9 Şubat 2014 Pazar

DIZMANA BÖREĞİ


Fark ettim ki tatlıları ardı arkasına sıralamışım gene bu ara. Dızmana da köşe de öylece duruyor. Öyle güzel bir lezzeti nasıl atladım ben diye bugünkü pasta tarifimi elimin tersiyle  hemen kenara şöyle bir itivermişim. Haaa, pasta kötümü idi demeyin o da nefis ama dızmana çok bekledi sırasını. Kahvaltılarınıza sıcak sıcak hazır hale getirebilirseniz ev eşrafı duruma bayılacaktır garanti ederim. Sadece kahvaltılara mı? Arkadaş toplantılarına da, beş çaylarına da hepsine hepsine...


Malzemeler:

1 paket yaşmaya ( ya da 1 paket instant maya )
2 su bardağı ılık süt
1 su bardağı ılık su
1 çay bardağı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı şeker
2 tatlı kaşığı tuz
aldığı kadar un

Üzeri İçin:

1 yumurta
100 gr erimiş tereyağ
2 tatlı kaşığı tuz
3 yemek kaşığı sıvıyağ
6 yemek kaşığı yoğurt
üzerine serpmek için, çörek otu, susam ya da haşhaş

Üç bardak kadar unun geniş bir kaba alın. Bir bardak ılık suyun içinde mayayı ve şekeri eritin. Unun ortasını havuz gibi açıp maya köpürmeye başlamadan ortasına suyu dökün. Suyun üzerini unla kapatın 10 dakika kadar bekletin. Ununuzda çatlamalar olunca diğer tüm malzemeleri de ekleyip hamuru yoğurun. Yumuşak bir hamur olana kadar un ekleyin. Mayalanması için bir saat kadar ılık bir ortamda üstü kapalı bir şekilde bekletin.


Mayalanan hamuru dört bezeye ayırın. Her bezeyi rulo yaparak iki parmak kalınlığında kesin. yağladığınız yuvarlak tepsinize boşluk kalmayacak şekilde yerleştirin ki soslar hamurların üzerinde kalıp tepsinize akmasın. Ruloların kestiğiniz kısımları yukarı baksın ve de elinizin üç parmağıyla her parçaya oyuklar açın. Soslar bu oyuklara yerleşmeli.


Sos için gerekli olan bütün malzemeleri iyice çırpın ve hamurların üzerine eşit olarak dökün.


Üzerine haşhaş vb. serpin. 200 derecede üzeri kızarana kadar pişirin. Tamamen kızarmasını beklemeyin, aralarda beyazlıklar kalabilir, yakabilirsiniz. İlk sıcaklığı çıktıktan sonra ılık olarak servis edin.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder