19 Mayıs 2013 Pazar

PLASTİK ÇİKOLATA - MODELLEME ÇİKOLATASI

Uzun zamandan beri denemek istediğim bir modelleme hamuru plastik çikolata. Yapımı basit ve malzemesi  de az. Tadını sorarsanız şeker hamurunu açık ara farkla geçer, sakız tadında bayram şekerlerine benziyor. Şekil verme olayı şeker hamuru gibi ama çalışması biraz daha zor, insanın elinin sıcaklığıyla verdiğiniz form hemen bozulabiliyor. Hamuru buzdolabında muhafaza edip kullanacağınız miktarı dışarı çıkartırsan sorun yaşanmıyor. Ama sanırım zamanla el çabukluğuyla bu sorun da ortadan kalkacaktır.


Çiçek modellerken elinize çok temas ettirmemek adına yağlı kağıdın arasına koyup çiçek motiflerini oluşturabilirsiniz. Soğuması için biraz buzdolabına koyduktan sonra birleştirmeleri yapıp istediğiniz yere yerleştirebilirsiniz. Tadı da sakız gibi olan bayram şekerlerine benziyor.

Modeller konusunda çok fazla fikir veremem çünkü benim de ilk tecrübem. Denemelerim devam ettiği sürece resimleyip sizinle paylaşırım.


Malzemeler:

125 gr bitter çikolata
2 yemek kaşığı glikoz


Benmari usulü erittiğimiz çikolatayı sıcakken karıştırarak glikozu ekleyin. Eğer glikozunuz yoksa bal da kullanılabileceğini okumuştum ama hiç denemedim.


Karıştırırken koyulaşmaya başlayacak. Toplanıp hamur kıvamına gelince yağlı kağıda ya da alüminyum folyoya hava almayacak bir şekilde sarın.



Bir saat oda sıcaklığında tuttuktan sonra istediğiniz şekli vermeye hazır hale geliyor. İstediğiniz miktarı kullanın daha sonra kalanı buzdolabında muhafaza edin.


2 yorum:

  1. Yapılan seklin çabuk bozulmaması için tylose eklesek olur mu acaba

    YanıtlaSil
  2. Tylose'un şeker hamurundan başka birşey için kullanıldığını sanmıyorum ama buzdolabında muhafaza ederseniz bu şekilde de çok sorun yaşamazsınız. Pastaya sunum aşamasında da ekleyebilirsiniz.

    YanıtlaSil