29 Temmuz 2013 Pazartesi

SULTAN - PADİŞAH LOKUMU

Daha önce hiç tatma ve yapma fırsatı bulamadığım bir tatlı denedim bugün. Havalar sıcak, malum ramazan ayındayız, insan sütlü tatlıya daha bir düşkün oluyor.
 
Az malzemeyle epey bir lokum elde ediliyor. Gerçektende lokuma çok benziyor tadı. Ben fındığı çok yakıştırdım içine ama siz isterseniz boş da yapabilirsiniz. Bayram da gelen misafirlere hindistan cevizini renklendirip bayram şekeri niyetine de ikram edebilirsiniz.
 
 

Malzemeler:

1 bardak un
1 bardak toz şeker ( arzuya göre bir çorba kaşığı daha ekleyebilirsiniz.)
2 bardak süt
50 gr tereyağ
vanilya
üzeri için hindistan cevizi
içi için fındık

Tencerenin içine tereyağı alalım, ısınmaya başlayınca ocağın altını kısıp unu ekleyelim. Unun kokusu çıkıp kavrulmaya başlayınca orta ateşte sütü yavaş yavaş ekleyip çırpıcıyla sürekli karıştıralım. Un helvası gibi biraz sert bir muhallebimiz olacak. Pişen muhallebinin içine şekeri ve vanilyayı ekleyelim eriyinceye kadar karıştıralım. Mikser yardımıyla muhallebiyi iyice çırpalım, parlak pürüzsüz bir kıvamı olmalı.

 
Derin bir tabağa hindistan cevizini alalım, bir kasenin içine su koyalım, soğuyan muhallebiyi de alıp şekillendirmeye başlayalım. Tatlı kaşığını suya sokup ıslatarak kremadan birer kaşık alıp bastırarak düzleştirdikten sonra içine fındık, badem vs koyup kapatalım. Hindistan cevizine buladıktan sonra tekrar elimizle yuvarlayıp son şekli verelim. Elimize yapıştığı noktada sudan yardım alabiliriz.

 
Üzerlerine kürdan batırıp buzdolabında soğumaya bırakıyoruz. Bir gün buzdolabında dinlendiği takdirde daha lezzetli oluyor.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder