20 Şubat 2013 Çarşamba

KURU BAKLAVA - TAHİNLİ CEVİZLİ RULO

Basit ama bir o kadar da lezzetli bir tarif vermek istiyorum bugün. Artık herkesin küçük marketlerde bile bulabileceği baklavalık yufkayla yapılıyor. Yufkacılarda açık yufkayı bayram haftası dışında bulmak biraz zor. İsterseniz evde artmış böreklik yufkayla da tek kat olarak ve çıkınca üzerine pudra şekeri serperek aynı olmasa da benzer bir tada ulaşabilirsiniz. Ne diyoruz evde hiç bir zaman çöpe atılacak bir şeyimiz yok, değerlendirilecek yeni malzememiz var.


Bir paket yufka bir kiloya yakın, ortalama 800gr civarında bundan epey bir " kurabiye" çıkıyor. Bozulmayan bir kurabiye olduğu için hepsini yapıp dolapta saklayabilir, uzun bir süre yiyebilirsiniz.( ağzını kapatmayın yumuşayabilir) Hepsinden iki dolu tepsi kurabiye çıkıyor.

İsterseniz arta kalanla da küçük bir tepsiye baklava yapabilirsiniz. 3-4 katta bir çekilmiş ceviz ekleyin. Yufkalar dikdörtgen olduğu için tepsinize göre parçalayarak koyabilirsiniz. En son uygun miktarda tereyağını ~200 gr, bir tavada eritip dilimlediğimiz baklava tepsisine döküyoruz. Daha sonra size baklava şeklinde baklava dilimlemeyi resimleyip göstermeyi planlıyorum ama şimdilik siz ilk etapta küçük küçük kare dilimleyebilirsiniz. 200 derece ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirip önceden hazırlayıp soğuttuğunuz, birebir ölçüyle hazırladığınız ( 1 bardak şeker, 1 bardak su, bir kaç damla limon ) şerbeti, tepsinin ilk sıcaklığı çıkınca döküyoruz. Ev yapımı baklavanız hazır.

Neyse biz gelelim ana tarife burada yufkalar çok ince olduğu üç kat kullanıyoruz. Ama daha çıtır veya büyük ya da küçük dilimler isterseniz onu kendinize göre ayarlayın. Benim gibi de yapabilirsiniz. Bir tane ikili bir tane üçlü bir de tekli sardım,ikili uygundur diyerek yoluma ikili devam ettim. Ama hepsi de lezzetli şüpheniz olmasın. Misafirleriniz için oldukça basit ve reçetesi istenecek bir tarif. Olmadı tutmadı derdi yok. Ben temel malzemeleri veriyorum içindeki şeker, tahin ve ceviz miktarını damak tadınıza ve tabi ki cebinize göre kendiniz ayarlayın. İç malzemeler bir tepsi kurabiye için verilmiştir.

Malzemeler:

1 paket baklavalık yufka ( hepsini kullanırsanız aşağıdaki ölçüleri kendiniz artırın )
1 su bardağı tahin
1 su bardağı çekilmiş ceviz
1 su bardağı pudra şekeri ( toz şeker erimediği için aynı lezzeti vermiyor )
aralara sürmek için sıvı yağ veya tereyağı ( ben ikisini karıştırdım )

Yapılışı:

Yufkaların aralarına iki çorba kaşığı yağı gezdirin üçüncü yufkada sırayla ikişer kaşık tahin, şeker, ve cevizi yufkaya yayın.Ardından yufkayı biraz sıkarak rulo yapın.

Tepsiye düz bir şekilde koyun diğerlerini de aynı şekilde yapıp bütün tepsiyi doldurun.

Küçük kareler halinde baklava dilimler gibi kesin. 200 derecede hafif pembe kahverengi renk alana  kadar yaklaşık 20 dakika pişirin.




Güncelleme:
Başka bir marketten aldığım, değişik marka baklava yufkası daha küçük ölçülerde çıktı. Siz de yufkalarınızı yaparken yukarıdaki ölçülerde kendinize göre oynama yaparsanız daha kesin sonuçlar elde edersiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder