir kaba alın.

Aynı tencerede ince ince dilimlediğiniz mantarları az yağda azar azar suyunu salıp çekinceye kadar pişirin. Mantarları bir anda atarsanız tencere soğuduğu için mantarlarınız sulanır. En son mantar kavrulduğu zaman kıymalı iç harcı katıp beraber ocakta karışıncaya kadar çevirin. Tencerenin altını kapatıp bir kenara alın.

Başka  geniş bir tencereye tereyağını orta ateşe alın. Unu kaşık kaşık eklerken bir yandan kavurun. Unun çiğ kokusu çıkıncaya kadar kavurmayı bırakmayın. Burda malzememiz çok olduğu için kolunuz yorulabilir. Soğuk sütü yavaş yavaş ekleyin. Çırpıcıyla karıştıra karıştıra sütü yedirin. Biraz koyu bir ayran kıvamı alıncaya kadar çırpmaya devam edin. Eğer ki hazır lazanya kullanıyorsanız onlar haşlanmadığı için kıvamın sulu olması şart yoksa lazanyalarınız yumuşamaz. Hamuru kendiniz açacaksanız biraz daha koyu kıvamlı olması yeterli. Muskat cevizi ve tuz eklediğiniz beşamel sos kaynadığında ocaktan alın.

Dikdörtgen borcamın en alt kısmına 5 adet yaprağı dizin. Boşluk kalan kısımları yaprakları kırarak doldurabilirsiniz.


 Serdiğiniz lazanya yapraklarının üzerini kıymalı harcın 1\3'üyle kaplayın.  Beşamel sosun da aynı miktarını bolca her tarafa yayın.


Tekrar lazanya yapraklarını beşamel sosun üzerine dizip aynı işlemleri üçüncü yapraklara kadar yapın. En son kıyma, beşamel sos kaplamasından sonra en üste kaşar rendeleyip 200 derece fırında kaşarlar kızarıncaya kadar pişirin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder