8 Temmuz 2013 Pazartesi

EVDE DONUT - ÇÖREK YAPIMI

Bugünkü tarifimiz çocukların bayıldığı, Amerikan filmlerinde gördüğümüz, hatta orada büyüklerin daha çok sevdiği bir çörek. Daha önce de bu tarz çörek deneyimlerim var ama ağır olmaması için fırında denemiştim. Bana sorarsanız gene de fırında derim fakat, çocuklar bunu daha çok beğendiler. Siz de dilerseniz benim gibi bir kısmını kendiniz için fırında pişirebilirsiniz. Hemen hemen bütün mayalı hamurlarda olduğu gibi  aynı gün içinde tüketilmesi gerekiyor, özellikle kızartılmış olanlar daha çabuk yumuşuyor.

Fırında yapmak isteyenler şekillendirme işleminden sonra içi boş veya dolu hamurlarınızı fırın tepsinize alın. Tepside yarım saat kadar mayalandırdıktan sonra 220 derece fırında üstleri hafif kızarıncaya kadar pişirin. Çıkardıktan sonra kızartılanlarla aynı işlemleri uygulayın.


Malzemeler:

1/2 su bardağı su
1/2 su bardağı süt
3 - 4 damla limon suyu
1 yumurta
3 - 4 yemek kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı tuz
1.5 tatlı kaşığı instant maya
aldığı kadar un


sos için:

beyaz çikolata
bitter çikolata
pudra şekeri
su
dekor süsleri


Sütün içine bir kaç damla limonumuzu sıkıyoruz ve sütün  kesilmesini sağlıyoruz. ( bu şekilde buttermilk elde etmiş oluyoruz) Biraz bekleyince kesilmeye başlayacaktır.

3 su bardağı kadar unu geniş bir kaba alın ve ortasını havuz gibi açın. İçine su, kesilmiş süt, yumurta, şeker ve tuzu ekleyin. İnstant mayayı unun üzerine serpin. Ortasındaki sıvalardan başlayarak hamuru yoğurmaya başlayın. Gerektiği kadar un ekleyerek yumuşak bir hamur elde edin. Ilık bir yerde 1 saat kadar iki katı kadar kabarıncaya kadar bekletin.
Hamurdan ister bezeler ayırabilir onları küçük küçük açabilir, isterseniz gene merdaneyle bütün hamuru açabilirsiniz. Yaklaşık 1 cm kadar açtığınız hamurdan bir bardak yardımıyla yuvarlak şekiller çıkarın. Orta kısmını da daha küçük yuvarlak bir kalıpla çıkartın. Çıkan küçük yuvarlakları isterseniz evde küçük çocuk varsa ona özel yapın ya da kalan hamurları toplarken tekrar içine karıştırın.
  

Elde ettiğiniz içi boş yuvarlakları kızgın yağın içine atarak, arkalı önlü kızarmalarını sağlayın. Yağ kızgın olduğu için tavanın başından ayrılmayın çabuk renk değiştiriyorlar. Kağıt havlu üzerine alıp fazla yağının akmasını sağlayın.

Ayrı ayrı kaplarda çikolataları benmari usulü eritin. Çörekler soğuyunca üzerine erimiş çikolatalardan sürüp süslemelerini yapabilirsiniz. Dilerseniz sadece pudra şekeri eleyebilirsiniz.

Renkli soslar için 1 çay bardağı kadar pudra şekerini bir kaba alın. İçine azar azar su akıtarak çok inceltmeden akıcı bir kıvam elde edin. İstediğiniz renk gıda boyalarıyla renklendirin. Yapımı çok basit olduğu için bittikçe yaparsanız elinizde sostan artmaz. Bir kaşık yardımıyla çöreklerin üstüne sürüp süslemeleri yapabilirsiniz.

1 yorum:

  1. güzelll beğendim emeğinize sağlık bende yapıcam

    YanıtlaSil