17 Kasım 2013 Pazar

ÇİĞ BÖREK-ÇİBÖREK


Eskişehir yöresine özgü nefis bir hamur işi bu defa sıradaki. Herkesin bildiği, ama yapımını belki gözünde çok büyüttüğü bir lezzet. Un, su ve tuzla yaptığın basit bir  hamura koyduğun kıymadan ibaret malzeme listesi. Tek handikabı kızartma olması. Kilo problemi yaşamıyorsanız evde yapılan kızartmaların sağlıksız olduğunu düşünmüyorum. Kilo probleminiz varsa da  limiti bir taneyle sınırlı tuıtabilirsiniz.



Konusu gelmişken kızartma yağlarının da kesinlikle lavabo veya çöp gibi yerlere atılmaması gerektiğini de tekrar hatırlatmak isterim. Ben elimde biriken 5 lt'lik atık yağımı internetten bulduğum bir numarayı arayarak kapıdan teslim ettim. Evinizin yakınında bulunan cami, belediye ve benzer yerlere de biriktirmeden 1'er lt halinde bırakabiliyorsunuz. Neyse bu çok önemli konuyu kapatıp malzeme listesini geçmek zorundayım şimdi.

Malzemeler:

Hamuru için

3 bardak su
1 tatlı kaşığı tuz
aldığı kadar un

İç Malzemesi İçin:

150 gr kıyma
1 orta boy soğan
tuz


Un, tuz birlikte harmanlandıktan sonra yavaş yavaş su ekleyerek ele yapışmayan bir hamur elde edin. Üzerini örterek en az 10 dakika dinlendirin.



Soğanı rendeleyin, suyuyla beraber kıymanın üzerine koyun. Tuzunu ekledikten sonra iki yemek kaşığı su ekleyin. Kıvamı yumuşak sürülebilen bir kıvama gelinceye kadar su eklemeye devam edin.


Dinlenen hamurdan cevizden biraz büyük bezeler kopartarak, unlanmış tezgahta merdane ya da oklavayla küçük bir pasta tabağı büyüklüğünde yuvarlaklar açın. Hamurun kalınlığının yufkadan biraz kalın olması yeterli oluyor. Küçük yuvarlaklar olduğu için ince hamur açmakta bir sorun yaşamazsınız. Hatta isterseniz porsiyonları daha da küçültebilirsiniz.


Açtığınız hamurun kenarlarında birer parmak boşluk bırakacak şekilde bir yarısına kıymalı harcı sıvayın. Dairenin boş olan kısmını kıymalı tarafın üstüne kapatıp hamurların birleştiği yerleri yapışması için parmağınızla biraz bastırın. Daha düzgün görünmesi için ister normal bıçak ister pizza bıçağıyla kenarlarını kesin.

Hazırladığınız hamurları her tarafını örtecek kadar yağ olan kızgın tavada kızartın. Kızaran hamurları kağıt havlu serdiğiniz tabağınıza çıkartın.




2 yorum:

  1. Dikkatimi çekti tarifte iki defa un yazılmış birisi su olmalı değilimi?
    Tarif arayan gençlerimize kolayluk olsun,kafaları karışmasın,arzu ederseniz düzeltin...

    YanıtlaSil
  2. Çok dikkatli bir okuyucu olduğunuz için size çok teşekkür ediyorum ve hemen düzeltiyorum:))

    YanıtlaSil