30 Eylül 2013 Pazartesi

ŞAPKALI CUPCAKE



Pelinchef'den  tarifini aldığım yumuşacık keki lezzetli kremasıyla bu cupcakeler çok beğenildi. Üç aşamadan oluşan minik keklerin yapımı biraz oyalayıcı ama sonuç başarılı. Küçük boy muffin kalıplarından kalmadığı için benimkiler biraz büyük olduğundan çikolata kaplaması biraz daha oyalayıcı oldu. Sizin elinizde varsa en küçük kalıbı kullanın. Zaten şapkasıyla beraber hacmi de büyüyor. Benim kalıplarımdan 8 adet cupcake çıktı. Dediğim gibi biraz daha küçük kullanırsanız 10-12 adet cupcake elde edersiniz.


Malzemeler:

1 + 1/4 su bardağı un
100 gr tereyağ
1 su bardağı şeker
2 yumurta
3/4 su bardağı yoğurt
3 çorba kaşığı kakao
1/2  tatlı kaşığı kabartma tozu
1/2 tatlı kaşığı karbonat
1 paket vanilya
bir çay kaşığının ucuyla tuz

Mereng için malzemeler:

2 yumurta beyazı
1 su bardağı pudra şekeri
1 paket vanilin ( ben limon esansı kullandım )
1-2 damla limon suyu ya da varsa 1/4 tatlı kaşığı

 Üzeri için:

100 gr bitter çikolata

Un kakao karbonat, kabartma tozu ve tuzu beraber bir kaba eleyin

Keki için öncelikle oda sıcaklığındaki tereyağ ve şekeri karıştırma kabında mikserle krema halini alıp beyazlayana kadar çırpın. Ardından yumurtaları teker teker ekleyin, çırpın. Yoğurt ve vanilyayı da ekledikten sonra çırpmaya devam edin. Unlu karışımı da ekledikten sonra mikserin düşük hızında ya da spatulayla unlar kaybolana kadar karıştırın.


Silikon muffin kalıplarınızın ya da tepsinizin içine kağıt kalıplarınızı yerleştirin. Kalıpların yarısından biraz fazla dolduracak şekilde kağıtlarınıza kek harcınız paylaştırın. 170 derecede  20-25 dakikada kürdanınz kuru çıktığında pişmiş olacaktır.

Yumurta beyazını içine hiç sarısı kaçmamış olarak cam bir kaseye alın. İçine diğer malzemeleri de ekledikten sonra kaynamakta olan orta kısık ateşte çırpmaya başlayın. Ocağın ateşi yüksek olursa yumurtanızı pişireceği için ısısına dikkat etmek gerekiyor. Çok kısık ateş de yumurtanın çiğ kalmasına neden olur, o yüzden suyun hafif çıkan buharı bizim için yeterli. Parmağımızla dokunduğumuzda parmağınızın ısındığını hissettiğinizde, kabarıp şekeri eriyen yumurta beyazını dikkatlice su dolu kabın üzerinden alın.

Bitter çikolatayı benmari usulü eritip biraz soğuması için kenara ayırın.

 Mikserle tekrar çırpıp soğumasını sağlayın. Kaşık yardımıyla, ince bir duy taktığımız sıkma torbasına merengi doldurun. Cupcakelerin üzerine yuvarlak hareketlerle yükselterek şapkaları sıkın.


Erimiş çikolatayı kaşık yardımıyla cupcakelerin her tarafına yavaş yavaş dökün. Fazla çikolatanın akması için biraz ters tutun.


Hepsini çikolatayla kapladıktan sonra çikolatası sertleşene kadar buzdolabına kaldırın.


2 yorum:

  1. Üzerine mereng yerine krem şanti sıkarsak nasıl olur acaba? Çok farklı bır sunum olmuş...

    YanıtlaSil
  2. Krem şantiyle ben denemedim ama, bir paket krem şantiyi yarım ölçü sütle yaparsanız daha katı kıvamlı bir kremayla aynı görüntüyü yakalayabilirsiniz gibi geliyor...

    YanıtlaSil