27 Şubat 2013 Çarşamba

KOKO KURABİYE

Bir taşla iki kuş tariflerinden biri, bu reçeteyle isterseniz  kurabiye, isterseniz şerbetli tatlı yapabilirsiniz.Aralarındaki tek fark piştikten sonra kurabiye sıcakken dökülen soğuk şerbet. Şerbeti dilerseniz aşağıdaki reçeteye göre dilerseniz elinizde daha önce yaptığınız artan bir şerbet varsa- ki ben genelde öyle yapıyorum onu kullanarak elde edebilirsiniz. Tek zorluğu şekillendirme aşaması ama değişik bir görüntü, çıkan sonuç güzel. Eşim şerbetlisini tercih ediyor. Ben şerbeti yarı yarıya düşürüp kalanı şerbetsiz ayırıyorum, çünkü oğlum da şerbetsiz seviyor. Daha önce hiç tadına bakma imkanı bulamadıysanız bir deneyin derim.

Önce kurabiye hamurunu bezelere ayırıp ardından içi hamurunu  aynı sayıda bezelere ayırırsanız iç malzemeniz artmaz.

Malzemeler:

yarım paket tereyağ,
bir çay bardağı sıvı yağ,
bir çay bardağı toz şeker,
bir paket kakao,
bir yumurta,
kabartma tozu,
vanilya,
aldığı kadar un.

iç malzemesi:

bir su bardağı hindistan cevizi,
bir yumurta akı,
bir su bardağı pudra şekeri

Şerbeti:

İki su bardağı süt
üç yemek kaşığı şeker


İç malzemeleri karıştırın yoğurun bir kenara alın. Şerbetli yapacaksanız sütle şekeri karıştırıp eriyinceye kadar karıştırın, süt ılık olmalı ki şeker içinde erisin. Daha sonra bir kenarda soğumaya bırakın.

Hamuru için, önce yağları, yumurtayı ve şekeri karıştırma kabına alın. Sonra kabartma tozu, vanilya, kakao ve bir miktar unu kaba eleyin. Yoğururken kulak memesi kıvamı bir yumuşaklığa ulaşana kadar azar azar un ekleyin ve ceviz büyüklüğünde bezeler yapın.

İç malzemeyi de karıştırıp hamur haline getirdikten sonra, aynı şekilde bezelere ayırıp, top şeklindeki kurabiyelerin içlerini içli köfte yapar gibi açın ve hindistan cevizi toplarını koyup kapatın. Burda biraz el oyalıyor bu işlem fakat ilk kurabiyelerden sonra eliniz alışacaktır.

Eğer iç malzemeniz artarsa onu da tepsiye kaşık yardımıyla koyup sararmaya başlayınca fırından alıp o şekilde tüketebilirsiniz.

180 derecede 15-20 dakika pişirin. Kakaolu olduğu için piştiğini anlamak için kürdan sokabilirsiniz. Kürdan temiz çıkarsa fırından alın.

Şerbetli yapacaksanız ilk sıcaklığı geçince nazik bir şekilde şerbetin içine batırıp çıkartın ama çok tutmayın, dağılır. Ben kaşıkla yapıyorum bu işlemi. Üzerine toz antep fıstığı serpip en az iki saat bekledikten sonra servis yapın.

Şerbetli tatlılar bir gün beklerse daha lezzeti oturuyor.Kurabiye olarak tüketecekseniz üstüne bitter veya fildişi çikolata eritip süsleyebiliriz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder