24 Aralık 2013 Salı

GİNGERBREAD MEN-ZENCEFİLLİ KURABİYE


Çocukların Shrek çizgi filminde görüp benden çok istedikleri bir kurabiyeyi nihayet yaptık bugün. Hem de benim zencefilli kurabiyeye karşı olan ön yargım da bitmiş oldu böylece. Benden istediklerinde biraz ağırdan almamın nedeni benim zencefil ve kurabiye ikilisine pek sıcak bakmamam hem de çocukların bu tattan hoşlanmayacaklarına emin! olmamdı. Ama olay hiç öyle olmadı. Evde herkes bayıldı ve nasıl bittiğini kimse anlamadı. En son herkes birbirine gerçekten bitti mi? diye soruyordu :)

Elbette  bu kadar sevilmesi, süsleme kısmının beraber yapılmış olmasından da kaynaklanmış olabilir.


Bu, Lider'in Sherek'teki korkmuş zencefilli kurabiyesi.  Arkada görünense harıl harıl kurabiyelerin üzerine tepeleme ıcing dolduran Zeynep'in parmakları...

Yumurta akı tozunu nihayet bulabildim ve royal icingimi yumurta akı kullanmadan yaptım bu defa. Lezzet olarak çok büyük bir fark olmadı ama çiğ tüketmediğimiz için gönül rahatlığı oldu galiba...Eğer siz yumurta akı tozu bulamam derseniz buradaki royal icing tarifimi kullanabilirsiniz.



 Malzemeler:

125 gr tereyağ
1 bardaktan bir parmak eksik esmer şeker
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 tatlı kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı toz zencefil
1 adet rendelenmiş ya da havanda dövülüp elenmiş yıldız anason (olmasa da olur)
4 yemek kaşığı pekmez
1 yumurta sarısı
2 tepeleme yemek kaşığı nişasta
aldığı kadar un ( benim hamurum 250 gr un aldı.)

Oda sıcaklığındaki tereyağı ve şekeri çırpma kabına alın. Mikserle krema haline gelene kadar çırpın. Pekmez ve yumurta sarısını ekleyip çırpmaya devam edin. Un, kabartma tozu, tarçın,yıldız anason tozu ve zencefili beraber eleyin. Ele yapışmayan kulak memesi kıvamında bir hamur elde edinceye kadar un ekleyerek elinizle yoğurun.


Unladığınız tezgahta, unladığınız merdaneyle 1 cm kalınlığında ya da daha ince açın. Kalıplarla kesin ve yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin. 170 derecede yaklaşık 20-25 dakika kenarları kahverengileşene kadar pişirin.


Royal Icing tarifi:

1 yemek kaşığı yumurta akı tozu
4-5 yemek kaşığı ılık su
6 tepeleme yemek kaşığı pudra şekeri

Hepsini karıştırın ve mikserle çırpın. Krem şanti kıvamına gelene kadar 4-5 dakika çırptıktan sonra rengi matlaşınca çırpmayı durdurun. Renklendirme yapacağınız adede bölün ve hepsini ayrı ayrı kaplarda içine gıda boyası katarak karıştırarak renklendirin. Buzdolabı poşetlerine koyun ve uçlarını iğneyle delin ya da makasla incecik kesin. Sıkarak dilediğiniz şekli verin.




1 yorum:

  1. MERHABA YUMURTA AKI TOZU BULAMAZSAK YUMURTA AKINDAN NE KADAR KOYMAMIZ GEREKİYOR

    YanıtlaSil