Oğlumun isteği doğrultusunda bugünkü menümüz pizza-ayran ikilisi. Biz çok severiz sıcak ya da soğuk, ertesi güne kalınca da nefis olurlar özellikle de hamuru ince olursa.
Bir çok püf noktasını ruki çok güzel anlatmış, ben kendi hamur tarifimi yaptım ama bir bakmanızda fayda var derim.
Pizza sınırları olmayan bir çeşit. Malzemesi, hamuru sosları her şey sizin damak zevkiniz ve yaratıcılığınızla doğru orantılı. Ben klasik bir pizza hazırladım. Tarifi ayrıntılarıyla anlatmaya çalıştım, hiç de zor değil, daha önce denemediyseniz gün bugün derim.
1 yumurta
1/2 su bardağı ılık su
1/2 su bardağı ılık süt
1 tatlı kaşığı şeker
2 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı instant maya
un
Üzeri için:
1 yemek kaşığı domates salçası
sosis,
sucuk,
kaşar peyniri,
mısır,
mantar,
kırmızı biber,
sarımsak,
salam vb.
3 su bardağı kadar unu geniş bir kabın içine koyalım ve ortasını havuz gibi açalım. Havuzun içine yumurta, su, süt, şeker ve tuzu ekleyelim. İnstant mayayı unun üzerine serpelim. Önce havuzun ortasındaki sıvıları parmaklarımız ile karıştırdıktan sonra undan yavaş yavaş alıp hamuru yoğuralım. Unumuz az gelecektir kaşıkla azar azar ekleyerek yumuşak ele yapışmayan ama nemli bir hamur elde edelim. Pizza hamuru çok sert olmamalı. Temiz ve geniş bir kabın içini yağla ince bir şekilde sıvayalım. Hamuru içine koyduktan sonra elimizle döndürerek her yerinin yağlanmasını sağlayalım. Üzerini temiz bir bezle örttükten sonra ılık bir yerde dinlenmeye bırakalım.
Hamurun kalınlığı size kalmış istediğiniz kalınlıkta açabilirsiniz. Piştikten sonra biraz daha kabaracığını hesaba katarak hamurunuzu açın ki sonra çok kalın bir hamur yemek zorunda kalmayın.
250 derecede hamurun altını kontrol ederek 15- 20 dakika rengi dönünceye kadar pişirin. Piştikten sonra fırından çıkarıp üzerine kaşar rendesiyle kapattıktan sonra tekrar fırına koyalım. Kaşar eriyinceye veya sizin istediğiniz renge ulaşıncaya kadar pişirin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder