30 Ağustos 2013 Cuma

HASANPAŞA KÖFTE


Bizim evde çok sevilen sunumu şık yapımı kolay bir tarif. Eminim çoğunuz biliyordur ama bir de ben anlatmak istedim. İç malzeme olarak ben bu defa patates püresi kullandım. Siz isterseniz beşamel sos da kullanabilirsiniz. Mevsimine göre bezelye, ıspanak, pırasa vb kavurup üzerine kaşar peyniri rendesiyle üzeri kızarıncaya kadar fırınlayabilirsiniz.

Malzemeler:

Köftesi için:

Yarım kg az yağlı kıyma
Bir çay bardağı galeta unu
Bir tutam ince doğranmış maydanoz
Bir adet rendelenmiş soğan
İki diş rendelenmiş sarımsak
Tuz, karabiber, kimyon, pul biber

Patates püresi için:

İki tane haslanmış patates
1 çay bardağı süt
50 gr tereyağ
50 gr rendelenmiş kaşar
Muskat cevizi (tercihe bağlı)

Üzeri için:

Rendelenmiş kaşar peyniri

Salçalı sos için:

iki kaşık domates salçası
bir diş rendelenmiş sarımsak
su
tuz

Geniş bir kabın içine köfte için gerekli olan bütün malzemeleri katıp iyice yoğurun ve dinlenmesi için bir kenara alın.

Dinlenen köftelerinizden ceviz büyüklüğünde parçalar kopartıp işaret ve baş parmaklarınız yardımıyla çukurlar oluşturun. Köftelerinizin piştiğinde toplanıp kalınlaşacağını hesaba katarak ince çanaklar yapmaya çalışın. Çanaklarınızı 200 derece ısıtılmış fırında 15 dakika pişirin. Patates püresiyle tekrar pişeceği için yarı pişmiş olmalılar. Zaman fırından fırına farklılık göstereceğinden arada çıkarıp köftelerinizi kontrol edin.

Bu arada haşlanmış patateslerinizi patates ezeceği ile yoksa rende veya çatal ile püre haline getirin. Püreleriniz sıcakken içine süt, tereyağ ve kaşarı ekleyip tuzunu, karabiberini, bir miktar rendelediğiniz muskatınızı da ekleyip karıştırın. Sütü eklerken kıvamını kontrol ederek yavaş yavaş ekleyin. Püreniz çok sıvı olursa çanakların içini doldururken sorun yaşarsınız.

Pişen köftelerinizi  buzdolabından çıkartıp içlerini patates püresi ile doldurun. Üzerlerine rendelenmiş kaşar peynirlerini koyup 200 derece fırında üstleri kızarıncaya kadar pişirin.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder