17 Eylül 2014 Çarşamba

TRİLEÇE


Çok ilginç ama özellikle ağır yemeklerden sonra iyi gidecek çok hafif fakat şerbetli bir Arnavut tatlısı Trileçe... Yediğiniz anda hatta görüntü itibariyle de sütlü tatlıyı andırıyor. İlk anda bana keke sütlü bir şerbet dökmek fikri garip geldi ama bir arkadaşımın başka bir yerde test edip bana da senin muhakkak deneyip bloguna koyman gereken bir tarif demesi üzerine ben de tabii ki durmadım ve hemen denedim. Hatta bu postu yazdığımda üçüncü denememi de yapmış bulunmaktayım. Evdeki herkes, özellikle üzerindeki karamelinin de çok önemli etkisi var elbet ama çok ama çok beğendi. Hele ki eğer evinizde daha önce tarifini verdiğim süt reçeli ( swetened condensed milk ) varsa mutlaka onunla da bir deneyin derim.



Ben evde oğlumun ısrarları üzerine aldığımız karamel sosunu kullandım ama siz isterseniz daha önce tarifini verdiğim karamel sosunu kullanabilirsiniz.


Malzemeler:

1 su bardağı un ( 140 gr )
1 su bardağından bir parmak eksik toz şeker ( 150 gr )
4 yumurta
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 - 2 damla limon suyu

Şerbeti için:

500 ml süt
1 paket ( 200 ml ) süt kreması
1 su bardağı toz şeker ( varsa süt reçeli )

Üzeri için:

Karamel sos


Un, kabartma tozu ve vanilyayı beraber bir kaba eleyin.

Şerbeti için olan malzemeleri bir kaba alıp mikserle köpüklü ayran gibi bir görüntü alıncaya kadar çırpın ve buzdolabında bekletin.

Yumurta beyazların ve sarılarını ayırın. Beyazlarını limon suyuyla birlikte çırpmaya başlayın.
Yumurta beyazınız köpürmeye başlayınca şekeri bir kaç seferde ekleyerek çırpmaya devam edin. Beyazlar traş köpüğü kıvamına gelince yumurta sarılarını da 4 seferde ekleyerek çırpma işlemine devam edin. Unlu karışımı da ekleyip karışım homojen bir yapı olunca karıştırmayı bırakın. Yağlanmış tercihen kare tepsiye ya da borcama ( servisi daha kolay olması açısından ) dökün. 180 derecede önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 30 dakika üzeri hafif pembe bir renk alıp içine batırdığınız kürdan temiz çıkana kadar pişirin.


Kekimiz pişince yaklaşık 2-3 dakika ilk sıcaklığı çıkmasını bekleyin. Ardından her yerini kürdanla iyice delin.


Buzdolabındaki şerbeti kekinizin her yerine gelecek şekilde dökün.


Bu şekilde üzerini strechleyip tercihen bir gece buzdolabında bekletin. servis yapacağınız zaman dilimlere ayırın ve üzerine karamel sosunu dökün. İsterseniz çikolatalı ya da meyveli soslarla da deneyebilirsiniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder