3 Mart 2013 Pazar

KARBONATLI PİŞİ

  Pazar kahvaltılıklarının vazgeçilmezi hamur işleri. Hele bir de hamuru akşamdan hazırlanıyorsa, vazgeçilmez Az malzemeli puf puf,içi boş, ister peynir, ister reçel,herşeyle gider bu pişi.. Hamuru açtıktan sonra, kurabiye kalıplarıyla kesip, çocuklara alternatif sunabilirsiniz. Hamurun içinde yoğurt olduğu için, yoğururken ununu çok kaçırmamak lazım. Çünkü sürekli ele yapışan bir hamur kendileri.Hamur toparlandığı zaman, altına üstüne un serpip zamanımız yoksa 15 dakika bile olsa dinlendirmek iyi olur. Ya da benim gibi akşamdan hazırlayıp, temiz bir bezle üstünü örtüp,buzdolabına kaldırabilirsiniz. Sabah da uyanır uyanmaz, ilk iş dolaptan dışarı çıkartırsanız, hamur açılmaya hazır hale gelir. Dediğim gibi ele yapışan bir hamur olduğu için, tezgahı ve hamurun üstünü de unlarsanız hiç sorun çıkmaz.Merdaneyle 0,5 cm açıp, kalıplarla, yoksa istediğiniz bir bardakla keserek kızgın yağda kızartabilirsiniz.İnce bir hamur olduğunda çok çabuk pişer,gözünüzü ocaktan ayırmamanız gerekiyor sadece.Önce şekillendirip, sonra kızartmaya geçebilirsiniz mesela ya da eşinizi ocağın başına alabilirsiniz benim gibi...

Malzemeler:

bir su bardağı yoğurt
bir silme tatlı kaşığı karbonat
çeyrek limon ( karbonatı eritmek için )
bir tatlı kaşığı tuz
kızartmak için sıvıyağ
aldığı kadar un  ( ben 2,5 su bardağı kullandım.Bu miktar yoğurdunuzun ne kadar sulu olduğuna göre değişir.)

Önce yoğurdumuzu yoğurma kabına alalım.Kaşıktaki karbonatımıza damla damla limon suyumuzu sıkalım. Bu esnada kaşık yoğurdun üstünde olsun.Köpüren karbonatımızın tamamını kaba dökün.Bir miktar unumuzu ve tuzumuzu da ekleyip ister elle ister çırpıcıyla karıştıralım.Hamurumuz oluşmaya başlarken elle yoğurmaya başlayalım ve  ardından hamuru dinlenmeye alalım.Unladığımız tezgahı hamuru açıp şekillendirdikten sonra kızgın yağda kızartalım.Peçete serdiğimiz servis kabına alalım.Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder