1 Mart 2013 Cuma

BAZLAMA TARİFİ

  Bazlamayı kahvaltıda sıcacık yemeyi kim sevmez...Hele ki ekmek yapma makinesini aldığımdan beri  ya da "annemden el koyduğumdan beri" desem daha iyi olacak sanırım, sabah kabarmış hamurun hazırsa, iş sadece tavaya atıp pişirmeye kalıyor .O zaman da daha bir yapılası oluyor benim için.  Uyanır uyanmaz malzemeleri koyduktan sonra makineyi çalıştırıyorum, elim hiç hamura bulaşmadan mayalanma tamamlanmış oluyor.

 Ben tarifi ekmek makinesi olmayanlar için hazırladım. Olanlar sırasıyla suyu, şekeri, tuzu, unu ve mayayı ekleyip hamur yoğurma programını seçecekler.


Eğer sabah erken kalkamıyorum derseniz, hamurunuzu akşamdan hazırladıktan sonra, üzerini strechle veya temiz bir örtüyle kapatıp geniş bir kabın içinde buzdolabına kaldırabilirsiniz. Sabah kalktığınızda dışarı çıkartıp oda sıcaklığına gelince bezelere bölebilirsiniz.

Malzemeler:

iki su bardağı ılık su
bir tatlı kaşığı tuz
bir yemek kaşığı toz şeker
bir tatlı kaşığı instant maya
aldığı kadar un


Unun genişce bir kaba eleyin. Önce ortasını havuz gibi açıp suyu şekeri ve tuzu ekleyin. Mayayı unun üstüne gelecek şekilde eleyin. Ortadan başlayarak yavaş yavaş kenarlardan unları katmak suretiyle karıştıralım. Kulak memesi yumuşaklığındaki hamuru, incecik yağlanmış genişce bir kaba koyup döndürün ve her tarafının yağlanmasını sağlayın.


Temiz bir bezle üstünü örtüp iki katı büyüklüğe gelene kadar mayalandırın. Mayalanan hamuru mandalina büyüklüğünde bezelere ( burada büyüklük size kalmış ) ayırın.  Bu şekildeyken de üzerini örterek 20 dakika kadar hamuru dinlendirirseniz daha güzel sonuç elde edersiniz.

Dinlenen bezeleri elimizle bastırarak, daha ince isterseniz tezgahı hafif unlayarak merdaneyle şekil verdikten sonra sıcak tavada birkaç kere alt üst ederek kapağı kapalı olarak orta ateşte pişiriyoruz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder