15 Temmuz 2013 Pazartesi

EVDE GEVREK SİMİT YAPIMI

Çıtır, sıcacık, susamlı gevrek simit; kim sevmez ki... Hele evde senin fırınından çıktıysa. Evet, odun fırınından çıkmış gevrekle aynı lezzeti birebir yakalayamazsınız. Odun fırınlarında kullanılan özel susamlar, ( araştırdım ben bulamadım ) pekmez yerine kullandıkları pekmez şurupları:) harlı ateşleri, bu ve bunun gibi faktörler sizin fırınınızdan çıkan gevreğin tadını biraz etkiliyor ama gene de güzel bir lezzet çıkıyor ortaya .

 Ben hamurun bir kısmına simit şekli, bir kısmına İzmir kumrusu - fotoğraf çekemeden küçük eller tarafından imha edildi - şekli verdim. Kumruların arasına domates, peynir koyarak çocuklarınıza atıştırmalık sandviçler yapmak için elinizin altında bulunabilecek bir alternatif olması için siz de yapabilirsiniz.

Bilindiği üzere simit gibi mayalı hamurdan yapılan hamur işleri çabuk bayatlar ve bayatladığında da lezzetini yitirir. Eğer siz de bitiremezseniz simitler ya da kumrular soğuduktan sonra buzdolabı poşetlerine koyup derin dondurucuya atın. Yemeden yarım saat ya da bir saat kadar önce -odanın sıcaklığına göre değişir bu- çıkartıp buzu çözülene kadar bekletin. Eğer mikro dalga fırınınız varsa buz çözdürme özelliğini de kullanabilirsiniz. Kumru ekmeklerini de bu şekilde muhafaza edebilir ihtiyaç halinde derin dondurucudan çıkartabilirsiniz.


 
Malzemeler:

1 su bardağı su
1 tatlı kaşığı instant maya
1 tatlı kaşığı tuz
aldığı kadar un

Üzeri için:

1 çay bardağı pekmez
1 çay bardağı su
1 su bardağı en küçük boy susam bulabilirseniz gevrek susamı

2 su bardağı kadar unu geniş bir kabın içine alın, ortasını havuz gibi açtıktan sonra su ve tuzu ekleyin. Mayanızı unun üstüne gelecek şekilde serpin ve yoğurmaya başlayın. Yumuşak ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar unu yavaş yavaş ekleyin. Üzerine temiz bir bez örttükten sonra ortam ısısına göre 1-2 saat mayalanmaya bırakın.

Pekmez ve suyu karıştırıp geniş bir kaba alın. Başka bir kaba da susamın yarısını dökün azaldıkça üzerine ekleyebilirsiniz.


Hamur yaklaşık iki katı büyüklüğe ulaşınca hamurdan elma büyüklüğünde bezeler kopartarak hamuru unlamadan simit şekli verin. Önce avucunuzun içiyle yılan gibi uzatıp, sonra iki ucu birleştirip gerekirse birleşme yerlerine su sürün.  yağlanmış veya yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine iki parmak aralıklarla dizin. tekrar mayalanması için yarım saat kadar daha mayalanmaya bırakın.
 

Fırınınızı 220 derece sıcaklığa ayarlayın.
Mayalanan hamurları önce pekmezli suya arkasından susama bulayıp tekrar fırın tepsisine yerleştirin. Fırın ısındıktan sonra fırına verdiğiniz simitler kızarıncaya kadar yaklaşık 15 dakika pişirin.
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder