21 Ocak 2014 Salı

EV YAPIMI MÜSLİ-GRANOLA



Diyette olan, uzun uzadıya kahvaltı yapmaya zamanı olmayan ya da her gün kahvaltıda aynı şeyleri yemekten usanıp değişik bir şey denemek isteyen herkesin buzdolabında durması gereken bir öğün. Öğün diyorum çünkü içine kattığınız malzemelerle ve birlikte tükettiğiniz yoğurt ya da sütle gerçekten doyurucu bir lezzet oluyor.

Benim bu defa elimde sadece cevizim vardı, ama sizde fındık, fıstık, badem, kuru incir, kuru üzüm benzeri ne varsa kullanın daha da lezzetli oluyor. Ben size fikir vermesi amacıyla en son yaptığım çeşidi paylaşıyorum. Elinizde hiç bir şey yok diyelim o zaman yulaf ezmesini bal, pekmez ve mevsim meyveleriyle bile sade olarak aşağıdaki gibi fırınlayarak hazırlayın. Süt ya da yoğurtla karıştırdıktan sonra da o anda evde olan istediğiniz kuru yemişi  içine ekleyerek her seferinde değişik tatlarla tüketebilirsiniz.

Malzemeler:

5 su bardağı yulaf ezmesi
1 su bardağı yağsız tavada kavrulmuş çok iri olmayan ceviz
1/2 su bardağı kavrulmuş susam
1/2 su bardağı yulaf kepeği
1 çorba kaşığı tarçın
1/2 tatlı kaşığı zencefil
1/2 su bardağı kuru üzüm
Bir tutam tuz

Sosu İçin:

1/2 su bardağı bal
1/3  su bardağı pekmez
1 büyük boy rendelenmiş elma
1 büyük boy rendelenmiş armut
1 küçük ezilmiş muz ( kararmasın diye biraz limon suyuyla ezin.)
1/2 çay bardağı zeytinyağı

Rendelenmiş meyveleri, zeytinyağı, bal ve pekmezle karıştırın. Kalan malzemeleri büyük bir kabın içine alın ve çırptığınız meyveli karışımı da içine atıp iyice karıştırarak harmanlayın. Yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye yayarak dökün. 150 derecede ara ara karıştırarak  yulafların rengi dönene kadar yaklaşık 1-1.5 saat pişirin.

Müsliniz fırından çıktıktan sonra soğumaya başladığı zaman kurumaya başlayacaktır. Fırından fırına ısı-zaman farkı değişiklik göstereceği için eğer yulaf ezmeniz kurumadıysa tekrar fırına verip 15-20 dakika daha kurutabilirsiniz. Ya da iki tepsi halinde pişirip ara ara tepsilerin yerini değiştirmek suretiyle karıştırarak 1 saat kadar pişirin. Buzdolabında cam bir kavanozun içinde ağzı kapalı olarak uzun süre saklayabilirsiniz.


1 yorum:

  1. Merhaba, granola yapmayı uzun süredir düşünüyordum. Sizin tarifiniz aklıma yattı deniycam.. Ellerinize sağlık.. Ben de lezzetlisomunlar.blogspot.com 'a beklerim. Sevgiler.. Serap..

    YanıtlaSil