24 Şubat 2013 Pazar

SODALI YUMUŞAK POĞAÇA

Yumuşak bir poğaça sevenler bu tarif size göre.Mayalı olduğu halde içindeki sodadan sanırım ertesi günde bayatlamıyor. Eğer mikrodalga 10-15 veya fırında beş on dakika ısıtabilirseniz tadı fırından yeni çıkmış gibi oluyor.Daha farklı şekillendirme fikirleri için  buradan yardım alabilirsiniz.


Malzemeler:

yarım su bardağı soda ( gerçek adıyla maden suyu )
yarım su bardağı süt
yarım su bardağı sıvıyağ
Bir tatlı kaşığı tuz
Bir yemek kaşığı şeker
Aldığı kadar un (benim bardağımla beş bardak aldı)
Bir tatlı kaşığı instant maya

Üzeri için:

Haşhaş tohumu,çörek otu veya susam ( ben haşhaş kullandım )
Bir yumurtanın sarısı

İç malzeme:

150gr tuzlu lor
Yarım demet maydanoz
Bir çorba kaşığı sıvı yağ

İçi için maydanozu yıkadıktan sonra ince ince kıyıp lorla ve sıvı yağ ile karıştırıyoruz.

Dört bardak unu geniş bir kaba eliyoruz.Ortasını havuz yapıp ortasına önce sıvıları sonra tuzu ve şekeri ekliyoruz.Mayayla tuzun birbirine teması mayayı bozabileceğinden unumuzun üzerine serpiyoruz.Ortadan başlayarak hamurumuzu yoğurmaya başlıyoruz.Unu kenarlardan topladıktan sonra gerekirse biraz daha un ekliyoruz.Kulak memesinden biraz daha sert olmalı hamurumuz.Çok yumuşak olursa yayılır,sert olursa lezzetini kaçırabilirsiniz.Hamur sert olduysa biraz daha sıvı ekleyebiliriz( Un veya sıvı eklerken bir anda değil kaşık kaşık ekleyip kıvama göre tekrar ekleme yapmak gerekir ).


Temiz ve geniş bir kabın çok ince bir şekilde her yerini yağlıyoruz. Pürüzsüz bir kıvam alan hamurumuzu içine atıp döndürerek her yerinin yağlanmasını sağlıyoruz.Üstünü temiz bir bezle örtüp sıcak bir yerde mayalamaya bırakıyoruz.Ben fırını 35 dereceye ayarlayıp içinde mayalandırıyorum. Hamur iki katı büyüklüğe ulaştığında  çıkartıp şekillendirme işlemine başlıyoruz.


Şekillendirdikten sonra tepside 15 ila 20 dakika tepsi mayasına bırakıyoruz. Benim zamanım yoktu haşhaş tohumlarını da serptikten sonra fırına verdim.( Zaten şekillendirmeleri yaparken bir yandan mayalanıyorlar )


Yumurta sarısı ve haşhaşını serpip 240 derecede üstü kızarıncaya kadar yaklaşık 12-15 dakika ( 10 dakika sonra fırının başından ayrılmayın yüksek sıcaklıkta piştiği için her an yanabilirler ) pişiriyoruz.

4 yorum:

  1. Görüntüsü harika bu poğaçanın hemen denemem lazım! Paylaşım için teşekkürler!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tadı da gerçekten çok güzel tavsiye ederim.pişman olmazsın:)

      Sil
  2. Denedim, nefis oldular herkese tavsiye ediyorum... Ama mutlaka bu sekli yapin sunumda cok asil duruyor...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. paylaştığınız için teşekkür ederim...

      Sil