Anadolu' da gizli kalmış o kadar güzel tarifler var ki, biz takılmışız bir Adana kebap, İskender döner, Urfa kebabı vs. şu lezzeti televizyonda gördüğümde bir patlıcan manyağı olarak aşık oldum. Adıyaman yöresine ait bir kebab olduğunu öğrenince de nasıl gizli saklı kalmış bir türlü anlayamadım. Ben de dedim ki bu lezzet gizli kalmasın herkes öğrensin ve hemen deneyip sizinle paylaştım. Arkadaşlarımı çağırdım yemeğe ve onlara da denettim hepsi çok beğendiler. İşin içinde közlenmiş patlıcan, kıyma ve dil peyniri olur da o yemek lezzetsiz olur mu? Asla beğenmemeleri gibi bir ihtimal yoktu zaten :)
Televizyonda aşçı köftesini hazırlarken hemen her kebapta olduğu gibi üzerindeki kıymayı satır kıymasıyla hazırladı tabii... Ama ben her zaman yaptığım, ölçüleri göz kararı olan köfte harcımı yaptım. Size ölçüleri yazıyorum ama siz isterseniz kendi kıyma harcınızı kendi damak tadınıza göre hazırlayın.
Ayrıca içindeki patlıcan sade çok yavan olur gibime geldiği için lezzeti katlamak adına ben sarımsakla bir çeşni hazırlayıp patlıcanlara sürdüm.
Patlıcan ve kıyma ölçüleri kişi sayısına ve patlıcanın büyüklüğüne göre değişiklik göstereceği için ölçüleri kendinize göre ayarlayın. Yarım kg kıymadan benim patlıcanlarıma göre 4 kişilik çıktı.
Malzemeler:
Kişi sayısı adedince topan patlıcan ( küçük boy olanları tercih edin )
Köftesi için:
1\2 kg kıyma ( ben içine biraz kuzu kıyma karıştırarak dana kıymadan hazırlatıyorum.)
1 orta boy soğan ( ince ince doğranmış)
1 yumurta
1 çay bardağı galeta unu ya da bayat ekmek içi
bir tutam incecik doğranmış maydanoz
tuz ve baharatlar
Patlıcan sosu için:
4-5 diş ezilmiş sarımsak
1\2 limonun suyu
tuz, karabiber
Ortası için:
dil peyniri
güzel bir site teşekkürler.
YanıtlaSil