5 Eylül 2013 Perşembe

EVDE ETSİZ ÇİĞ KÖFTE TARİFİ


Zor zamanlarımda, evde bir şey yok, krizi yaşadığım ara imdadıma yetişen bir tarif. Hemen her zaman evde bulunan ince bulgur, maydanoz ve soğanla yapılıp yoğurma işlemini mutfak robotunun yaptığı bir çiğ köfte. Dışarıda içinde ne olduğunu bilmediğimiz, bulgurun kilosunun 2 tl olduğunu hesapladığınızda, neredeyse et fiyatına yediğimiz çamur gibi çiğ köftelere, iyi bir alternatif.


Eğer lavaşıyla yemek isterseniz hazır lavaşlardan alabilir ya da evinizde yapabileceğiniz mayalı bir hamurdan kendiniz hazırlayabilirsiniz. Ben hazırda dürüm yapacak malzemem yoksa marulla tüketmeyi tercih ediyorum. Zaten çiğ köftenin kültüründe lavaşı yok aslında, fast food kültüründe doyurucu olması amacıyla düşünülmüş bir şey. Kısırın yanında nasıl ekmek yenmiyorsa çiğ köfteyle de yenmiyor anlayacağınız.

Neyse biz gelelim tarife, aşağıdaki malzemeleri istediğiniz gibi çoğaltmak sizin elinizde. Aşağıdaki ölçüler iki kişi için yeterli oluyor.

Malzemeler:

1 su bardağı yıkanmış ince köftelik bulgur
1\2 demet yıkanmış maydanoz
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
1 orta boy soğan
2 diş sarımsak
1 limon suyu
3 çorba kaşığı zeytinyağı ( isterseniz artırabilirsiniz )
nar ekşisi ( arzuya göre )
1 çay kaşığı tarçın
tuz, karabiber, pul biber, kimyon

Yıkanmış olan bulgurları yıkayıp süzdürün. Daha sonra mutfak robotuna alın.Soğan ve sarımsağın kabuklarını soyup kalan bütün malzemeyi de üstüne ekleyin.



Mutfak robotunu önce yavaş sonra yüksek hızında çalıştırın. Ara ara durdurarak kaşıkla üstte kalan kısımları içeri alacak şekilde karıştırın. Bu işlemi her tarafı eşit yumuşasın diye yapıyoruz.

Benim robotumda yaklaşık on dakika sonra yeterli derecede yumuşuyor. Eğer hızlandırmak isterseniz arada elinizle su serpebilirsiniz. Zaten karışım, karıştırıcının etrafına toplanıp bir arada durmaya başladığı zaman olmaya başlıyor demektir.


Olan köfteleri elimizi su ile ıslatarak şekillendiriyoruz. Eğer biraz bekletirseniz dinlendiğinde daha lezzetli oluyor.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder