Bugün tarifini vereceğim ekmek de benim favorilerimden oluyor. Aslında tam da ekmek denemez poğaça desek daha doğru olur herhalde. Sabah kahvaltıda tazeyken nefis oluyor ama inanın akşama ya da ertesi güne bile gayet keyifli yenebiliyor. Eğer yapmak istiyorsanız, sabah da yetiştiremem derseniz akşamdan mayalayın, şekil verin serin bir yerde sabaha kadar beklesin. Ben buzdolabında bekletiyorum ve daha elimi yüzümü yıkamadan dışarı çıkartıp oda ısısına gelmesini bekliyorum ve ardından fırınlıyorum. Kahvaltı hazır olana kadar hazır oluyor. Sadece fırından çıktıktan sonra bir 10 dakika temiz bir beze sarıp bekletirseniz ekmek içini çekip daha lezzetli oluyor.
Malzemeler:
1 su bardağı ılık su
1\2 su bardağı erimiş tereyağ
1\2 su bardağı zeytinyağ
2 tatlı kaşığı tuz
1 paket yaş maya ya da 1 paket instant maya
aldığı kadar un
üzeri için çörek otu, susam, keten tohumu, haşhaş vb.
İçi İçin:
Bir kase çekirdeği çıkartılmış ve doğranmış zeytin
Hamuru için yaş mayayı ılık suyun içinde eritin. Geniş bir kabın içine 2 su bardağı kadar un koyun. Ortasına içinde mayayı erittiğiniz suyu ve yağlarınızı dökün. Unun üzerine tuzu serpin. Unlardan yavaş yavaş alarak yoğurmaya başlayın elinize yapışmayan ama yumuşak bir hamur elde edene kadar un ilave ederek yoğurun. Ilık bir yerde üzeri örtülü olarak oda ısısına göre yaklaşık bir saat, hamur iki katı büyüklüğünde kabarana kadar bekleyin.
Zeytin olmazsa hayat durur benim için o kadar yani. Çok pratik bir kahvaltılık pazar günü masamda nasipse:-)
YanıtlaSil