27 Aralık 2013 Cuma

FİLLİ-GÜLLÜ PASTA


Yeni bir kurs günü ve şeker hamurlu bir pasta... İçine yaptığımız pandispanya bu defa her zamanki pandispanyamızdan farklı... Beyazları ve sarıları ayrı ayrı kırmadan beraber çırparak yapıyoruz. Öteki pandispanyaya oranla daha kekimsi bir kıvamı var ama yapımı daha kısa sürdüğü için evde yapacaklar için daha yapılası bir pandispanya çeşidi olabilir. Beyazları köpürtme aşaması gözde çok büyütülen bir aşama olduğundan hazır pasta altlarını tercih edenler çok oluyor haliyle, üşenmeyip bu keki yaparsanız bu şekilde bu bölümü hızlıca atlatıp direk krema aşamasına geçebilirsiniz..

Bu pandispanya pastacıların kullandığı, kişi başı hazırlanan pastalar için kullanılıyormuş. Mesela bu kek 6 yumurta, 6 tepeleme çorba kaşığı un, 6 tepeleme çorba kaşığı şekerle yapılıyor. Kakaolu yapmak isterseniz 25 gr kakao ekliyorsunuz ama o zaman da unu  tepeleme değil de dolu dolu tabir edilen hafif tümsek yapacak şekilde dolduruyorsunuz. 2 kişilik bir pasta yapmak isterseniz 2 yumurta, 2 çorba kaşığı un ve 2 çorba kaşığı şekerle yapmalısınız.

Kursiyer arkadaşlarımızdan birinin getirdiği ve hepimizin bir anda eline geçirdiği silikon kalıplarla şekiller yapmaya başlayınca ortaya böyle kompozisyon mağduru bir pasta çıktı . Hele ki uyuyan bebekler pastanın üzerindeyken görmeliydiniz kargaşayı ama neyse ki daha sonra kaos anlaşıldı ve pasta bir nebze de olsa sakinleştirildi :)

Hemen hepimizin evinde mutfak terazisi bulunmadığı için, bu defa malzemeleri tarttıktan sonra bardaklarda ölçüler farklılık gösterebildiği için yemek kaşığıyla ölçtük hepsini. Mutfak terazisini uzun zamandır en yakın zamanda alınacakların listesinin en başına almama  rağmen hep önüne başka ihtiyaçlar atladığı için almak bir türlü nasip olamadı maalesef... Parantez içinde ölçüleri belirttim, denemek isterseniz ve bizim gibi mutfak teraziniz yoksa size de yardımcı olacaktır.

Pandispanya Malzemeleri:

6 yumurta
6 yemek kaşığı dolusu un
6 yemek kaşığı dolusu şeker
25 gr kakao
1\2 paket kabartma tozu ( ovaleks kullanmıyorsanız 1 paket kullanmalısınız. )
1 tatlı kaşığı ovaleks ( 15 gr )

Krema Malzemeleri:

1\2 litre süt
2 yumurta
100 gr un ( Dolu 8 yemek kaşığı )
150 gr şeker ( Dolu 8 yemek kaşığı )
80 gr çikolata
100 gr margarin
1 paket vanilya

Şurubu İçin:

1 bardak su
1 bardak şeker
1-2 damla limon

Üzeri için:

1\2 paket kremşanti
1\2 su bardağı süt

Un, kakao ve kabartma tozunu bir kaba beraber eleyin.

Yumurta ve şekerleri çırpma kabına alın ve mikserle çırpın. Yoğurt kıvamına gelip ağırlaştığı zaman kullanıyorsanız bu aşamada ovaleksi katıp mikserle çok az çırpın. ( 10 saniye kadar bir süre ) Unlu karışımı da ekledikten sonra tahta kaşık ya da spatulayla unlar kayboluncaya kadar yuvarlak hareketlerle karıştırın ve o noktada bırakın. Kelepçeli kalıba döktükten sonra 170 derecede 40 - 45 dakika batırdığınız kürdan temiz çıkana kadar pişirin. Bir gece önceden yapıp dinlendirirseniz katlara ayırma işiniz daha kolay olacaktır.

Kreması için sütü bir tencereye alın. İçine soğukken yumurtayı atıp çırpın. Ardından un, şekeri de ekledikten sonra karıştırarak kaynatın. Kaynayınca ocağın altını kapatın. Çikolata, margarin ve vanilyayı da ekleyip mikserle havalandırarak çırpın.

Şurubu için bütün malzemeleri katıp karıştırın ve kaynamaya bırakın. Rengi sararmaya başlayınca altını kapatın ve soğumaya bırakın. Eğer ki şurubu aynı gün içinde kullanacaksak soğuk suyla da hazırlayabilirmişiz. Şeker eriyene kadar karıştırıp kullanabilirsiniz. Ama ben iki ölçü kaynatarak hazırlıyorum ve artanları başka pastalarda kullanıyorum. Buzdolabında uzun süre muhafaza edilebiliyor.


Üçe böldüğünüz kekinizin alt katını şurupla ıslatın. Soğuyan kremanızın yarısını sürün. Bu aşamada dilerseniz istediğiniz meyveyi de ekleyebilirsiniz. İkince kata da aynı işlemi uyguladıktan sonra şurupla en üst katın altını ıslatın. ( yani ıslak olan taraf pastanın alt tarafına gelecek kuru olan taraf üste bakacak )


Şantiyi sütle beraber çırpın. Pastanın en üst katına incecik bir katman olacak şekilde sıvayın. O kadar ince sürdük ki tül gibi, alttan kek gözüküyordu. Bunun nedeni krem şantinin şeker hamurunu yumuşatıp çatlama ve erimesine neden olmaması...

Yarım santim kalınlığında açtığımız hamurla pastamızı kapladık. Fili ve gülü öğretmenimiz yaptı. Diğerleri dediğim gibi kalıptan çıktılar. Topları da kenarlara dizdikten sonra pastamız hazır hale geldi.

2 yorum:

  1. Yasemin senin yaptığın pastalar daha güzel oluyor...bence bu kurs biraz gereksiz galiba;

    YanıtlaSil
  2. Sağol canım, buradan alacağım sertifika daha sonra işime yarayabilir...

    YanıtlaSil