Burada en büyük amacınız tereyağının erimemesi olmalı. Pişerken bu tereyağlar ağzınızda kıtır kıtır dağılan bir tart hamuru elde etmenizi sağlıyor. Bir kaç küçük püf noktasını atlamadan yaparsanız doğru sonucu mutlaka alırsınız. Mesela robotta hazırladığınız hamuru strech filme sardıktan sonra buzdolabında mutlaka soğutmanız gerekiyor. Açma işlemi için buzdolabından aldıktan sonra sertleşen hamuru ilk etapta açabilmek için merdaneyle vurarak düzeltirseniz hamuru ısıtmamış olursunuz. Daha sonra düzleşen hamuru merdaneyle servis tabağı büyüklüğünde açabilirsiniz. Düzgün bir yuvarlak kesebilmek için de bir tabağı ters çevirerek kalıp olarak kullanabilirsiniz.
Anjelik erikten ( kırmızı yuvarlak sert erik ) hala manavlarda bulmanız mümkün fakat artık içini pembe bulmak biraz zor. Ben de şekerini biraz fazla ekledim, gayet güzel oldu. Benim elimde yeterince erik olmadığı için üzerine erik reçelini yapıp süremedim ama onun yerine bal kullandım. Çok ince bir şekilde sürdüğüm için tadında da bir değişiklik olmadı. Tarifte mutlaka ılık tüketin diyor ama, ben soğuk da çok beğendim.
Dediğim gibi benim eriğim az olduğu için iki sıra erik dizebildim ama hamurum üçüncü sırayı eriği de alabilirdi. Kenarları katlarken hamuru iyice eriklere kadar kıvırın, çünkü erikler pişince biraz küçüldüğü için kenarla erikler arasında boşluk oluşuyor.
Bu ölçülerle iki tane 24 cm'lik tart hamuru hazırlayabilirsiniz. Bir tane yapacaksanız bir diğerini strech filmle bir kaç kat sardıktan sonra derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Kullanmadan bir gece önce buzdolabının soğutucu bölümüne indirip aynı sırayı takip ederek yeni bir tart hazırlayabilirsiniz.
250 gr soğuk tereyağ,
1/2 su bardağı buz gibi soğuk su,
1 tatlı kaşığı elma sirkesi,
2+3/4 su bardağı (385 gr) elenmiş un
2 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz ( varsa ince deniz tuzu )
Üzeri İçin:
6-7 adet anjelik erik
3 yemek kaşığı toz şeker
tartın kenarına sürmek için bir yemek kaşığı kadar tereyağ
Tereyağını küp küp doğradıktan sonra donması için 20 dakika kadar buzlukta bekletin. Su ve sirkeyi de karıştırdıktan sonra buzdolabına kaldırın o da soğusun. Metal bıçak taktığınız mutfak robotunun haznesine un, şeker ve tuzu koyduktan sonra karışması için 3-5 saniye aralıklarla bir kaç defa karıştırın.
Buzluktaki tereyağ parçalarını da karıştırıp gene 3'er 5'er saniye aralıklarla hamur bezelye tanesi gibi kesik kesik bir görüntü alana kadar robotu çalıştırın.
Hamuru tezgaha alın ve çok yoğurmadan toparlayın. Hamuru iki eşit parçaya ayırdıktan sonra elinizle yassılaştırıp strech filme sarın ve en az 3 saatliğine tercihen bir geceliğine buzdolabına kaldırın.
Buzdolabından çıkardığınız hamuru iki yağlı kağıdın arasına yerleştirdikten sonra merdaneyle vurarak düzleştirin. Daha sonra 28 cm çapında bir yuvarlak açın. Açtığınız hamuru yağlı kağıtlarla birlikte fırın tepsisine aldıktan sonra derin dondurucuda 15 dakika soğutun.
Tartı fırından aldıktan sonra oda sıcaklığına gelince bir fırçayla eriklerin üzerine bal sürüp ister sıcak ister soğuk servis yapın.
Bu resim bir sonraki denememden... Kafanız karışmasın:))
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder