30 Kasım 2013 Cumartesi

SÜNGER KEK ( 5 YUMURTALI )

Şeker hamurlu pastalar yaparken nişastalı pandispanya biraz hafif kaldığı için sünger kek kullanmayı tercih ediyorum. 26 cm'lik bir kalıp kullanıyorsanız üç katli bir pasta için 5 yumurtalı pandispanya tam geliyor. Pandispanya yapmanın püf noktalarını daha önceki kakaolu nişastalı pandispanya yazımda yazmıştım isterseniz bir göz atabilirsiniz.


Malzemeler:

5 adet yumurta
1.5 su bardağından bir parmak eksik şeker
2 yemek kaşığı kaynar su
2 su bardağından bir parmak kadar eksik un
1 tatlı kaşığı kabartma tozu

Un ve kabartma tozunu dileseniz bir paket vanilyayı bir kaba eleyin ve bir kenara ayırın.

Yumurta beyazını içine hiç sarısı kaçmayacak şekilde ayırın. Yumurta beyazına bir tutam tuz, sarısına şekeri ekleyin. Önce sarılarını şekerle beraber iyice çırpın. Bir kaç dakika karıştırdıktan sonra kaynamış suyu ekleyip karıştırmaya devam edin. Rengi iyice beyazlayıp yoğun bir kıvam aldığı zaman yaklaşık 5-6 dakika kadar çırpın ve bir kenara ayırın.

Yumurta beyazlarını kar haline gelip kabı çevirdiğinizde ters düşmeyecek hale geldiğinde çırpmayı bırakın.

Yumurta sarısının içine unlu karışımı ve ve beyazı ekledikten sonra tahta bir kaşıkla beyazları söndürmeyecek şekilde yuvarlak hareketlerle karıştırın. Sadece tabanını yağladığınız kelepçeli kalıba dökün vi bir iki kere tezgaha sert bir şekilde vurup havasını alın. 170 derecede ayarlanmış fırında 40-50 dakika kürdan testiyle kontrol ederek pişirin. 

Piştikten sonra fırın ızgarasını alıp, dikkatli bir şekilde kalıptan çıkarın. Soğuduktan sonra strech filme sarıp buzdolabında bir gece dinlendirdikten sonra patlara ayırın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder