6 Haziran 2013 Perşembe

ÇUBUK KRAKER

 
 
Çok tatlı verdiğimin farkındayım bu aralar, haklısınız, o yüzden tuzluları sıklaştırmayı düşünüyorum artık. Bir çoğunuz gibi ben de tatlılara biraz daha meraklıyım galiba:)


Bu çubukları eskiden çok yapardım Tariflerim arasında misafirlerim için tuzlu ararken bulunca hatırladım. Bir iki değişiklik yaptım çok daha güzel oldu. İçine ve üstüne istediğiniz malzemeyi kullanabilirsiniz. Hamuru bezelere ayırdıktan sonra her bir bezeyi istediğiniz baharatla ya da tohumla ( kişniş, pul biber, keten tohumu, kekik, susam, çörek otu, çeşni vb ) karıştırıp. Bir kaç çeşit çubuk kraker elde edebilirsiniz.

Şekillendirme aşaması biraz oyalıyor, nedeni; ince açılması ve ne kadar ince kesersen o kadar kıtır olması. İki tepsi çıkıyor isterseniz yarım ölçüyle başlayabilirsiniz.

Çocuklarınıza doğum günlerinde yapabileceğiniz farklı bir alternatif... Eğer elinizde küçük balık kalıplar varsa balık krakerler de yapabilirsiniz..

Malzemeler:

1 yumurta
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı karbonat
50 gr tereyağ
1 su bardağı soğuk su ( buzlukta iyice soğutulmuş )
1 çorba kaşığı tuz

Üzeri için:

1 yumurta sarısı
çörek otu, susam, keten tohumu, kekik, kişniş vb
kaya tuzu

Tereyağını elimizle iyice yoğurarak yumuşatalım. İçine kabartma tozu, yumurta, tuz ve buzlu suyu koyalım. Unu eklemeye başlayıp kulak memesinden biraz daha sert bir hamur oluncaya kadar yoğuruyoruz.

Hamurdan bezeler koparıp merdaneyle yarım santim kalınlığında açıyoruz. Pizza bıçağı ya da normal bir bıçakla istediğimiz uzunlukta çubuklar kesiyoruz.

Kesmeden evvel yumurta sarısı sürme işlemini yaparsanız işiniz daha kolay olur. Kestikten sonra çubukları fırça biraz bozabiliyor. Hamuru yuvarlak açtıktan sonra kare veya dikdörtgen olması için kenarlardan düzeltin çıkan parçaları kenara ayırın ki tekrar yoğurarcağınız parçalara yumurta sarısı temas etmesin. Hatta kesme işlemini tepsinin üzerinde yaparsanız tepside yerden kazanıp çubukları aktarırken de bozmazsınız.

Üzerlerine istediğiniz malzemeyi serptikten sonra 200 derece fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişirin. Daha çubuk kraker tadı olsun derseniz yumurtayı sürdükten sonra üzerine havanda incelttiğiniz kaya tuzunu da serpebilirsiniz.

Fırından çıktıktan sonra biraz soğumalarını beklerseniz servis tabağına alırken kırılmalarını engellemiş olursunuz.

                             daha önce yapmış olduğum, misafir masamdan, çubuk krakerler

2 yorum:

  1. tuzlu kurabiye istedi eşim bu gece, hep tatlı kurabiye yapıyorsunuz diye de sistem etti, maalesef sizde aynı şekilde tatlı kurabiyeyi daha çok seviyorsunuz sanırım :) en kısa zamanda tuzlu kurabiye tariflerinizin artması dileğiyle

    YanıtlaSil
  2. Haklısınız galiba, önerinizi dikkate alıcam...

    YanıtlaSil