3 Şubat 2015 Salı

PASKALYA ÇÖREĞİ




 Uzun bir aradan sonra tekrar merhaba.. Bu ara mutfağımda öyle farklı sizlerle paylaşabileceğim şeyler pişirmeye pek fırsatım olmadı maalesef...  Yeni iş yoğunluğuna okulların tatil olması ve de oğlumun sünneti de eklenince son zamanlardaki profilim az çok ortaya çıkmıştır eminim:) Acil durumlar için derin dondurucumda bulunan kurabiye ve börek stoklarımı tükettim. Ayrıca blogda daha önce  yayınlanan en pratik tariflerimden kullandım ve bugünleri bir nevi kolay atlattım. Sanırım bu yoğunluk yüzünden tariflerimi bir süre daha aksatıcam ama tamamiyle gitmedim merak etmeyin;))

Bugünkü tarifim Paskalya Çöreği. Eğer pamuk gibi yumuşak, tatlımsı mayalı hamurlardan ve de mahlep tadından hoşlanıyorsanız bu muhakkak deneyin derim... Deneyerek bulduğum kendi tarifimdir...

Malzemeler:

4 yemek kaşığı toz şeker
1/2 paket yaşmaya
yarım bardak su
yarım bardak süt
yarım bardak sıvı yağ
1 silme tatlı kaşığı mahlep
1 çay kaşığı karbonat
1 yemek kaşığı bal
1 yumurta+1 yumurta beyazı ( sarısı üzerine ayrılacak )
aldığı kadar un
üzeri için fındık

Ilık su ve sütün içinde mayayı eritin. Üzerine şeker ekleyin. Bal ve yumurtaları ekleyin. Un, mahlep ve karbonatı eleyerek üzerine azar azar ilave ederek yoğurmaya başlayın. Ele yapışmayan fakat yumuşak bir hamur olana kadar yoğurun. Üzerini örterek iki katı büyüyene kadar ılık bir yerde mayalandırın. Ben iki bezeye ayırdım dilim halinde servis yaptım. Siz porsiyonluk istiyorsanız portakal büyüklüğünde bezelere ayırın.


Her bezeyi üç eşit parçaya ayırın ve yılan gibi uzatarak üçünün üst uclarından birleştirin. Aynı saç örer gibi örün ve bittiği zaman ucları da açılmayacak şekilde alttan hafif sıkıştırarak birleştirin. Tepsiye alıp 20 dakika kadar tekrar mayalandırın. Yumurta sarılarını bir kaç damla suyla hafifçe çırparak inceltin ve fırçayla nazikçe her tarafına sürün. Fındık kırıklarını serpip 180 derece fırında üzerleri iyice kızarana kadar pişirin.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder