Malzemeler:
yarım su bardağı soda ( gerçek adıyla maden suyu )
yarım su bardağı süt
yarım su bardağı sıvıyağ
Bir tatlı kaşığı tuz
Bir yemek kaşığı şeker
Aldığı kadar un (benim bardağımla beş bardak aldı)
Bir tatlı kaşığı instant maya
Üzeri için:
Haşhaş tohumu,çörek otu veya susam ( ben haşhaş kullandım )
Bir yumurtanın sarısı
İç malzeme:
150gr tuzlu lor
Yarım demet maydanoz
Bir çorba kaşığı sıvı yağ
İçi için maydanozu yıkadıktan sonra ince ince kıyıp lorla ve sıvı yağ ile karıştırıyoruz.
Dört bardak unu geniş bir kaba eliyoruz.Ortasını havuz yapıp ortasına önce sıvıları sonra tuzu ve şekeri ekliyoruz.Mayayla tuzun birbirine teması mayayı bozabileceğinden unumuzun üzerine serpiyoruz.Ortadan başlayarak hamurumuzu yoğurmaya başlıyoruz.Unu kenarlardan topladıktan sonra gerekirse biraz daha un ekliyoruz.Kulak memesinden biraz daha sert olmalı hamurumuz.Çok yumuşak olursa yayılır,sert olursa lezzetini kaçırabilirsiniz.Hamur sert olduysa biraz daha sıvı ekleyebiliriz( Un veya sıvı eklerken bir anda değil kaşık kaşık ekleyip kıvama göre tekrar ekleme yapmak gerekir ).
Şekillendirdikten sonra tepside 15 ila 20 dakika tepsi mayasına bırakıyoruz. Benim zamanım yoktu haşhaş tohumlarını da serptikten sonra fırına verdim.( Zaten şekillendirmeleri yaparken bir yandan mayalanıyorlar )
Yumurta sarısı ve haşhaşını serpip 240 derecede üstü kızarıncaya kadar yaklaşık 12-15 dakika ( 10 dakika sonra fırının başından ayrılmayın yüksek sıcaklıkta piştiği için her an yanabilirler ) pişiriyoruz.
Görüntüsü harika bu poğaçanın hemen denemem lazım! Paylaşım için teşekkürler!
YanıtlaSiltadı da gerçekten çok güzel tavsiye ederim.pişman olmazsın:)
SilDenedim, nefis oldular herkese tavsiye ediyorum... Ama mutlaka bu sekli yapin sunumda cok asil duruyor...
YanıtlaSilpaylaştığınız için teşekkür ederim...
Sil