10 Eylül 2013 Salı

EVDE BEZE (MERENG) TARİFİ




Gene evde artmış bir şeyleri değerlendirdiğim bir tarif. Bu defaki malzemem yumurta beyazı. Yapımı basit,  malzemeleri gayet az, çok sevdiğim ve de uzun süre dayanabilen bir tatlı.

Beze yani nam-ı değer köpüğü yaparken bir iki küçük püf noktasına dikkat ederseniz hiç bir sorun yaşamazsınız.

Bunlardan en önemlisi yumurta beyazlarının içine toplu iğne ucu kadar bile sarısı kaçmış olmamalı. Kaçtığı durumda da temiz, ıslak olmayan bir kaşık yardımıyla itina ile çıkartılmalı.

Yumurta beyazı çırptığınız kabınız cam veya çelik olmalı, plastik kaplar kullanılmamalı.

Yumurtaları biraz köpürttükten sonra pudra şekerini bir kere de dökmeniz daha iyi sonuç verecektir.

Yumurtalar ters çevirdiğinizde düşmeyecek kıvama gelene kadar çırpılmalı. Beyaz rengi sıkma torbasına koyup sıktıktan sonra, kalanı gıda boyasıyla renklendirirseniz lekesiz bir beyaz elde etmiş olursunuz .

100 derecede uzun sürede ( benim fırınımda yaklaşık 1.5 saatte pişti ) pişmesi gerekiyor. Yüksek ısıda pişerse rengi değişebiliyor ama tadında bir değişiklik olmuyor. Piştiğini anlamak için arada fırından bir tane çıkartıp soğutun dişe yapışıyorsa daha pişmemiş demektir. Isırdığınızda çıtır çıtır olmalı. Fırının alt rafına yakın koyarsanız altı da çiğ kalmayacaktır.Biraz soğuduktan sonra terleme yapmaması için ızgaraya alabilirsiniz. Buzdolabında bir haftaya kadar tazeliğini koruyabilir.


Malzemeler:

2 yumurta
4 çorba kaşığı pudra şekeri
2-3 damla limon suyu
dilediğiniz renkte gıda boyası ( isteğe bağlı )


Cam kaba kırdığınız yumurta beyazlarını mikserin düşük hızıyla çırpmaya başlayın. Beyazların üstü köpük köpük olmaya başlayınca içine şekeri ve limon suyunu ekleyin. Mikserin hızını yükseltip kar gibi oluncaya kadar aralıksız çırpın. Kıvamı sıkı ve parlak bir traş köpüğü kıvamında olmalı, kabınızı ters çevirdiğinizde köpük dökülmemeli.

Sıkma torbasına aldığınız henüz beyaz olan köpüğü dilediğiniz şekil ve boyutlarda yağlı kağıt serilmiş tepsinize sıkın. Bu noktada dilerseniz bir kısmını ayırıp dilediğiniz gıda boyasını katıp  tekrar sıkma torbasına alabilirsiniz.

100 dereceli fırında  yaklaşık 1-1.5 saat kontrol dahilinde pişirin. Arada tepsiden bir tane çıkartın, soğutun, çıtır çıtır bir kıvam almış ve artık dişinize yapışmıyorsa fırından alın.


2 yorum:

  1. Bu kadar süper seyler hazırlayıp da nasıl yorum hiç yok anlayamadım..ve hatta takipçiniz az...ama bir çok aradığımda dogruca bloğunuza geliyor aramalar...belki de bende bir arıza var... Ellerinize saglık...her biri çok güzel görünüyor..anlatımınız çok güzel ve sunumunuz....tesekkurler kendi adıma...

    YanıtlaSil
  2. yorumlarınız için çok teşekkürler...Saydığınız sorunların nedenlerinin, bloğumun henüz altı-yedi ay olmasından mı yoksa benim tamamen acemi bir şekilde bu işe başlayıp bazı şeyleri atlamamdan mı kaynaklanıyor bilemiyorum.Ama kendi çevremden yorum yazmak için google hesabına bağlanma zorunluluğu problem yaratıyor diye biliyorum.Eğer sizin bir fikriniz varsa(sanırım daha tecrübelisiniz) paylaşırsanız sevinirim.

    YanıtlaSil