5 Nisan 2013 Cuma

KREM ŞANTİLİ POĞAÇA

Poğaça dediğin puf puf ısırdığında da  kıyır kıyır olacak diyorsanız bu tarif tam size göre. Krem şanti hamurun tamami ile dokusunu değiştiriyor daha hamuru yoğururken farkediyorsunuz bunu. Hamur gayet yumuşak olduğu halde ele yapışmıyor. Gerçi içinde epey yağ da var ama neyse, yoğurunca anlarsınız ne demek istediğimi.


  İç malzeme olmadan kahvaltılarda sade de tüketebileceğiniz bir poğaça. Ben sosisle kaşar koydum, siz istediğiniz iç malzemeyi kullanabilirsiniz.

Malzemeler:

1 paket krem şanti 75 gr
250 gr tereyağ (yumuşamış olacak)
2 yumurta ( bir sarı üstü için ayrılacak )
1 bardak ılık süt
1 silme yemek kaşığı kuru maya ( aynı ölçülerde instant maya kullanabilirsiniz )
1 paket kabartma tozu
1 yemek kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker
aldığı kadar un ( benim hamurum 5 bardak un aldı )

İç Malzemesi İçin:

küp küp doğranmış sosis
rendelenmiş kaşar peyniri


Önce eğer aktif kuru maya kullanıyorsanız bir bardağın içine mayayı koyup üzerine sütü ekleyin. Maya eriyip üzeri köpük olana kadar bekletin o arada hamuru hazırlayın. Un, kabartma tozu ve eğer instant maya kullanıyorsanız mayanızı geniş bir kaba eleyin. ( Dört bardak kadar unla başlayın ) Ortasını havuz gibi açın ortasına oda sıcaklığındaki tereyağını, tuzu, şekeri,  krem şantiyi, sütü ve yumurtaları alın, undan almadan önce ortasındaki sıvı malzemeyi karıştırın. ( Eğer aktif kuru maya kullanıyorsak mayamız hazır olunca yani süt köpüklenmeye başladığında onu da ortaya ekleyip yavaş yavaş kenarlardan topladığımız unlarla beraber hamuru yoğurun.) Unumuz az gelirse kaşıkla azar azar ekleyin. Yumuşak ele yapışmayan bir hamur elde edince üstünü temiz bir bezle örtüp ılık bir yerde mayalanmaya bırakın. Parmağımızı bastırdığınızda çukurluk hemen düzelmiyorsa mayalanma işlemimiz tamam demektir.


Hamur yaklaşık olarak iki katına ulaşınca da cevizden biraz büyük bezeler kopartıp içine malzememizi koyup kapatın. Hamurunuz yağlı olduğu için diğer hamurlar kadar kabarmayabilir. 15 dakika kadar tepside mayalanmasını bekledikten sonra üzerine ayırmış olduğunuz yumurta sarısını hafif çırpıp sürün. Susam serpip 200 derece ısıtılmış fırına sürüyoruz.Yaklaşık 15-20 dakika üzerleri kızarana kadar pişiriyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder