Hamur işi denmez aslında, çünkü bir kaşık unla yapılıyor. Diyetler için uygun, besin değeri yüksek, misafirlerinize rahatlıkla çıkarabileceğiniz sunumu şık bir alternatif. Ayrıca sadece ıspanaklı değil pırasa, brokoli, havuçla ya da iki sebzeyi karıştırarak deneyebilirsiniz. İç malzeme olarak garnitür de kullanabilirsiniz. Yapımına gelince o da basit. Hele de ıspanaklarınızı hazırladıysanız tek iş, yumurtayı kar haline getirmek.
Geçen hafta yapmak için hazırlamış olduğum ıspanağı ve kavurduğum soğanı bir iki gün içinde yapamayacağımı anladığımda derin dondurucuya koysam nasıl olur diye düşündüm. Dün derin dondurucudan çıkartıp buzdolabının alt kısmına kaldırdım, bugün sabah da dışarıya aldım. Pişince hamur biraz daha nemli olmuştu. Koyduğum kabın ağzını açık bıraktım, hamuru iyice yumuşamasın diye. Bir daha bu şekilde denersem un miktarını iki kaşığa çıkarmayı düşünüyorum.
Malzemeler:
400gr ıspanak,
bir küçük boy soğan,
yarım çay bardağı sıvıyağ,
3 yumurta,
1 çorba kaşığı dolusu un
bir tatlı kaşığı tuz, karabiber, fesleğen
muskat cevizi (isteğe bağlı)
İç malzeme:
400gr süzme yoğurt,
2 diş sarımsak,
tuz,
2-3 adet közlenmiş kırmızı biber
İlk olarak ıspanakları haşlayıp süzelim. Rondo veya bıçakla soğanları incecik çekelim.Yağı tavaya alıp soğanları kavuralım. Haşlanmış ıspanakları rondaya alıp püre yapalım. Yumurtaların sarılarını ve beyazlarını ayıralım (beyazların içine hiç sarı kaçmamalı ) Sarıları çırptıktan sonra ıspanağı, soğanı, baharatları ve elenmiş unu da ekleyip iyice karışana kadar çırpıyoruz. Beyazları tuzla beraber mikserin düşük hızında biraz çıptıktan sonra yüksek devirde kar haline gelinceye kadar çırpıyoruz.
Ispanaklı karışımı yumurta beyazlarının üstüne ekleyip yuvarlaklar çizerek karıştırıyoruz. Amacımız kabarmış olan yumurta aklarını söndürmemek. Yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye döküp kenarlardan birer santim kalacak şekilde spatulayla yayıyoruz. ( benim fırınım büyük boy fırınlardan )
Tepsiyi birkaç kere tezgaha vurup havasını alıyoruz. Vurduğumuz esnada hamur biraz daha yayılacağı için yandaki boşluklar hamurun tepsiye değmesini engelliyor. 170 derecede yaklaşık 25 dk, alt tarafı hafif altın rengi almaya başlayana kadar pişirin. Fırından aldıktan sonra beş dakika soğutup ılıkken yağlı kağıtla beraber sıkı bir şekilde rulo yapıp soğumaya bırakıyoruz.
Süzme yoğurdunuz çok sertse biraz suyla açalım. Marketlerden aldığımız kutu yoğurtların çok az suya ihtiyacı oluyor. Açık aldıysanız, kıvamı akıcı olmayan bir muhallebi kıvamı oluncaya kadar su ekleyin. İçine tuz ve dövülmüş sarımsakları ekleyip karıştırın.
Közlenmiş biberleri (isterseniz biberleri kendiniz közleyebilirsiniz ) konserve kullanıyorsanız bir süzgece alın suyu süzülsün.
Soğuyan ruloyu tezgahta açıp yoğurdumuzu ve şeritler halinde doğradığımız biberleri ekleyip sıkı sıkı rulo yapıyoruz. Soğuması için bir gece beklemesi gerekiyor yoksa servis aşamasında dilimlerken zorluk yaşarsınız. Bıçağı her dilimden sonra silmeniz bir sonraki dilime yoğurt bulaşmasını engeller.
Bu da garnitürle yapmış olduğum ıspanak rulo....