10 Kasım 2013 Pazar

FAVA TARİFİ


Et, tavuk ve özellikle balık yemeklerinin yanına çok yakışan sevenin çok sevdiği ama sevmeyenin tam anlamıyla burun kıvırdığı bir tat. Yani ya seversin ya nefret edersin bu favayı... Kendine has, çok baskın olmayan, yanında yediğin yemeğin tadını bastırmayan bir meze çeşidi bence...Yapımı basit, malzemesi az ve bir gece önceden yaptığın için ertesi güne hazır olması da cabası...


Malzemeler:

2 su bardağı akşamdan ıslatılmış favalık bakla
1 adet küp küp doğranmış soğan
2 diş sarımsak
1 adet limon
1 çay bardağı zeytinyağı
tuz, dereotu


Soğanları yarım çay bardağı zeytinyağı koyduğunuz tavada rengi dönene kadar soteleyin. Üzerine baklaları, yarım limonun suyunu, tuzu ekleyip biraz daha kavurup üzerini bir parmak geçecek kadar su ekleyin ve kaynamaya bırakın.


İyice suyunu çekip yumuşamaya başlayınca eğer hala içinde suyu varsa suyunu süzüp ayrı bir kaba aktarın. Baklalarınızın içine, ağız tadınıza göre biraz daha limon suyu ve tuz ekleyin ardından blenderle iyice ezin. Püre olan baklalarınıza lapa kıvamı alıncaya kadar eğer gerekiyorsa kenara ayırdığınız sudan kaşık kaşık ekleyin. Hafif akıcı ama sulu olmayan kek hamuruna benzeyen bir kıvamı olmalı. Eğer çok su katarsanız soğuduğunda dahi sertleşmez ve bıçakla keserek servis yapamazsınız.


 İçlerini ıslattığınız cam kaplara ya da porsiyonluk istiyorsanız silikon kalıplara pay edin. Buzdolabında bir gece mutlaka dinlendirin.


 Servis etmeden önce üzerine çatalla şekiller yaparak kalan zeytinyağını gezdirin. Bıçakla ister kare kare ister baklava dilimleri şeklinde kesin. İnce ince doğradığınız bol dereotu ile süsleyin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder