20 Haziran 2014 Cuma

POFİDİK SOSİSLİ POĞAÇA

Çocuklarınızın doğum günleri ya da kahvaltılarınıza yapabileceğiniz puf puf bir poğaçam var bugün sizlere hazırladığım. Şaka şaka çocuklarıma hazırladım:)) Ama reçetesini veriyorum ki siz de yavrularınıza ya da misafirlerinize gönül rahatlığıyla yapın...



Bu ölçülerden  iki tepsi poğaçanız oluyor. Eğer çok gelirse dilerseniz mayalamadan sonra buzdolabına poşetine koyup derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Kullanmadan bir gece önce buzdolabının alt kısmına indirip şekillendirmeden yarım saat kadar önce oda ısısına çıkarmanız yeterli. Ama eğer isterseniz ve derin dondurucuda yeriniz de varsa şekillendirdikten hatta üzerine pekmezini sürdükten sonra da saklayabilirsiniz.


Malzemeler:

100 gr tereyağ ( yumuşak)
2.5 su bardağı süt
1 yumurta
1 tepeleme yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket yaş maya ya da instant maya
aldığı kadar un

İç malzemesi için:

Küçük boy sosis
ketçap veya salça ( baharatlandırılmış ve ketçap kıvamında sulandırılmış )

Üzeri için:

iki yemek kaşığı pekmez
1 tatlı kaşığı tuz


Tereyağ, 1 su bardağı ılık süt, şeker ve mayayı karıştırma kabına alın. Üzerini örtecek kadar un ekleyin ve 10 - 15 dakika ununuzda çatlamalar olana kadar bekletin. Daha sonra unun üzerine gelecek şekilde tuz ve kalan malzemeleri ekleyin. Unu yavaş yavaş ekleyerek yumuşak ele çok hafif yapışan pürüzsüz bir hamur yoğurun. Üzerini örterek ılık bir yerde mayalandırın.


Fırını 200 derecede ısıtmaya başlayın. Ellerinizi sıvı yağa batırarak mandalina büyüklüğünde bezelere ayırın. hamuru avucunuzda ya da tezgahta açarak ortasına ince bir şerit halinde ketçap ya da salçalı sosunuzdan sürün. Sosu fazla kaçırırsanız hamuru kapatmakta zorlanırsınız.


 Sosisi bütün halinde koyup hamurunuzu kapatın. Yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye ikişer parmak boşluk bırakarak dizin.

 Pekmezi biraz ( 1 yemek kaşığı pekmeze 1 tatlı kaşığı kadar su yeter ) sulandırıp içine bir fiske tuz ekleyin. Fırçayla üzerlerine sürün. Dilerseniz keskin bir bıçakla üstlerine kesikler atın. 200 derecede üstleri koyulaşana kadar yaklaşık 30 dakika pişirin. Piştikten sonra üzerine temiz bir havlu örterek biraz dinlendirin. Dilerseniz sıcak dilerseniz soğuk olarak servis edebileceğiniz yumuşacık poğaçalarınız servise hazır.


 Bunları da çocuklar için belki pekmezli istemezler diye hiçbir şey sürmeden yaptım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder