19 Mart 2013 Salı

EVDE KROKAN YAPIMI

Krokanı uzun zamandan beri yapmıyordum, ta ki  oğlum krokan sevmeye başlayana kadar. Reçetesi elimde yoktu, göz kararıyla yapıyordum, ama artık bir arşivim olduğu için not etme zamanım geldi. Bu blog, bu konuda gerçekten çok işime yaradı. Aman çok basit, aklımda benim o tarif dediğim bütün reçeteler belleğimden silinip gitmiş. O yüzden tekrar tekrar ölçerek yapıp, not ediyorum artık.


Krokan; malzemeleri de yapımı da çok basit, ama bir o kadar da lezzetli bir tatlı. Pastalar, kekler, kurabiyeler hepsine çok yakışıyor, tabi o zamana kadar bütün kavanoz bitip tükenmezse:) Bütün tarifler gelecek, ama önce yapmak ve fotoğraflamak var sırada.


Malzemeler:

1 su bardağı toz şeker,
1 su bardağı fındık,fıstık,susam,ceviz vb.
bir kaç damla limon,


Tava veya tencerenize şekeri alalım. Fındıkları dilerseniz kırarak, dilerseniz bütün olarak şekerin üstüne alın.


Kısık ateşte şeker karamelize bir renk alana kadar bekleyin. Daha karamelize bir renk, daha yoğun bir karamel tadı istiyorsanız biraz daha ocakta tutabilir ya da ocağın altını biraz daha açabilirsiniz.

Eğer teflon tava kullanıyorsanız hiç karıştırmanıza gerek kalmadan şeker kendi kendine erir. Fakat çelik kullanıyorsanız ara ara kaşığınızla ezmeniz gerekebilir.

Ocaktan alınca hemen yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsinize ya da katı yağla yağladığınız tezgaha yayarak dökün. Birkaç dakika donmasını bekleyin, dilerseniz merdaneyle veya sert bir şeyle istediğiniz boyutlarda kırın. Cam bir kavanoza koyup,  buzdolabında uzun süre muhafaza edebilirsiniz.

2 yorum:

  1. Pastalarin arasına koyabiliyormuyuz? Yoksa sadece üstune süslememi yapabiliyoruz?

    YanıtlaSil
  2. Aynı gün tüketecekseniz pastaların arasına da koyabilirsiniz. Şekerden oluştuğu için kremanın içinde erimeye başlar ve kremanız bu sebepten dolayı sulanabilir.

    YanıtlaSil