22 Eylül 2014 Pazartesi

ÇİKOLATALI ÇITIR KURABİYE



Çocukların yeni gözdesi bol çikolatalı ve bereketli bir kurabiye var bugün sırada. Yapımı gayet kolay ama tek şartı hamuru bir gece önceden hazırlamak. Aslında bir çok kurabiye hamurunu bir gece dinlendirmek daha iyi sonuç veriyor ama bu tarz bisküvi tadında az un içeren kurabiyelerde yayılma durumunu azaltmak için daha elzem bir durum....


Malzemeler: 

1 silme tatlı kaşığı karbonat
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 paket vanilya
1 çay kaşığı tuz
2.5 su bardağı un
1 çay bardağı damla çikolata
1 çay bardağı minik minik doğranmış bitter çikolata ( ben kuvertür kullandım )
200 gr tereyağ ( oda sıcaklığında )
1 su bardağı dolusu toz şeker ( ben yarısını esmer şeker kullandım. Eğer esmer şekeriniz yoksa 1 çorba kaşığı pekmez ilave edebilirsiniz )
1 bütün yumurta artı bir yumurtanın sarısı



Un, kabartma tozu,vanilya ve tuzu bir kaba eleyip bir kenara ayırın.

Kenarları yüksek bir kaba tereyağını alın ve mikserin orta hızında rengi beyazlayana kadar 2 dakika kadar çırpın. Benim en sevmediğim kısmı budur çünkü eğer tezgah mikseriniz yoksa ortalığa sıçratmadan bu işlemi yapmak neredeyse imkansız gibi bir şey. Kenarları yüksek çırpma kabı tercih etmemin sebebi de bu zaten... Şekeri de yavaş yavaş ekleyip çırpmaya devam edin. Yumurtaları da ekleyip beş dakika daha orta hızda çırpmaya devam edin.

Karışım iyice özleşince yavaş yavaş unlu karışımı ekleyin. Unu eklerken mikseri düşük ayara getirirseniz ortalık una bulanmamış olur:) En son çikolataları ekleyip mikserle ya da spatulayla karıştırın. Kuru elinizle ellediğiniz zaman hamur ele yapışmamalı. Eğer elinize çok yapışıyorsa bir çorba kaşığı daha un ekleyip iyice karıştırın.


Hamuru buzdolabı poşetine kaldırıp ağzını sıkıca kapatın ve buzdolabında bir gece dinlenmeye bırakın. ( Hamur bu şekilde buzdolabında 2-3 gün bekleyebilir )

Ertesi gün hamuru oda sıcaklığına göre değişen bir süre olduğu için takribi 5 dakika dışarıda beklettikten sonra koparacak ve şekil verecek kıvama gelince tepsiye ceviz büyüklüğünde yuvarlayın. Hamurunuz yayılacağı için arada üçer parmak boşluk bırakın. Biten tepsiyi buzdolabına kaldırıp 1 saat, vaktiniz yoksa derin dondurucuda üstü açık 15-20 dakika bekletin.

Tepsiniz buzdolabındayken kalan hamurları da bir çay tepsisisine yuvarlayıp üzerini örtmeden buzdolabına kaldırabilirsiniz. Böylece tepsiyi fırına verdiğinizde onlar da hazır beklerler. Ya da varsa ikinci tepsinize yerleştirip de bekletebilirsiniz.

Eğer daha çikolatalı görünmesini istiyorsanız sıcakken elinize aldığınız bir parça çikolatayı kurabiyelere sürebilirsiniz.


180 derece ısıtılmış fırına verdiğiniz kurabiyeler 20-25 dakika sonra kenarları hafif sararıp kahverengiye dönmeye başlayınca fırından alın. Buzdolabında bekleyen diğer tepsiyi de fırına yerleştirip aynı şekilde pişirin. Benim fırınımda ve ölçülerimde 3 tepsi kurabiyem  ( yaklaşık 50 adet ) oldu.

 İlk tepside pişen kurabiyeler soğumaya başlayınca terleme yapmaması için tel ızgaranın üzerine alın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder