26 Temmuz 2014 Cumartesi

PEYNİRLİ TOPKEK


Biz hanımların çaya gelen misafire tuzlu bulma konusunda tatlı bulmaya nazaran daha çok zorlandığımız kesin... Bu, işte tarif defterinize girmesi gereken o tuzlulardan biri... İster düz bir tepsiye döküp kare kare dilimleyerek servis yapın, isterseniz cup cake kalıplarına porsiyonluk, size kalmış...  İçindeki beyaz peyniri ezine kullanırsanız tadı katmerleniyor. Ama evinizde lorunuz arttı onu da kullanabilirsiniz tabii ki... Dilerseniz zeytin dilimleri, taze soğan, biraz kaşar ilavesi vb. malzemeler kullanarak kendi zevkinize göre de içindekileri değiştirebilirsiniz.

Malzemeler:

2 yumurta
1 çay bardağı sıvı yağ ( zeytinyağı da olabilir )
1/2 su bardağı yoğurt
1/2 su bardağı sert beyaz peynir
1 tutam dere otu
1 tutam maydanoz
1/2 paket kabartma tozu
1 su bardağı kepekli ya da normal un
1 çay kaşığı tuz ( kullandığınız peynirin tuzuna göre ayarlayın )

Üzeri için:

susam, çörek otu ( ben koymayı unuttum. )


Un, tuz ve kabartma tozunu beraber bir kaba eleyin.

Peyniri çatal yardımıyla ezin. Maydanoz ve dere otunu incecik kıyın.

Yumurtayı yoğurt kıvamına gelene kadar yaklaşık 5-10 dakika çırpın ( el mikserinde bile süre farklılık gösterdiği için tam net zaman veremiyorum ) Arkasından malzemeleri sırasıyla teker teker ekleyip homojenleşince çırpmayı bırakın. Dilerseniz cupcake kalıplarına doldurun dilerseniz yağladığınız kare kek kalıbınıza döküp 180 derecede içine batırdığınız kürdan temiz çıkana kadar pişirin. ( benim minik keklerim 40 dakikada pişti. )

23 Temmuz 2014 Çarşamba

KEŞKÜL


Ne boşladım ama demi... Bu ara o kadar yoğunum ki ama aklım hep blogumda...Hele ki bir de sayı istatistiklerine bakıp yaz olmasına rağmen düşüş hatta aksine yükseliş olduğunu görünce daha bir suçluluk hissediyorum. Ama her zaman ki gibi boş gelmedim ve sıcak yaz akşamları özellikle Ramazan için çok uygun bir tarifim var... Keşkül-ü Fukara... Nam-ı değer Keşkül yani...Sütlü tatlılardan hoşlanıyorsanız mutlaka hemen deneyin. Hele bir de günlük ya da açık sütle yaparsanız tadı iki kat daha artıyor...

Malzemeler:

50 gr badem unu ( üzerini geçecek kadar su koyup mümkünse bir gece bekletin )
1 lt süt
2 yumurta sarısı
1 su bardağı toz şeker
1 tepeleme yemek kaşığı mısır nişastası
1/2 su bardağından bir parmak eksik pirinç unu
1 paket vanilya


Sütten bir su bardağı kadar kenara ayırın pirinç unu ve nişastayı da içine ekleyip eriyinceye kadar karıştırın ve bir kenara ayırın.

Süt ve yumurta sarılarını tencereye alın ve yumurta sarıları iyice kayboluncaya kadar çırpıcıyla iyice çırpın. Toz şekeri ve suda bekletilmiş badem ununu da ekleyin. Kaynayınca nişastalı sütü yavaş yavaş topaklanmaması için tek noktadan ekleyerek iyice karıştırmaya devam edin. Beraber kaynadıktan sonra altını kapatın ve vanilyayı ekleyerek karıştırmaya devam edin. Kup bardaklarına kepçe yardımyla dikkatlice bölüştürün ve üzerini antep fıstığı tozuyla süsleyin. Buzdolabında en az bir saat beklettikten sonra ya da ılık ılık afiyetle yiyin...


20 Temmuz 2014 Pazar

ÇUBUKTA SOSİS


Bu aralar biraz tembellik yaptığımın farkındayım. Ama size çok güzel bir tarifim var. Super Fresh de hazırı var ama ben almadım, nasıl olduğunu, hatta kaça olduğunu da bilmiyorum... Böyle şeyleri evde yaptığım için fiyatlarına bile bakmayı akıl edemiyorum bazen... Zaten şimdi siz de tarifi okuyunca alınmaya değmeyecek kadar kolay bir şey olduğunu anlarsınız. Orjinali biraz tatlımsı ama türk damak tadına uygun gelmez diye ben tuz şeker miktarlarını biraz değiştirdim siz eğer isterseniz tuzunu biraz daha artırabilirsiniz. Eğer harcınız elinizde artarsa üzerine biraz daha süt koyup kıvamını açarak yağsız tavada krep gibi pişirebilirsiniz.


Malzemeler:

250 gr kısa sosislerden ( uzun da olabilir)
4 yemek kaşığı mısır unu
4 yemek kaşığı un
1 çay bardağı süt
1 yumurta
1 tatlı kaşığı şeker
1 çay kaşığı tuz

Yumurtayla sütü çırpıcıyla iyice çırpın. Ardından unları, tuz ve şekeri de ekleyin. Harcınız koyu kıvamlı bir çorba kıvamına gelecek. Derin bir kabın ya da bardağın içine aktarıp yarım saat kadar dinlendirin. Bu arada sosislerinizi kağıt havlu yardımıyla iyice kurulayın ve üzerlerini hafifçe unlayıp fazla unu silkeleyin. Tavanızı bir parmak kadar yağ koyun ve orta ateşte kızdırın.

Sosislerinizi tek tek çöp şiş çubuklarına batırın. Şişleriniz çok uzunsa ikiye bölebilirsiniz. Eğer çöp şişiniz yoksa çatal yardımıyla da harca bulayıp yağa bırakabilirsiniz.

Şişteki çubukları bardaktaki harca teker teker batırın çıkartın ve fazla sosu akıttıktan sonra kızgın yağa bırakın. Dikkatli bir şekilde döndürerek her tarafının pişmesini sağlayın. Bütün sosislere aynı işlemi uygulayarak sıcak servis edin. Ben soğuyup beklemiş halini de beğendim tadı gayet iyi geldi...


10 Temmuz 2014 Perşembe

ADIYAMAN USULÜ PATLICANLI KÖFTE


 Anadolu' da gizli kalmış o kadar güzel tarifler var ki, biz takılmışız bir Adana kebap, İskender döner, Urfa kebabı vs. şu lezzeti televizyonda gördüğümde bir patlıcan manyağı olarak aşık oldum. Adıyaman yöresine ait bir kebab olduğunu öğrenince de nasıl gizli saklı kalmış bir türlü anlayamadım. Ben de dedim ki bu lezzet gizli kalmasın herkes öğrensin ve hemen deneyip sizinle paylaştım. Arkadaşlarımı çağırdım yemeğe ve onlara da denettim hepsi çok beğendiler. İşin içinde közlenmiş patlıcan, kıyma ve dil peyniri olur da o yemek lezzetsiz olur mu? Asla beğenmemeleri gibi bir ihtimal yoktu zaten :)

Televizyonda aşçı köftesini hazırlarken hemen her kebapta olduğu gibi üzerindeki kıymayı satır kıymasıyla hazırladı tabii...  Ama ben her zaman yaptığım, ölçüleri göz kararı olan köfte harcımı yaptım. Size ölçüleri yazıyorum ama siz isterseniz kendi kıyma harcınızı kendi damak tadınıza göre hazırlayın.

Ayrıca içindeki patlıcan sade çok yavan olur gibime geldiği için lezzeti katlamak adına ben sarımsakla bir çeşni hazırlayıp patlıcanlara sürdüm.

Patlıcan ve kıyma ölçüleri kişi sayısına ve patlıcanın büyüklüğüne göre değişiklik göstereceği için ölçüleri kendinize göre ayarlayın. Yarım kg kıymadan benim patlıcanlarıma göre 4 kişilik çıktı.

Malzemeler:

Kişi sayısı adedince topan patlıcan ( küçük boy olanları tercih edin )

Köftesi için:

1\2 kg kıyma ( ben içine biraz kuzu kıyma karıştırarak dana kıymadan hazırlatıyorum.)
1 orta boy soğan ( ince ince doğranmış)
1 yumurta
1 çay bardağı galeta unu ya da bayat ekmek içi
bir tutam incecik doğranmış maydanoz
tuz ve baharatlar

Patlıcan sosu için:

4-5 diş ezilmiş sarımsak
1\2 limonun suyu
tuz, karabiber

Ortası için:

dil peyniri


Köftesi için gerekli olan malzemeleri karıştırın ve buzdolabında tercihen bir gece ya da en az 1saat bekletin. Fırında ya da ocakta közlediğiniz patlıcanları soğuduktan sonra saplarını koparmadan soyun. Kararmaması için limonla ovarak süzgeçte suları süzülsün diye bir süre bekletin. Sos için gerekli malzemeleri iyice birbiriyle özleşene kadar çırpın. Ortasını aralayarak sos için gerekli olan malzemeleri eliniz ya da fırça yardımıyla patlıcanların her yerine sürün. Strech film serdiğiniz tezgaha bir avuç kadar kıymadan alıp elinizle iyice yayın. Yarım santim kadar inceltip patlıcanı ortasına koyun.


Dikdörtgen bir parça dil peynirini patlıcanın ortasına yerleştirin ve strech film yardımıyla sarmaya başlayın. Bir ucundan tuttuğunuz strech filmle bastırarak sap kısımı açıkta kalacak şekilde uc kısımlar üst üste gelecek şekilde sarın. Bu şekilde yaparsanız kıyma pişme esnasında çekip küçüleceği için uçları açılmaz.


Diğer bütün patlıcanlara da aynı işlemleri uygulayın.180 derecede önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirin.


Dilerseniz üzerine sarımsaklı yoğurtla servis yapabilirsiniz.

9 Temmuz 2014 Çarşamba

YILDIZ KURABİYE


Daha önce yaptığım vitray kurabiyenin hamuruyla hazırladığım kurabiyeler... Sadece küçük bir kaba koyduğum toz şeker ve tarçına bulayıp öyle dizdim tepsiye... hepsi bu kadar... Ortaya bambaşka bir kurabiye çıktı... siz de dilerseniz hamuru ikiye bölüp iki farklı kurabiye hazırlayabilirsiniz...Şeker ölçüsünü göz kararı yaptım ama bir daha ki denememde daha net yazar aydınlatırım sizi. Ben gene de şöyle üstün körü bir tarif vereyim ama:)



İlk etapta 1 çay bardağı kadar toz şeker ve 1 tatlı kaşığı tarçın ekledim sonra az gelince el yordamıyla çimdik hesabı eklemeler yaptım. Çok hassas bir ayarı yok aslında... İçinde de tarçın olduğu için tarçın miktarını da damak tadınıza göre artırıp azaltabilir ya da hiç eklemeyebilirsiniz...


3 Temmuz 2014 Perşembe

GARNİTÜRLÜ RULO PATATES SALATASI



Benim en favori salatalarımdan biri...Kalabalık bir misafir geldiğinde ya da partilerde imdada yetişen oldukça lezzetli ve yapımı kolay bir lezzet. İçinin malzemesi sınırsız, közlenmiş patlıcan, kırmızı biber ve mantarla da değişik bir tat yakalayabilirsiniz..


Sucuk salam tarzı ürünler kullanırsanız ve de aynı zamanda sıcak tüketmek isterseniz üzerine kaşar peyniri rendesi serpip fırına verebilirsiniz. Ayrıca bir gün evvel yapıldığı için hem ertesi güne hazır olmuş oluyor hemde sertleştiği için kesilmesi daha kolay oluyor. Manto olarak dilerseniz maydanoz, dilerseniz dereotu ya da acıdan hoşlanıyorsanız pul biber de serpebilirsiniz.

Aşağıdaki malzemelerin miktarlarını kendiniz yapım aşmasında tadarak damak tadınıza uygun hale getirebilirsiniz.


Malzemeler:

5 adet orta boy haşlanıp rendelenmiş patates
1 kase garnitür
4-5 adet küp küp doğranmış salatalık turşusu
bir çorba kaşığı mısır
1\2 limon suyu
5-6 adet haşlanmış ve küp küp doğranmış sosis,salam vb.
2 çorba kaşığı hardal
3 çorba kaşığı mayonez
sadece yaprak kısımları ince ince doğranmış bir demet maydanoz
tuz, karabiber

İç malzemeleri için garnitürü süzgeç yardımıyla yıkayıp iyice süzdürün. Turşuları, sosis ve salamları küp küp doğrayıp mısırlarla beraber garnitürlerle karıştırın. Bu noktada dilerseniz bir kaşık damak tadınıza göre daha mayonez ve hardal ekleyebilirsiniz.

Haşlanmış patatesler soğuyunca rendenin kalın tarafıyla rendeleyin. İçine tuz, hardal, karabiber, 2 yemek kaşığı mayonezi ve limon suyunu koyun ve beraber çok ezmeden karıştırın. Tadına bakarak içine koyduğunuz malzemelerin miktarları artırabilirsiniz.

Buzdolabı poşetini bir uzun ve bir kısa kenar olmak üzere makas yardımıyla kesin. Elinizde büyük bir dikdörtgen olmuş olacak. Bu poşeti tezgahınızın üzerine yerleştirin ve ince ince doğranmış maydanozları bu poşetin üzerine yayın.


Ardından patatesli harcınızı maydanozların üzerine kaşık kaşık dökün ve kaşığın tersiyle iyice eşit bir şekilde yayın.


Üzerine iç harcınızı yayarak dökün ve hafif hafif bastırarak patateslerin içine gömülmesini sağlayın. Fazla bastırmayın ama! yoksa dışından çıkar ve bu da kötü bir görünüme neden olur.Bu işlemi sarma esnasında malzemeler dökülmesin diye yapıyoruz.


Daha sonra buzdolabı poşetinin kısa kenarından başlayarak rulo yapmaya başlayın. Sararken buzdolabı poşetini mutlaka kullanın ama poşetin içeride kalmaması gerekiyor. Sararken poşeti rulonun kıvrılan kısmının altından alarak ve poşetin üzerinden ruloyu parmaklarınızla hafif hafif sıkarak hamurun birbirini tutmasını sağlamalısınız. Eğer bu işlemi yapmazsanız dilimleme aşamasında patatesleriniz dağılır.
Rulo tam sarıldığında tekrar ellerinizle son şeklini verin ve dikkatli bir şekilde tepsinizin üzerine alın. Buzdolabında en az bir saat tercihen bir gece dinlendirin. Ertesi gün poşeti üzerinden çıkartın ve dilimleyerek servis edin.










Eğer sıcak olarak yemeklerinizin yanına garnitür olarak düşünüyorsanız maydanozla mantolama işlemini atlayın Üzerine rendelenmiş kaşar serperek 200 derecede üzeri kızarana kadar fırınlayın.

Dilerseniz de üzerine sarımsaklı yoğurtla servis edebilirsiniz...


1 Temmuz 2014 Salı

MİKRO DALGADA ISLAK KEK ( 7 DAKİKADA )

Dün akşam yeğenlerimin isteği üzerine hazırladığım tortilla hamurunda pizzadan sonra yaz sıcaklarının iyice bastırmış olduğunu bir kez daha anladım. Mutfağın çöl sıcaklığına ulaşan ısısından sonra fırın kullanma olayını minimuma indirme zamanının geldiğini anlamış oldum... Amma velakin bugün canımızın tatlı ama sütlü olmayan bir şeyler istemesi üzerine bir ara çok merak sardığım ama daha sonraları yeni şeyler denemek ve paylaşmak adına sırada bekleyen bir dolu tarif yüzünden tozlu raflara kaldırmış olduğum reçetelerimden biri olan mikro dalga keki bir anda ampul gibi parladı gözümün önünde:)


Hazırlanma aşaması sıradan bir kekle aynı şekilde ve sürede fakat pişirme süresi benim mikro dalgamda tam 7 dakika... Eğer mikro dalganızda devir görünüyorsa 650-750 watt'a ayarlayın. Benim mikro dalgam yaklaşık 15 senelik ve kullanma kılavuzu kayıp olduğundan ben ayarını 4'e getiriyorum. ( en yüksek ayarı 5 )

Eğer ki mikro dalganız varsa mutlaka ama mutlaka deneyin. Ayrıca sadece yaz olduğunda değil acil durumlarda da yardımınıza yetişecek ayrıca elektrikten de tasarruf etmenizi sağlayacak bir tarif diyerek bu kadar reklam yeter deyip sadede geliyorum.

Bir küçük not daha... Kullanacağınız kalıbı mikro dalganın içine giriyor mu diye önceden kontrol edip kenarları en az dört parmak kadar yüksek ve mikro dalgada kullanmaya elverişli bir kap bulmanız harcınızın taşıp mikro dalganızın rezil olmaması için olmazsa olmazlardan...

Bir şey daha eklemek istiyorum ama bu defa gerçekten son :)) Bir defasında bu yumuşacık olan bu kekten pasta yapmışlığım bile vardı. Şimdi çok ayrıntılı hatırlamıyorum ama sanırım ıslatmadan yapmıştım, tekrar denediğimde yazarım...


Malzemeler:

1 su bardağı toz şeker
3 yumurta
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı süt
1 paket kabartma tozu
4 yemek kaşığı dolusu kakao
1.5 su bardağı un

( Bardak ölçüleri 200 ml )

Un ve kabartma tozunu beraber bir kaba eleyip bir kenara ayırın.

Kalıbınızı yağlayın.

Yumurta ve şekeri mikserle 5 dakika yoğurt kıvamına gelene kadar çırpın. Sırayla süt, sıvı yağ ve kakaoyu ekleyip çırpmaya devam edin. Karışım iyice özleşince bir bardak ayırıp buzdolabına kaldırın.

Unlu karışımı da ekledikten sonra pürüzsüz bir karışım olana kadar beraber çırpın. Kalıbınızın içine dökün ve 650 - 750 watt ayarlı mikro dalga fırınınızı 7 dakikaya ayarlayıp pişirin. Pişirme süresi sonunda bildiğimiz kürdan testini uygulayın eğer kürdan temiz çıkmıyorsa 1 ya da 2 dakika ayarlayıp tekrar pişirin. Kekiniz henüz sıcakken, ayırdığınız sosu delikler açtığınız ya da dilimlediğiniz kekinize kaşık kaşık dökün. En az 1 saat sosu çekmesini bekleyin ve sonrasında afiyetle yiyin.