22 Mart 2013 Cuma

MAYALI PİŞİ


 

  Mayalı pişi hamurunun en önemli özelliği ele hafif yapışan yumuşak bir hamur olması. Elleri ve tezgahı parmak uçlarımızda yağlamak suretiyle şekillendirilen bir hamur. İsterseniz malzemeyi içine koyarak pişirebilir, isterseniz de sade kızartıp peynir, zeytin, domates gibi kahvaltılıkları yanında tüketebilirsiniz.Ya da benim gibi  patatesli, peynirli, zeytinli, sade aile bireylerinden  herkesin zevkine uygun pişileri aynı anda pişirebilirsiniz.


  Pişi hamuru için gerekli malzemeler;

  2 bardak ılık su
  bir tatlı kaşığı tuz
  2 çay kaşığı instant maya
  aldığı kadar un ( bana 4 su bardağı yeterli oldu )


Gelelim pişi hamurunun nasıl yapıldığına. Önce suyu ve tuzu ardından elenmiş unu koyalım, unun  üstüne mayamızı serpelim ve karıştırmaya başlayalım. Ele yapışan hamuru ılık bir yerde mayalanmaya bırakalım.Üstünü temiz bir bez veye strech filmle kapatalım.


Hamur yaklaşık iki katı büyüklüğe ulaşınca ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yağladığımız tezgahta parmak uçlarımızla bastırarak şekil verelim



Börek içi gibi olan herhangi bir iç malzemeyi kullanacaksak malzemeyi koyduktan sonra poğaça gibi yarım ay şeklinde kapatın. Birleşme yerlerini kızartma esnasında açılmaması için iyi bastırmak gerekiyor. Ben evde iç malzemem yoksa çekirdekleri çıkarılmış siyah zeytin ya da biberli yeşil zeytin de kullanıyorum.



Ayrıca hamurumuza ince ince kıyılmış dereotu, maydanoz veya taze soğan ekleyip zenginleştirebilirsiniz


Yağı bol olması gerekiyor tavamızda, hamurumuzu kızgın yağa atınca önce dibe çöküp sonra yüzeye çıkınca, pişiyi ters çevirip iki yüzeyde pişince ocaktan alın. Çabuk kızardığı için ocağın başından kızartma esnasında ocağın başından ayrılmayın. Fazla yağının akması için kağıt havlu serdiğiniz tabağa çıkartın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder